xx2xx Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 Jestem Posiadaczem 2 letniego labradorka redlivera.Ostatnimi dniami (8 dni) Piesek zachorował.Kasłał,krztusił się.Dostał antybiotyki i sterydy(dwukrotnie).Lekarze zrobili mu w dniu dzisiejszym endoskopie.Dostaliśmy następujący opis : "Wielomiejscowe zamiany oskrzelowe w polach płucnych.Sylwetka serca powiększona.Naczynia płatowe i żyła główna tylna nieposzerzona.Obła masa cieniująca śródpiersia śr ok. 45mm.Wskazane badanie porównawcze za ok 4 tygodnie" Bladego pojecia nie mam co to oznacza.Nastraszono mnie że to może być nowotwór.Czy jest możliwy nowotwór u tak młodego pieska??. Prosił bym o odpowiedź Pozdrawiam Tomek Quote
Okamia Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 Nowotwór jest możliwy w każdym wieku... :roll: i piszę się labrador retriever;) Quote
ewtos Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 xx2xx napisał(a): "Wielomiejscowe zamiany oskrzelowe w polach płucnych.Sylwetka serca powiększona.Naczynia płatowe i żyła główna tylna nieposzerzona.Obła masa cieniująca śródpiersia śr ok. 45mm.Wskazane badanie porównawcze za ok 4 tygodnie" Bladego pojecia nie mam co to oznacza.Nastraszono mnie że to może być nowotwór.Czy jest możliwy nowotwór u tak młodego pieska??. Prosił bym o odpowiedź Wet musi stawiając diagnozę brać pod uwagę zmiany nowotworowe, szczególnie do obserwacji jest - pole cieniujące-, czy bedzie się powiekszać. Opisane zmiany występują przy nowotworach ale również przy zapaleniu płuc. jesli to zmiany bakteryjne, wirusowe powinny stopniowo ustępować a pole zacienienia maleć. Może to być ciało obce? Pies na pewno do obserwacji i spokojnie i bez czarnowidztwa. Quote
xx2xx Posted August 15, 2009 Author Posted August 15, 2009 ewtos napisał(a):Wet musi stawiając diagnozę brać pod uwagę zmiany nowotworowe, szczególnie do obserwacji jest - pole cieniujące-, czy bedzie się powiekszać. Opisane zmiany występują przy nowotworach ale również przy zapaleniu płuc. jesli to zmiany bakteryjne, wirusowe powinny stopniowo ustępować a pole zacienienia maleć. Może to być ciało obce? Pies na pewno do obserwacji i spokojnie i bez czarnowidztwa. Dziekuje za troche uspokojenia mnie objawy oczywiście trochę ustępują.Ten kaszel nie jest już taki ostry jak był.Siłe jego można było porównać do silnika starego trabanta.Teraz jest taki jak by ochrypły i odrywający się.Przestraszyłem się tylko tym że w tak młodym wieku mój labladorek już by miał nowotwora.No ale bądźmy dobrej myśli :D Quote
Recommended Posts