Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wątek zakladam w imieniu bianka0 która udzieli tutaj wszlkich znanych Jej informacji na temat psiaka.

Pies błąkał się od 3 dni po polach,niedaleko lasu w Krzemieniu obok Janowa Lubelskiego( teren łowiecki koła zdziłowickiego).Głód zmusił go do wyjścia z lasu na pola w pobliżu zabudowań.Jest zagłodzony,jego tułaczka po lasach mogła trwać ok.dwóch miesięcy.Wcześniej był dobrze utrzymany,jego sierść jest nadal połyskiwa gładka ,zdrowa.(niewielkie wyłysienie na końcu ogona).Niezwykły kolor umaszczenia złoto - miedziany,brązowe pazury i oczy ,ciemnobrązowy nos.Nadal silna masa mięśniowa pomimo znacznej utraty tkanki podskórnej.Świadczy to o całkowitym , ale tylko kilkumiesięcznym głodzie.Przypuszczam,że ma ok 3 lat.
Był dobrze traktowany,nie boi się ludzi kiedy już do nich podejdzie.Można go głaskać(przytula się natychmiast),zaglądać w zęby,oglądać łapy.Jest posłuszny,zna komendy,bardzo łagodny.Zero agresji do człowieka.
Do suczek bardzo łagodny,a nawet pomimo wycieńczenia wyraźnie nimi zainteresowany.Do psów odszczekuje się przez drzwi (ale nie do wszystkich)
Przypuszczam,że był szkolony do polowań na dzikie ptactwo.Jego reakcja na kury omal nie doprowadziła do wyroku na niego.
Pieska zauważyła i przez 3 dni dokarmiała młoda dziewczyna ze wsi-Agata.Chciała go zostawić w domu,ale nie uzyskała zgody rodziców,więc przyprowadziła go do mnie,dając mi w prezencie siódmego psa. Dukat umie ładnie chodzić na smyczy.
Obecnie Dukat przebywa w płatnym DT w Janowie Lubelskim.Został dzisiaj odpchlony i miał zapuszczony odkażający preparat do uszu.Nie zauważyłam kleszczy na jego ciele,pomimo że w tym roku w lesie ich nie brakuje.
Będzie zaszczepiony i jeżeli nie odnajdziemy właściciela wykastrowany.To piękny pies dla ludzi lubiących wędrówki po lesie.Jego umiejętności łowieckie i reakcję na strzały postaram się żeby sprawdził mój TZ.

Aktualizacja;
Dukat jest juz po kastracji,bardzo wypiekniał i teraz czeka tylko na domek.Jest przemiłym,spokojnym,ułożonym psiakiem bardzo spokojnym i przyjażnie nastawionym do kazdego.Uwielbia tez dzieci.

• Replies 138
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przepraszam,ale nie było mnie cały dzień.
Dukat jest nadal bardzo grzeczny ,nie boi się strzałów.Nie jest z okolicznych kół łowieckich.
Żaden z myśliwych którzy mieli opis psa nie kojarzy go z tym terenem.Ale Roztocze i biłgorajskie koło jest zaledwie kilkanaście kilometrów lasem od nas.Więc nie tracę nadziei.
Podam zdjęcie do innych kół łowieckich.
Dziękuję Danusiu i Isadoro za założenie wątku i banerki.Przesłałam zdjęcia z dzisiejszego dnia Danusi.Bardzo proszę o głoszenia ,kontakt na moje telefony.

Posted

To zdjęcie pokazuje jego cały urok i postawę jaką przybiera kiedy jest spokojny.

Gdyby chciał go jakiś myśliwy ,to nie możemy go za szybko wykastrować.
Niestety psy myśliwskie tracą swoją pasję do tropienia po sterylizacji.Ale z kastracją mamy trochę czasu,piesek jest bezpieczny.

Posted

Zaznaczam.
Wygląda podobnie do rudego gończego polskiego, tylko na krótszych łapach.
Jak mi nie zastrajkuje internet(co się ostatnio dość często zdarza) moge wrzucić go tu:
GOŃCZY POLSKI - OGAR POLSKI ::
i
Ogar Polski - Forum Dyskusyjne
Chyba , że ktoś inny zrobi to wcześniej ;)
Z kastracją raczej bym nie zwlekała, żeby jakiś domorosły "hodowca" się do niego nie dorwał, nawet myśliwy( za dużo ostatnio "lewych" miotów się pojawiło). Z resztą związek utraty pasji z kastracją raczej nie został dowiedziony. Może się mniej sprawdzać jako dzikarz jeżeli spadnie mu temperament(i to też niekoniecznie), ale nie sądzę żeby nie chciał tropić.
Poza tym jeżeli nawet goni kury i nie reaguje na strzał nie oznacza, że to pies który polował.
Najważniejsze żeby znalazł dobry dom i jeżeli faktycznie płynie w nim krew gp to powinien to być dom aktywny i mający pewne doświadczenie z psami w tym typie.

Posted

[quote name='Ania W']Zaznaczam.
Wygląda podobnie do rudego gończego polskiego, tylko na krótszych łapach.
Jak mi nie zastrajkuje internet(co się ostatnio dość często zdarza) moge wrzucić go tu:
GOŃCZY POLSKI - OGAR POLSKI ::
i
Ogar Polski - Forum Dyskusyjne
Chyba , że ktoś inny zrobi to wcześniej ;)
Z kastracją raczej bym nie zwlekała, żeby jakiś domorosły "hodowca" się do niego nie dorwał, nawet myśliwy( za dużo ostatnio "lewych" miotów się pojawiło). Z resztą związek utraty pasji z kastracją raczej nie został dowiedziony. Może się mniej sprawdzać jako dzikarz jeżeli spadnie mu temperament(i to też niekoniecznie), ale nie sądzę żeby nie chciał tropić.
Poza tym jeżeli nawet goni kury i nie reaguje na strzał nie oznacza, że to pies który polował.
Najważniejsze żeby znalazł dobry dom i jeżeli faktycznie płynie w nim krew gp to powinien to być dom aktywny i mający pewne doświadczenie z psami w tym typie.

Bardzo Ci dziękuję.
Z kastracją zawsze zdąrzymy,u nas nie ma z tym problemu i nie są to zawrotne koszty.A psa nie oddam za żadne skarby w niesprawdzone 100x ręce.

Niesty co do utraty pasji ja mam podobne zdanie ,ale wczoraj na polowaniu nie można było tej teorii obalić.To pokutuje w społeczeństwie jak zdanie ,,że suczka powinna chociaż raz urodzić''.
Myśliwi też są różni,ale ja znam wszyskich tutejszych i okolicznych,więc wiem komu bym absolutnie go nie oddała.
Wiem,że będzie dylemat czy oddać go wogóle myśliwemu,ale jeżeli Dukat był szkolony do łowiectwa,to kiedy zabierzemy mu tą szansę,nie będzie szczęśliwy.

Posted

tanitka napisał(a):
super AniaW, ze zajrzałaś:lol:, na pewno wielbiciele tej rasy szybko pomogą znaleźć mu dom. To chyba rzadka rasa?

Czy znajdą ? Pewna nie jestem ale warto spróbować;) Z ogarem chyba byłoby łatwiej ;)
Gończy niestety jest coraz bardziej popularny co widać chociażby po allegro i licznych miotach "bez rodowodu" ale za to po rodowodowych rodzicach :/
Rudy kolor jest najrzadziej występujący wśród gończych .
Z tym,że to jest pies przypominający gp a nie rudy gp co czyni jednak pewną różnicę...Ale zobaczymy ;)

Posted

funia napisał(a):
Bianka chcesz allegro ,mogę napisać do jednej osoby :cool3:

Funia allegro obiecała Isadora,jeżeli będzie bardzo zajęta i nie da rady ,to będę prosiła.Dzięki.

Posted

Dukat jest bardzo posłuszny,umie zachowywać czystość w domu ,sygnalizuje chęć wyjścia.Po zapoznaniu się z psem,przestaje być do niego agresywny.
Absolutnie nie interesują go kury sąsiada za płotem !:lol: !
Musimy z TZ tem sprawdzić jak reaguje na widok dubeltówki,czy wykazuje gotowość do wyjścia.Oraz typowe komendy myśliwskie,oraz czy złapie trop dzikiej kaczki(akurat jest schowany kawałek skrzydła w zamrażarce).No chyba że był rzeczywiście jako gończy,ale w tym terenie raczej są poszukiwane posokowce do polowań na kaczki( nie chodzi o typ rasy tylko sposobu polowania)