Kika9004 Posted August 17, 2009 Posted August 17, 2009 No więc tak. Trzeba odpowiedzieć na pytanie: Jaka koopka być powinna?. Chodzi o qpkę zdrowego, wypielęgnowanego, karmionego odpowiednią karmą psa! Moja kopa była dziś... Wróć! Nie moja, tylko mojego psa. Mam kundla mix bernardyna (żołądek bernardyni chyba bo strasznie wrażliwy). No więc kopa mojego psa była dzisiaj strasznie sucha, taki żwir troszkę (w środku oczywiście). Kolor w środeczku jasno brązowy, a na zewnątrz ciemnobrązowy. Często moja psina miewała biegunki, ale to chyba od robaczków. Jednakże rzadkie koopki były także po odrobaczeniu. Mam się czym martwić? Jeśli chodzi o zmnianę karmy, to TAK, zmnienię karmę jak przedyskutuję to z mamą, choć tym razem moja kaska pójdzie. ( przysięgam, aż mi się niedobrze zrobiło jak pisałam ten tekst :shake: ) JAKA KOOPKA BYĆ POWINNA?? NO WIĘC POMOCY!! ODPOWIEDZMY RAZEM NA POWYŻSZE PYTANIE !! Quote
Kika9004 Posted August 17, 2009 Author Posted August 17, 2009 Jeszcze jedno: Pierwsze co pomyślałam widząc koopkę w taki "suchym" stanie pomyślałam że to odwodnienie, ale pies ma cały czas dostęp do wody. (a pije strasznie dużo) Quote
marvet Posted August 17, 2009 Posted August 17, 2009 Kupa powinna być jak...kupa:-o nie za twarda i nie za luźna;co właściwie je Twój psiak?rodzaj karmy:sucha czy mokra?czy dostaje kości,które najczęściej są przyczyną zatwardzeń i gorszych historii np. perforacji jelit;tak więc precz z kośćmi;jesli jest to sucha karma mozna dodawać oleju,oliwy,parafiny(ta ostania bez smaku) to poprawi pasaż przez jelitka Twojemu psiakowi Quote
Kika9004 Posted August 17, 2009 Author Posted August 17, 2009 Jest to sucha karma niezbyt dobrej jakości, ale to się zmieni :lol:. A jaki olej można podawać? Taki zwykły kuchenny???:crazyeye: Quote
Chefrenek Posted August 17, 2009 Posted August 17, 2009 Słonecznikowy może być, olej z pestek winogron, oliwa z oliwek, olej lniany http://www.dogomania.pl/forum/f33/jaka-kupa-taki-pan-45041/ Quote
karjo2 Posted August 18, 2009 Posted August 18, 2009 marvet napisał(a):czy dostaje kości,które najczęściej są przyczyną zatwardzeń i gorszych historii np. perforacji jelit;tak więc precz z kośćmi; Na jakiej podstawie? Owszem, to wszystko jest prawda o kosciach po obrobce termicznej (gotowaniu, pieczeniu), natomiast surowe, miesne kosci sa wartosciowym skladnikiem diety, byleby nie przesadzic z iloscia. I warto uzupelniac ich podawanie jogurtem czy wspomnianymi olejami roslinnymi, papka warzywno-owocowa. Quote
marvet Posted August 18, 2009 Posted August 18, 2009 Otóż to:)nie przesadzać z ilością,grunt to znaleźć złoty środek;pamietajmy że inna jest perytaltyka jelit młodych psów inna tych starszych;bynajmniej nie jestem przeciwniczka diety BARF ale jesli chodzi o proporcje kości,mięsa,warzyw,owoców powinny być dobierane indywidualnie;chciałam sprostować kości bez obróbki termiczne- tak, ale tylko pod naszym nadzorem;) Quote
karjo2 Posted August 18, 2009 Posted August 18, 2009 Juz nie przesadzajmy z tym nadzorem, standartowo zostawia sie psu gnata z miesem, jako zajecie, gdy zostaje sam. Nie uda sie doprowadzic do sytuacji, gdy pies jest pod opieka 24 godziny na dobe, nie dajmy sie zwariowac :cool3:. Quote
Recommended Posts