Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 739
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jezu, jej żebra widać :placz:
Ale przynajmniej łysa nie jest (Mila jak do mnie trafiła była jeszcze chudsza, łysa i śmierdząca). Tylko ta łapka wyglada okropnie- czy mi sie wydaje, czy to coś jest raczej miękkie, bo wygląda jakby było wypełnione płynem? Może to tylko faktycznie obrzęk, albo krwiak?

Przyznam sie, że w domu trzymam "na wszelki wypadek :evil_lol:" dwie duże, ozdobne obroże i kaganiec fizjologiczny dla suczki bernardyna :oops:

P.S. Wczoraj byłam na grobie Mili.... i faktycznie- pora juz kończyć żałobę....

Posted

Dt juz ma
tylko teraz diagnoza:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-( błagam o litosc dla tej sunieczki >>>:-(

wpalce cos podac konto na pv

Ewa zrobie bazarek .....mam jeszcze troche od ciebie tych rzeczy .....moze akurat cos sie sprzeda moze one czekały na te sunie ....

Posted

Diagnoza na razie niejednoznaczna. Przez telefon nie chcieli robić zamętu, bo powiedzieli, że nie zapamiętam i przekręcę. Pewnie racja. Muszę pojechać do lecznicy wieczorem. Dowiem się wszystkiego na miejscu, zapiszę i podam w nocy. Jutro z samego rana biopsja. Z przodu twarde, z tyłu miękkie.

Posted

(Mogę coś przekręcić)

Jest podejrzenie guza nowotworowego. Jutro z samego rana będzie zrobiona biopsja cienkoigłowa. Przyjedzie specjalista od tych rzeczy i jeszcze raz w różnych pozycjach rtg. To jest stare, nie widać bezpośredniego zranienia. Nie przeszkadza w ruchowości, pies nie kuleje. Nie jest bolesne. Jest bardzo duże. Bardzo twarde. Badaniem decydującym jest rtg. Jeśli nie daje jasnego rozpoznania szuka się dalej. Biopsja da odpowiedź czy można ściąć i z jakim efektem. Guz rośnie i rośnie, moze być łagodny. Raczej nie jest to łagodny odczyn obustronny po urazie. Do amputacji łapy daleka droga. Najpierw trzeba wykorzystać wszystkie inne warianty. Po jakiejkolwiek ingerencji chirurgicznej dość długie leczenie. Mała może być starsza, brak jednoznacznej granicy wieku. Za bardzo wyniszczona żeby okreslić.

(przepisałam z kartki tak jak pisałam, trochę nie po kolei)

Posted

I dalej wiemy, że nie wiemy...

Ogólnie decyzja jest taka, że sunia przyjeżdża do mnie i we Wrocławiu będziemy kontunuować badania i decydować o ew. zabiegu pod okiem najlepszych wrocławskich wetów. Bo jednak warunki wrocławskie dają zdecydowanie większe możliwości diagnostyczne...

Zastanawiam sie czy nie warto by sprawić maleńkiej szelek, w razie gdyby potrzebowała pomocy przy pokonywaniu schodów, lub po ewentualnej operacji... wypatrzyłam na allegro takie fajne z rączką u góry... :oops:

Bo poza tym wyprawka jest- nawet wielgachne, stalowe michy :oops:

P.S. I cos zabawnego- moja ciocia, starsza pani, która kolejne moje tymczasy kwituje najczęściej ciężkim westchnieniem (przyganiał kocioł... sama ma trzy koty- staruszka z działek, kotkę ze śmietnika i młodego połamańca i dwa stare odzyskowe psy :evil_lol:) jak usłyszała, że ma przyjechać bernardynka, to z nadzieją zapytała "a ma taką wielką mordziagę?" :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Ciocia ciągle pamięta Milę i chyba po cichu jest wielbicielką wielkopsów...

Posted

:shake::shake:ozesz jasnyyy ...cioteczki ajusci ze i ja sie przylacze z nadzieja na poprawe zycia tej :loveu::iloveyou:cudownej wielkopiesi , za serce chwytajacej niczem pierwsza milosc .... i znow serceee rosnie hohoooo :loveu:Anioly sie zjawily ! [SIZE=3]Cioteczko Ulvedim jak dobrze zes jest :loveu:ja bardzo skromniutko wspomoge , cioteczki gdzie slac i do kogo?Pieknaaaa nooo piekna !

Posted

Oj Cioteczki cały czas chodzi mi ona po głowie. Jutro pojadę znowu do lecznicy. Dzisiaj nie dałam rady, rozmawiałam telefonicznie i później od razu zadzwoniłam do Ulv.
Weci nie potrafią jednoznacznie. Zrobili biopsję, wycinek z tkanek poszedł do ludzkiego laboratorium i dalej nic nie wiedzą. Mieli wielką ochotę naciąć tam, gdzie miękkie i zobaczyć, ale bali się rozgrzebać, potem transport, stres, psina i tak marna. Materiał do badań, żeby były wyniki jednoznaczne musi iść i tak do Wrocławia albo do chyba W-wy. To już lepiej żeby mała (Mili?) była już w domku. Jakieś cyfrowe zdjęcie potrzebne (Wrocław), oni widzieli jakieś pajęczaki (?). Rtg nie daje odpowiedzi. Na pewno to stare. Ja jutro znowu sobie wszystko zapiszę i dam tutaj.
Nie będą eksperymentowali bo jedzie do centrum najlepszych polskich lekarzy. Będzie tam na pewno najlepiej zdiagnozowana i leczona. Z małą jadą listy żelazne do wetów, prośby o udzielenie najlepszej pomocy (i tanio!). Będzie dzwonione jutro do wrocławskich lekarzy (ulv wie do których) i uprzedzane jaki problem.

Posted

Transport ustaliłyśmy na sobotę. Spotkamy się w połowie drogi. Ja jej w samochodzie u siebie wszystko przygotuje tak, żeby miała miękko i czuła się bezpiecznie. Jest taka chudziutka. Ulv jej jest potrzebna maleńka obroża, bo szyja cieniutka. Moja od onka chyba będzie za duża. Kupię jej jakąś jutro.

Cioteczki błagam o pieniądze. Jakiekolwiek.

Anetka ty chciałaś konto. Daję Ci na pw.
Dzwoniłam dzisiaj do Leyli. Obiecała że też coś podrzuci.

Ulv, wszystkie pieniądze, które dostanę od razu przerzucam do Ciebie Ciotka. Ty musisz tam mieć kasę. Albo jeszcze lepiej niech idzie od razu do Ciebie i dawaj na watek. Jak wolisz?

Posted

Cioteczko Anetko. Ja wczoraj trzy długie listy wysłałam do Cioteczki. I każdy chyba dotarł do innej Anety. Jedna z ciotek nawet odpisała, że jest już do tego przyzwyczajona :evil_lol: Ale poszedł też link do tego wątku i numer konta, więc może...

Już Ci kochana piszę.

Posted

Dziękujemy Kochane za każdą złotówkę od Was. Na razie weszło to 200 zł od Finetty. Kasa pojedzie razem z małą w sobotę do Ulv. Brakuje bardzo dużo, ale jakoś to chyba będzie. Zawsze jakoś jest.

Komu podrzucić ten link Asiora do szelek? Może jakaś Ciotka przy kasie by zasponsorowała? Znacie jakąś bogatszą? :crazyeye:

Posted

Soema napisał(a):
Jeśli wsio dobrze pójdzie, Gałeczka która już w Ds, dorzuci się do biednej suni...:oops: Bico czuwa ;)

Dzięki, że zajrzałaś :-) I że rozważacie kandydaturę biednej Milki :-) do spadku po Gałeczce.