Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam!
kupiłam szczeniaczka z metryczka (jamnik standard) jest u mnie juz miesiac czasu, mam kopię przegladu szczeniat i pisze tam między innymi ,że szczenieta bez wad, zgryz i ogonki prawidłowe, ale od jakiegos czasu wyczułam u mojego szkraba jakieś skrzywienie na koncu ogona, teraz nie wiem co to może być? co mam z tym zrobić? mam zapomnieć o wystawach? bo słyszałam ,ze każda deformacja ogona dyskwalifikuje.

może pójść do lekarza wet. żeby to obejrzał?

Posted

zwierzaki050591 napisał(a):
Myślę,że powinnaś zabrać psiaka do weta

byłam u weta i wet powiedział ze to nie wada dziedziczna tylko musiało to wystapić w skutek przytrzasniecia drzwiami np.
ale wzorzec jamnika mówi, ze kazde załamanie ogona dyskwalifikuje psa.

co mam robić????

Posted

SuperGosia napisał(a):
Weź psa i pojedź w środę na sekcję do oddzialu w Warszawie (ul. Lubelska), do Pani sedziny Aleksandry Sękowskiej i poproś o obejrzenie ogona. Dyżur zaczyna się od 17:30.

byłam juz i Pani powiedziała , że sunia jest sliczna ,ale niestety to załamanie ją dyskwalifikuje.

po czym dodała ,ale mozna próbować bo niektórzy sędziowie nie sprawdzaja ogonków.:crazyeye:

Posted

Lena 01 04 09 napisał(a):
byłam u weta i wet powiedział ze to nie wada dziedziczna tylko musiało to wystapić w skutek przytrzasniecia drzwiami np.
ale wzorzec jamnika mówi, ze kazde załamanie ogona dyskwalifikuje psa.

co mam robić????

Cóż, w prv który wysłałąs do mnie twierdziłas, ze nie wet tylko hodowca i ze napewno wskutek przytrzasnięcia drzwiami :roll:

Posted

Niestety przelamany ogon dyskwalifikuje jamnika z hodowli. Na wystawie jeśli sędzia spawdzi ogon (a naprawdę niewielu nie sprawdza - z polskich praktycznie wszyscy) otrzymasz dyskwalifikację.

Jamników z wadami ogona nie powinno się rozmnażać.

Z moich obserwacji wadę tą się dziedziczy - wprawdzie ojciec i matka mogą mieć ogony OK, ale brat/siostra miotowy ojca już nie.

Jako, że szczenię nie jest wystawowe, powinno być sprzedane taniej, moim zdaniem.

Posted

[quote name='karenina']Cóż, w prv który wysłałąs do mnie twierdziłas, ze nie wet tylko hodowca i ze napewno wskutek przytrzasnięcia drzwiami :roll:[/quo

Najpierw dzwoniłam do Hodowcy i powiedział mi ,że to w skótek przytrzaśniecia drzwiami. po czy udałam sie do kliniki ,by mógł to potwierdzic lekarz. i powiedział ,że to nie jest wada dziedziczna i mogło to stać sie np. przez przytrzaśniecie ogona.

Posted

Lena 01 04 09 napisał(a):
[quote name='karenina']Cóż, w prv który wysłałąs do mnie twierdziłas, ze nie wet tylko hodowca i ze napewno wskutek przytrzasnięcia drzwiami :roll:[/quo

Najpierw dzwoniłam do Hodowcy i powiedział mi ,że to w skótek przytrzaśniecia drzwiami. po czy udałam sie do kliniki ,by mógł to potwierdzic lekarz. i powiedział ,że to nie jest wada dziedziczna i mogło to stać sie np. przez przytrzaśniecie ogona.

Mogło. Nie musiało - równie dobrze może to być właśnie wada wrodzona.

Posted

Po raz kolejny napiszę - nie każdy weterynarz to kynolog - nie musi wiedzieć co i jak w każdej rasie się dziedziczy.
70% wetów widząc rude jamnicze szczenię po rodzicach czarnych podpalanych stwierdziłoby, że to normalne :evil_lol:

(Dla początkujących - ze skojarzenia 2 cz-p jamniorów NIGDY nie urodzi się rude szczenię. Może być tylko cz-p albo czekoladowe.)

Posted

mam jeszcze jedno pytanie. a czy to skrzywienie ogonka moze wystapic np jak piesek ma 4 5 miesiecy?

np, piesek rodzi sie bez wad, ale w czasie dojrzewania pojawia sie ni stad ni z owad załamka na ogonie , to też dziedziczne?

Posted

A ja nie rozumiem po co te dywagacje trwające od tygodnia. Jedno proste zdjęcie rtg rozwiałoby wszelakie wątpliwosci. Szczeniaka sie do takiego zdjecia nie zamula, sadza sie go, ogon nad i pod miejscem wątpliwym przykleja sie do blatu przylepcem, szczyla otula sie fartuchem zeby nie dostał niepotrzebnego promieniowania i juz.