noleafclover Posted August 17, 2009 Posted August 17, 2009 Od jakiegoś czasu mojemu psu ( owczarek niemiecki ) muchy nie dają spokoju. Strasznie gryzą ją po czubkach uszu,aż do krwi w wyniku czego pojawiaja sie strupy. Powoli zaczyna mi sie to niepodobać, nie wyglada to ciekawie. Przemywałam jej to wodą, smarowałam tłustymi maściami ( wazelina,masc z wit. A ), olejkami - zeby odstraszyc zapachem to dziadostwo. Nic nie daje, psiak rzuca uszami na prawo i lewo, a muchy jak gryza tak gryza. Mial ktos z was kiedys przypadek tego typu ? moze wiecie jak to zwalczyc? dodam ze preparaty na pchly,kleszcze itp nic nie dają. Jesli ktos wie cos na ten temat,prosze o rade. Z gory dziekuje i pozdrawiam ; ) Quote
Muszelka Posted August 17, 2009 Posted August 17, 2009 Z moim Miśkiem (mix ON) mam ten sam problem, z tym, że to jest pies po przejściach i dodatkowo na czubkach uszu ma blizny po odmrożeniach. Problem u nas zaczął się gdzieś w czerwcu. Oczywiście smarowaliśmy różnymi maściami, niby było trochę lepiej, ale nie do końca. W połowie lipca zastosowaliśmy Adventix (oprócz pcheł i kleszczy dzieła też na komary itp) i jest dużo, dużo lepiej :) choć jeszcze nie idealnie - jak pomoczy uszy w jakimś bajorze (uwielbia kąpać się "z głową") to skóra jeszcze trochę się zaczerwienia, ale poza tym jest OK. Quote
ROOFI Posted August 17, 2009 Posted August 17, 2009 Odstaw to domowe leczenie i udaj się z psem do lekarza Quote
noleafclover Posted August 17, 2009 Author Posted August 17, 2009 pies, nie psy. Nie jest w kojcu, biega luzem po ogrodzie. Do domu nie ma wstępu. Quote
Ati Posted August 17, 2009 Posted August 17, 2009 zastosuj najzwyklejszy olej slonecznikowy smarowac codziennie za ok 2 tyg napisz jakie efekty strupy powinny zejsc, miejsca po nich wybielec stosowac przez caly czas jak sa muchy Quote
Recommended Posts