Jump to content
Dogomania

Jakie jest Wasze ulubione umaszczenie basenji?  

186 members have voted

1. 1. Jakie jest Wasze ulubione umaszczenie basenji?

Recommended Posts

• Replies 100
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Labradorka napisał(a):
Przeprowadzam małą sondę:

Pozdrawiam 8)

jak dla mnie najładniejszym umaszczeniem jest pręgowane, znam psiaka który ma takie, to mój ulunieniec któremu kibicuje czyli Ch.Mł.Pl- Abothere's ADUNBI! cud, miód i orzeszki!-w tym miejscu gratulacje dla właścicielki Adunbi (Gucia) ASIACZKA!!!! :D :D :D :D
Pozdrowienia!
Villarica Siberians

Posted

A mi się podobają wszystkie :)
Rudo białe, bo lubię ten kolor i zawsze chciałam miec psa (obojętnie jakiego) o takim umaszczeniu...
Pręgowane - bo jest ich malo, sa unikalne i takie, takie... COOL :P (kojarza mi sie z dzikuskami :):) )
Trickolory - bo wlasnie trojbarwne baski spodobaly mi się pierwsze :):)

Pozdro!

PS. Robię stronę internetowa o basenji :) i moze o innych psiackach:)

Posted

[quote name='Savannah'][quote name='Labradorka']Przeprowadzam małą sondę:

Pozdrawiam 8)

jak dla mnie najładniejszym umaszczeniem jest pręgowane, znam psiaka który ma takie, to mój ulunieniec któremu kibicuje czyli Ch.Mł.Pl- Abothere's ADUNBI! cud, miód i orzeszki!-w tym miejscu gratulacje dla właścicielki Adunbi (Gucia) ASIACZKA!!!! :D :D :D :D
Pozdrowienia!
Villarica Siberians
Savannah - wiem, że Gusio jest Twoim ulubieńcem, ale masz nieaktualne info. na jego temat. Otóż Gusio jest równiez Mł.Ch.Rus i Mł.Ch.Węgier!
Pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek'][quote name='Savannah'][quote name='Labradorka']Przeprowadzam małą sondę:

Pozdrawiam 8)

Pozdrowienia!
Villarica Siberians
Savannah - wiem, że Gusio jest Twoim ulubieńcem, ale masz nieaktualne info. na jego temat. Otóż Gusio jest równiez Mł.Ch.Rus i Mł.Ch.Węgier!
Pzdr.

Kurczę przepraszam Asiaczku :( , że nie napisalam o tych tytułach....
więc ogłaszam wszem i wobec, że według mnie naj wśród umaszczeń jest umaszczenie pręgowane, a psem naj w tym umaszczeniu jest........ Ch.Mł.Pl, Ch.Mł.Rus, Ch.Mł.H Abothere's ADUNBI :D i jak to napisalam wczesniej Gucio to...cud, miód i orzeszki
Pozdrowienia dla Asiaczka-szczęśliwego właściciela mojej wielkiej sympatii
Pzdr!
Villarica Siberians

Posted

Basenji napisał(a):
No, wiele ci nie brakuje... :lol:
Zdrówko

Fakt. Ale co z tego, gdy miejsca brakuje? A chciałoby się i pręguskę-koleżankę dla Gusia i jakąś przyzwoitą rudą... Eh, życie...
Pzdr.

Posted

[quote name='Savannah'][quote name='Asiaczek'][quote name='Savannah'][quote name='Labradorka']Przeprowadzam małą sondę:

Pozdrawiam 8)

Pozdrowienia!
Villarica Siberians
Pzdr.
Podoba mi się Twoje określenie "cud, miód i orzeszki". I cud i miód i orzeszki pasuja "kolorystycznie do Gusia, prawda? Trafny wybór!
Pzdr.
Kurczę przepraszam Asiaczku :( , że nie napisalam o tych tytułach....
więc ogłaszam wszem i wobec, że według mnie naj wśród umaszczeń jest umaszczenie pręgowane, a psem naj w tym umaszczeniu jest........ Ch.Mł.Pl, Ch.Mł.Rus, Ch.Mł.H Abothere's ADUNBI :D i jak to napisalam wczesniej Gucio to...cud, miód i orzeszki
Pozdrowienia dla Asiaczka-szczęśliwego właściciela mojej wielkiej sympatii
Pzdr!
Villarica Siberians

Posted

Chyba rzeczywiście czegoś zapomniałam dopisać. Ale czego!? Już nie pamiętam :oops: No cóż, wiek robi swoje.

Basenji - do kompletu brakuje mi nie tylko czarno-białej suni, bo najlepiej mieć parki kolorystyczne. I jak sam widzisz - brakuje mi zdecydowanie więcej psiaków niż jednej suni.
Pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek']Chyba rzeczywiście czegoś zapomniałam dopisać. Ale czego!? Już nie pamiętam :oops: No cóż, wiek robi swoje.

Basenji - do kompletu brakuje mi nie tylko czarno-białej suni, bo najlepiej mieć parki kolorystyczne. I jak sam widzisz - brakuje mi zdecydowanie więcej psiaków niż jednej suni.
Pzdr.

Z tym wiekiem to nie przesadzaj. Myślę, że jesteś sporo młodsza..... :lol:
Ciekawe co TKM na ten pomysł : parek w 4 kolorach?? :lol:

Zdrówko

Posted

W 4 kolorach - to nie. Bo te czarno-białe są siakieś-takie. Jakoś się do tego koloru zraziłam. Tak więc zostają tylko 3 pary; trikolory już mam, a więc brak koleżanki-pregowanki dla Gusia + 2 super rudzielców.
Pzdr.

Posted

Ale to się nie może udac, bo w konkurencji hodowlanej Para hodowlana musi być jeden właściciel parki. Fingala możesz mi wynajmować, ale sama nie wiem, do czego. A on i tak ze mna nigdzie nie pójdzie, bo mnie nie lubi. Ja mu się źle kojarzę (z ćwiczeniami). I nic na to nie poradzisz.

Poza tym, już Ty lepiej nie wynajmuj mi Fingala, tylko jedź ze mna na jakąś zagraniczną wystawę, np. Węgry, Rosja, Czechy, Słowacja i gdzie tam jeszcze chcesz. Ja jestem otwarta na propozycje. TKŻ wyslij na urlop tam, gdzie Ona lubi (Włochy, Hiszpania lub odwrotnie Dania, Norwegia)a my chodu za granicę. :lol:
Pzdr.

• 2 weeks later...
Posted

U mnie na działce mieszka pies bardzo podbny do basenji... Jest czarno-biały, też ma taki zakręcony ogon no i jakby wielkość ta sama. Kiedyś pytałam, co to za rasa, to mi powiedzieli, że to kundel. A pies jest boski po prostu :D Czyli że istnieje czarno-białe umaszczenie, bez brązu?

Posted

Mi się najbardziej podobają rudo-białe i pręgowane :)
Nigdy zabardzo nie przepadałam za pręgowanym umaszczeniem ale odkąd sama mam "pręgusa" to jakoś je polubiłam. ;)
Najmniej podobają mi się czarno-białe. Nie wiem czemu. Tak jakoś. Trocolor są też fajne. Właściwie to wszystkie basenji mi się podobają :) Mają takie fajne miny. :D

Posted

Tora napisał(a):
U mnie na działce mieszka pies bardzo podbny do basenji... Jest czarno-biały, też ma taki zakręcony ogon no i jakby wielkość ta sama. Kiedyś pytałam, co to za rasa, to mi powiedzieli, że to kundel. A pies jest boski po prostu :D Czyli że istnieje czarno-białe umaszczenie, bez brązu?

Co do umaszczeń w basenji to uznane są 4 umaszczenia: rudo-białe, rudo-białe pręgowane, czarno-białe i trikolor (czyli czarno-białe podpalane). Przy dużej dozie szczęścia możesz na wystawach w PL zobaczyć wszystkie 4 kolory w baskach.
Pzdr.

Posted

Koma napisał(a):
Mi się najbardziej podobają rudo-białe i pręgowane :)
Nigdy zabardzo nie przepadałam za pręgowanym umaszczeniem ale odkąd sama mam "pręgusa" to jakoś je polubiłam. ;)
Najmniej podobają mi się czarno-białe. Nie wiem czemu. Tak jakoś. Trocolor są też fajne. Właściwie to wszystkie basenji mi się podobają :) Mają takie fajne miny. :D

Ja też mam najmniej serca do czarno-białych :(
Pzdr.