Jump to content
Dogomania

Jakie jest Wasze ulubione umaszczenie basenji?  

186 members have voted

1. 1. Jakie jest Wasze ulubione umaszczenie basenji?

Recommended Posts

Posted

[quote name='Nale']dziekuje za odpowiedzi:)
niestety niewiele udalo mi sie na sieci znalezc, oto najciekawszy owoc owoc moich poszukiwan.

pozdrawiam
Wydaje mi się, że to jest trikolor
Może się mylę... :roll:
Pozdrawiam
:D

• Replies 100
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='baskomaniak'][quote name='Nale']dziekuje za odpowiedzi:)
niestety niewiele udalo mi sie na sieci znalezc, oto najciekawszy owoc owoc moich poszukiwan.

pozdrawiam
Wydaje mi się, że to jest trikolor
Może się mylę... :roll:
Pozdrawiam
:D
No więc mylisz się, to nie jest trikolor.
Pzdr.

Posted

BASENJI :Nie myślę tu o czarno-białym, tylko o tym z linku Madji.
Zdrówko :lol:

A już szykowałam ogród na szokową terapię....

Takie psy może w mniejszym stopniu jak to Ypsylon nazwał sobolowe, juz widziałam na wystawach jako czarno-białe.
Troszkę lepiej to wygladało jak na zdjeciu madji ale ogólne wrazenie - czekoladowy, szczególnie w promieniach słońca . Dwa z takich wyjątków na dwóch różnych wystawach zostały bez oceny .

Posted

pies z linku madji to typowy soból. U czekoladowych psów występuję zupełnie inna pigmentacja.
wśród wadliwych umaszczeń u basenji występują jeszcze kremowe (cream) ale takich nigdy nie widziałam.
Nale - moim zdaniem to nie jest tricolor, a nawet jeśli to z wadliwymi znaczeniami brązu. Szkoda że tak niedokładnie widać, bo nie wiadomo czy na brązie są pręgi czy po prostu jest przetykany czernią? ślepa jestem;)
Asiaczek - nigdy nie widziałam full blacka, masz jakieś fotki???

Posted

Mnie się wydaje że ten ze zdjęcia to jakiś niedorobiony trindle . Mam wrażenie że widzę coś w rodzaju czarnych plam na rudym...
Ale zdjęcie jest bardzo mylące

Pozdrawiam

Posted

Ypsylon napisał(a):
pies z linku madji to typowy soból. U czekoladowych psów występuję zupełnie inna pigmentacja.
wśród wadliwych umaszczeń u basenji występują jeszcze kremowe (cream) ale takich nigdy nie widziałam.
Nale - moim zdaniem to nie jest tricolor, a nawet jeśli to z wadliwymi znaczeniami brązu. Szkoda że tak niedokładnie widać, bo nie wiadomo czy na brązie są pręgi czy po prostu jest przetykany czernią? ślepa jestem;)
Asiaczek - nigdy nie widziałam full blacka, masz jakieś fotki???

Gdzieś miałam, ale czy ja to teraz znajdę?! Obiecuję poszukać.
Pzdr.

Posted

Witam
to jest Possum pierwsza Championka Ameryki o ubarwieniu trindle

FCI oczywiście nie uznaje tej maści. Ale sunia jest niczego sobie.
Pozdrawiam

Posted

Może masz rację, trochę to ciemne, szare - na tym zdjęciu.
W rzeczywistości jest lepiej!
Podobają mi się wszystkie kolory basenji, ale dwubarwne są najbardziej wyraziste, czyli i tak pozostaję przy swoim zdaniu, które gdzieś wcześniej dokładnie opisałam.
Pozdrawiam

Posted

Zależy dla kogo ?
Jeśli ma to byc pierwsze basenji to zawsze radzę rude, bo jak wcześniej wspominałam na rudym najpiękniej widac wszystkie zalety budowy basenji (marszczenia, cieniowanie itp...) . Nie chcę mówic, że z czarnymi jest tak, że trzeba dorosnąc i tak dalej, nie, czarne są przepiękne, ale ja już stawiam więcej wymagań czarnym. Chodzi o to że w grupie basenji tylko świetnie zbudowany,cudownie ubarwiony, przepięknie poruszajacy się jest widoczny. Słabszy ginie przy rudzielcach.
A to nie jest dobre dla kogoś kto pierwszy raz w życiu kupił sobie basenji...i stanął z nim do porównania, obojętnie czy prywatnie czy na wystawie.
Jeśli chodzi o rude to często odpuszcza się im pewne braki (nie ma doskonałych w kazdym calu) ale warunek- musi miec DOSKONAŁĄ, lśniącą nie za grubą sierśc i nie miec rażących braków w budowie, wtedy jest prawie nie do pobicia!
Uprzedzam kolejne pytanie, które byc moze nigdy nie byłoby zadane, tak Fingal należy do grupy świetnych basenji. Oczywiście jest to tylko i wyłącznie moja opinia, osoby która dopiero od 5 lat obcuje z basenji, ale która już dużo widziała.
Pozdrawiam

Posted

A to jest HOT STUFF Out of Africa jeden z najbardziej docenionych przez sędziów w Europie rudo-biały basenji.
Szkoda, że nie mam lepszego zdjęcia pod ręką w odpowiednich rozmiarach, na tym jest jeszcze bardzo młodziutki.
Trzyma się świetnie, w grudniu bedzie miał 13 lat!
Wszystkie trikolory w Polsce mają go w rodowodzie,

a tak serio to jego syna : LITTLE BIG MAN Out of Africa.

że syn to widac...

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

gmk napisał(a):
Savannah napisał(a):
[naprawde piękny basenji :)

Zapomniałam dodac - dziewczynka !
pozdrawiam

no ja właśnie nie byłam pewna :oops: :wink: dlatego napisałam ogolnie basenji :)

• 1 month later...
Posted

Najlepszym dla mnie pręgowanym basenji jest :

Zindika`s JOHNY COME GREATLY

(niestety mam tylko male zdjęcie)

Najwięcej problemów mam z pokazaniem czarno-białych bo jak się okazuje podoba mi się kilka muszę pomyślec który z nich jest najlepszy/najlepsza...

Pozdrawiam

Posted

Jeszcze zapomniałam pokazac Wam wnuczka HOT STUFF Out of Africa
Nawet w kolejnych pokoleniach widac urodę, jeśli oczywiscie linie są dobrze prowadzone, a tu mamą jest nie kto inny tylko Akuaba Dances to Terrarust .

Wnuczejk :
Terrarust`s REMOTE CONTROL

Tu już w weteranach :

Pozdrawiam