Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie
Mam pytanie dotyczące przejścia na nową karmę.
Jest to trochę zagmatwane ale postaram się w miarę sensownie go opisać:
Piesek 8 tyg. skończone suczka labradorka.
W domu u nas od 1,5 tygodnia.
Biorąc pieska z hodowli dostaliśmy karmę Pedigree Junior.
Piesek u hodowcy był karmiony także karmą przygotowywaną przez niego.
Ze względu na rodzaj karmy postanowiliśmy ją zmienić i wybór padł
na ACANĘ Puppy Large Breed.
Zaczęła ją dostawać w ubiegły czwartek. Oczywiście nie odrazu w całości
mieszamy ją dalej z Pedigree Junior. We czwartek wieczorem była też
na drugim szczepieniu.
Od soboty ma bigunkę 😞 , ale zachowuje się normalnie. Jest wesoła, ma ochotę na zabawę :Dog_run:
i cały czas ma apetyt :eating: Wczoraj wieczorem zacząłem dodawać jej zmielonego siemienia lnianego. Dodam że wcześniej załatwianie było normalne.
W związku z tym:
Jak długo piesek przyzwyczaja się do nowej karmy?
Czy powinienem wpadać już w panikę? :-? i tak nie mogę skupić się na pracy.
Czy poczekać jeszcze jeden dzień z wizytą u weta?
Może macie jakieś sugestie?

Posted

Biegunka pojawiła się przed podaniem siemienia?
Jak już maluch ma biegunke to należy zaprzestać eksperymentów i nie dodawać kolejnych nowości, dopóki sytuacja się nie uspokoi.

Ja bym wycofała na chwilę tę acanę, żeby zobaczyć czy biegunka przejdzie. A potem spróbowałabym jeszcze raz powolutku ją wprowadzić, albo inną karmę.
Czy iść do weta już... zależy od tego jak ostra jest ta biegunka. Nie ma co czekać aż samo przejdzie (bo już 3 dni nie przechodzi) tylko trzeba zacząć działać... (samodzielnie- odstawiając karmę, albo z pomocą weta i jego zaleceń). Mogło być tez tak, ze szczeniak sam się czymś poczęstował i struł się...

Jeśli mój szczeniaczek w wieku 8 tygodni miałby trzy dni biegunkę, to wybrałabym się do weta.

Posted

biegunka moze być spowodowana wprowadzeniem nowej karmy, ale równie dobrze starą karmą. O ile dobrze zrozumiałam u hodowcy szczenie nie jadło tylko suchej karmy (podlej jakosci), ale takze inne rzeczy (na szczescie). Byłabym zdecydowanie za wizyta u weterynarza. lekarz powinien wypytac szczególowo o wygląd kupala (konsystencja, kolor, zapach, czy jest śluz, krew etc.) Zmiana karmy moze mieć znaczenie, ale nie musi.

Posted

Chyba powinienem iść do weta ale poczekam jeszcze do jutra. Dzisiaj kazałem podać na obiad połowę dawki obiadowej z siemieniem na kolację dostała to samo.
Nie wiem czy zmniejszenie karmy czy siemie zaczęło działać ale w międzyczasie zrobiła dwie kupy i niebyła to biegunka :D Szkoda tylko że nie normalna kupa ale to już coś.
Jeszcze w nocy będę wstawał ze dwa razy to zobacze czy przechodzi biegunka, czy rano wet.
Oczywiście samopoczucie psiaka bez zmian :Dog_run: a powiedziałbym że jest jeszcze bardziej ruchliwa :multi:

Posted

Billa jak była szczeniakie to przy każdej nawet najmniejszej zmianie jedzenia reagowalła biegunkom która tak szybko nie ustępowała!! i na początku biegałam z nią do wet co chwila !!ale przeciesz można samemu podać pieskowi wegiel i przejdzie. Lekarz też poda jakiś lek zatrzymujący biegunkę i nic więcej. Jak pisali przedmówcy zmniejsz moze troche tej akany w dawce. Ale gwarantuje ze każda inna karma też wywoła biegunkę tzn każda inna zmiana. Szczeniaki tak juz reagują. A Pedigree tio nie najlepsza karma więc lepiej ja zmienić.

Posted

I siemie lniane też jest rozwalniające. Ale jeśli pies nie jet osowiały to jabym sie do wet nie wybierała. Ale rozumie twój niepokuj bo sam też tak reagowałam

Posted

Oby nie zapeszyć jest coraz lepiej :D W nocy kupki były luźne ale nie nie takie jak poprzednio. Uncja dostaje teraz połowę dawki dziennej już tylko ACANY. Mam nadzieje że już będzie tylko lepiej

• 4 years later...
Posted

Jak myślicie jaka Acana byłaby najlepsza dla szczeniaka rasy średniej? Waga dorosłego 18-22 kg. Zastanawiałam się nad Acaną Puppy & Junior, albo Acaną puppy large breed. Bo zwykła acana puppy chyba za mocna by była... zależy mi żeby pies nie rósł za szybko, żeby nie miał kłopotów ze stawami.

• 4 weeks later...
Posted

Liczę bardzo na Wasze rady, bo własnie przestawiłam ( prawie) moją 4 miesieczna sunię z Rc na Acana puppy small breed. No i zastanawiam sie ile jej zamówić i kiedy powinna jeśc juniora. Jak sądzicie?

Posted

Talia napisał(a):
Z tego co wiem to Acana nie ma teraz podziału na Puppy& Junior. Jest tylko Small, Large i Puppy&Junior dla średniaków.

masz rację! przestudiowałam dokładnie produkty na ich stronie i faktycznie tak jest. Myslałam, że jest podział na puppy i nastepny etap junior.

• 2 months later...
Posted

Kazda karma ma jakis smak.
Apaczkrk, zamiast zakladac xxxx watkow i pisac nowe posty, poczytaj, co Ci juz odpowiedziano. Co do reszty, poczytaj wypowiedzi uzytkownikow, zamiast robic balagan.

• 4 years later...
Posted

kochana,jak nie przetestujesz na swoim psie to się nie dowiesz.wazne zeby wprowadzac stopniowo nowa karmę.szczeniaki moga zareagować na zmiane karmy rozstrojem ukł.pokarmowego gdy zmienimy nagle jeden pokarm na drugi

• Margo changed the title to ACANA Puppy Large Breed