Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:crazyeye: Właśnie poszłam z moim "rzekomo" 4 miesięcznym szczeniakiem na spacer i spotkałam sąsiadke z z jej dwoma pieskami. Mój Julek się często z nimi bawi, lepiej powiedziawszy nimi bawi:-) ale nie w tym rzecz.

W pewnym momencie wskoczył na psa i zaczął się ruszać jak do kopulacji!

Sąsiadka w szoku, ja też i się jej pytam czy dobrze widziałam a ona że tak!
Bo ja nie mogłam uwierzyć. Dodam, że wychodze z nim cały czas i napewno nigdzie tego nie podpatrzył. Ewidentnie było widać, że rusza się w ten charakterystyczny sposób:-)

Miałam do tej pory tylko dwie suczki i na psach się nie znam dlatego nie wiem kiedy osiągają dojrzałość ale tak na czuja mówie, że 4 miesiące to przecież za wcześnie!

Zauważyłam, że coś się tam rozwinął;-) i ma coś więcej ale nie sądziłam, że to już może działać:crazyeye:;)

Dodam, że szczeniak był bardzo niedożywioną i bardzo zarobaczoną znajdą. Czy możliwe by to przekłamało ocene jego wieku? może ma więcej niż 4 tylko z braku jedzenia później zęby wychodzą i później urusł.

Nie ukrywam, że będe psa kastrować bo wiem co potrafi pies w amoku płciowym ale sądziłam, że mam jeszcze dużo czasu.

Proszę napiszcie mi swoje doświadczenia a w poniedziałek podpytam weterynarki o jej doświadczenia w tej kwestii.

A jak już jestem w temacie to tak na przyszłość:-)
a w jakim wieku kastracja, na spacerze nasłuchałam się podczas debaty nad płciowością mojego psa opowiadań, że pies wariuje jak sobie nie............. no wiecie;-) ile w tym jest prawdy?:-)

Posted

Psy w najróżniejszym wieku wykonują ruchy kopulacyjne na innych psach i przedmiotach martwych, suki też ;) i nie zawsze ma to coś wspólnego z czynnościami seksualnymi.

Dorosłe psy bardzo często okazują w ten sposób drugiemu psu swoją dominację, a szczeniaki rozładowują stres podczas zabawy. Z właściwą kopulacją czy samą dojrzałością płciową nie ma to nic wspólnego :)

Posted

Martens napisał(a):
Psy w najróżniejszym wieku wykonują ruchy kopulacyjne na innych psach i przedmiotach martwych, suki też ;) i nie zawsze ma to coś wspólnego z czynnościami seksualnymi.

Dorosłe psy bardzo często okazują w ten sposób drugiemu psu swoją dominację, a szczeniaki rozładowują stres podczas zabawy. Z właściwą kopulacją czy samą dojrzałością płciową nie ma to nic wspólnego :)

ufff:-) byłam bardzo zaskoczona:-) ale to wyglądało dokładnie tak samo! ta sąsiadka me te dwa psy od szczeniaka i jej nigdy tak nie robiły:-) Ale skąd właśnie taki ruch? z czego to wynika, to mnie bardzo interesuje

Posted

martens ma racje, chce pokazac, ze jest ich szefem, hehe.moj czasami tez tak robił, jak był młodziutki, a potem mu przeszło. a potem chlasnęlismy jajka i temat sie zamknął sam.

Posted

jarzyna84 napisał(a):
martens ma racje, chce pokazac, ze jest ich szefem, hehe.moj czasami tez tak robił, jak był młodziutki, a potem mu przeszło. a potem chlasnęlismy jajka i temat sie zamknął sam.

no szefować to chce, w domu też:-) więc możliwe :lol: Ma taki charakter więc może pasować. Poprostu wystraszyłam się, że mi będzie uciekał itp. jak to psy w szale płciowym:-) no nic teraz już wiem. Uspokoiłyście mnie:-) Ja zawsze wolałam suczki bo są w tej kwestii bardziej dyskretne;-) więc o osobnikach męskich mam mało pojęcia:lol:

Posted

bzdura! psu do szczescia nie jest potrzebna kopulacja! pies to nie człowiek! on nie widzi seksu tak jak my, dla niego to instynkt. To czy pies pokrył sukę czy nie, nijak się ma do jego szczęścia, ba mało tego psy, które miały ta wątpliwą "przyjemność" często później maja problemy z dominacja. niejako punktują w hierarchii. Nie jest to żadna reguła niemniej jednak się zdarza

A taki ruch kopulacyjny u szczeniaka, to nic zdrożnego, zdarza sie, jeżeli psiak ma zbyt wiele energii :diabloti:

Posted

Małpy robią dokładnie tak samo.....dominują w ten sposób zarówno samce jak i samice. Jest to jeden z elementów mowy ciała (pewno atawizm), zazwyczaj odruch ten prezentują osobniki dominujące pragnące zaznaczyć lub podwyższyć swoją pozycję.Także niektóre psy o o dużym, nierozładowanym temperamencie będą prezentować ten odruch np. na nodze właściciela.U ludzi chęć zaznaczenia swojej pozycji prawdopodobnie przejawia się to w poklepywaniu po plecach lub obejmowaniu ramieniem (mowa o mężczyznach). Zazwyczaj poklepuje ten, który ma silniejszą pozycję (u psów odpowiednik kładzenia łapy na karku konkurenta) Całe szczęście u nas pokazywanie innym gdzie ich miejsce poprzez odruch kopulacyjny zanikł (względy kulturowe). Wykazują go jedynie jednostki o niskim poziomie socjalnym, umysłowym....co często przejawia się niestety jako gwałty np. w więzieniach, na nieletnich(chęć podporządkowania+brak kontroli nad czynnościami seksualnymi+brak empatii).

Posted

Najzupełniej normalne! Mój szczeniak w wieku jeszcze młodszym (jakieś 12tyg) z lubością gwałcił moją pluszową świnię.. W końcu musiałam ją schować. Na innych psach całe szczęście nie próbował.

Posted

Koreksonowa napisał(a):
Najzupełniej normalne! Mój szczeniak w wieku jeszcze młodszym (jakieś 12tyg) z lubością gwałcił moją pluszową świnię.. W końcu musiałam ją schować. Na innych psach całe szczęście nie próbował.
no to dobrze:-) szczeniak ma faktycznie dużo energii, nie ekstremalnie dużo bo miałam bardziej energiczną suczkę od niego ale faktycznie jest bardzo żywy i dominować chce więc wszystko się zgadza:-) Ja w sumie wiem, że o kastracji zwierze nie wie nawet, mam 4 kotki ciachnięte, ale tak dla pewności wolałam zapytać, wole zadać jedo pytanie za dużo, choćby nawet głupie niż jedno za mało:-) Ale dzięki już wiem o co chodzi:-)

Posted

[quote name='karjo2']No i szczyl zaczyna odreagowywac "szkolenie", o ktorym wspominalas :shake::
http://www.dogomania.pl/forum/f412/szczeniak-bolesnie-gdyzie-143932/
może przeczytaj co dziewczyny powyżej pisały, są doświadczone i napewno ci to dobrze wytłumaczą czyli, że to jest normalne i u nich też się to zdarzało! chcesz powiedzieć, że żle traktowały psa bo tak robił?pisałam już w tamtym wątku, że jest dominujący i to tylko to potwierdziło

Posted

A ja chciałabym zapytać przy okazji tego czy pies musi czy nie :lol:

Słyszałam (bardzo często) że jak suka nie będzie miała przynajmniej raz szczeniaków to może być "fiksnięta", to niby przez instynkt macierzyński?

Prawda, czy głupota??

Posted

Kika9004 napisał(a):
A ja chciałabym zapytać przy okazji tego czy pies musi czy nie :lol:

Słyszałam (bardzo często) że jak suka nie będzie miała przynajmniej raz szczeniaków to może być "fiksnięta", to niby przez instynkt macierzyński?

Prawda, czy głupota??
Bzdura totalna. Suka nie potrzebuje miec szczeniat, a jezeli nie masz zamiaru zalozyc prawdziwej hodowli, to ze wzgledow zdrowotnych najlepiej przemyslec wysterylizowanie suki - eliminuje to ropomacicze i zmniejsza ryzyko raka sutkow, aczkolwiek moze zwiekszyc ryzyko nietrzymania moczu i innych rzeczy, jednak ja nigdy suk nie mialem - poczytaj dzial weterynaryjny, tam powinny byc watki na ten temat. Jezeli chcesz wiedziec wiecej, polecam dzial weterynaryjny.

Posted

Kika9004 napisał(a):

Zgadza się - bzdura ;)
Odwołując się do natury - w stadzie wilków tylko samica dominująca się rozmnaża. Reszta samic nigdy nie dochowuje się szczeniąt i nic im się w głowę z tego powodu nie dzieje.

Posted

Dzięki za odpowiedzi :lol: Uff bo już zaczynałam powoli w to wierzyć :shake: głupie wiejskie przesądy :mad:

A co do steryliki :) Ja bardzo chętnie, ale w obecnej sytuacji nie jestem w stanie wyciągnąć z portfela 400 zł na sterylkę :placz: