Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 118
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Sally (od Koanka)'] (...) Nadzieja ma bardzo silne zwichnięcie stawów, jednego w przedniej łapie, drugiego w tylnej. Przy każdej próbie podniesienia się lub chodu kości tarły o siebie powodując ogromny ból. Próba ręcznego nastawienia kości na odpowiednie pozycje nie powiodła się, dlatego weterynarz podjął decyzję o operacji. (...)
Przepraszam Sally, że z takim opóźnieniem dotarłam. Chcę o coś dopytać. Sunia miała operację, na fotkach widzę opatrunek na przedniej łapce ale... Jak wet rozwiązał sprawę zwichnięcia w tylnej łapce? Udało się je jednak nastawić, czy sunię czeka kolejna operacja?

Posted

Nadziejka miała podczas jednej, za to dłuuuugiej operacji "zrobioną" przednią i tylną łapkę :) Na przedniej musi mieć jeszcze opatrunek, z tylnej został on już ściągnięty. Pięknie jej się wszystko goi, a i zaczyna spacerować obciążając delikatnie łapkę :) Jest intensywnie masowana, rehabilitowana i "zmuszana" do chodzenia...
Ma absolutnie przepiękny i wyjątkowy uśmiech ;)
Rano, jak się do niej odezwie, wije się z radości po podłodze i ślicznie śpiewa ;)
Ona potrzebuje tak niewiele...

Posted

Przepraszam za moją nieobecność, ale się, że tak powiem, urlopowałam i dostęp do kompa jaki byl taki był.
Dzięki Majqa za przybycie :loveu::loveu::loveu: Zawsze mogę na Ciebie liczyć :loveu:
Postaram się być w CK jak najszybciej i Nadziejkę odwiedzić, tymczasem trzymam kciuki za maleńką.
Dziękuję za zdjęcia :loveu::loveu::loveu: Wrzucę je do pierwszego postu.

Posted

Sally, wycałuj jej pychola ode mnie, koniecznie. :loveu: Dopytaj, jak jej dochodzenie do formy, za jaki czas, wdłg. przewidywań, będzie mogła iść do adopcji. Kiedy będzie się już miało ku temu, pozbieraj proszę o niej wszelkie istotności - reszta stanu zdrówka, wiek, zachowanie, stosunek do innych zwierzaków, charakter, czy na podstawie obserwacji mogła być psem domowym, jak szybko się uczy, do jakiego domku ją polecacie, czy coś potrafi (wykonywanie najprostszych komend, chodzenie na smyczy etc.) + dane kontaktowe do ogłoszeń.

Posted

[quote name='majqa']Sally, wycałuj jej pychola ode mnie, koniecznie. :loveu: Dopytaj, jak jej dochodzenie do formy, 1. za jaki czas, wdłg. przewidywań, będzie mogła iść do adopcji. Kiedy będzie się już miało ku temu, pozbieraj proszę o niej wszelkie istotności - reszta stanu zdrówka, 2. wiek, 3. zachowanie, 4. stosunek do innych zwierzaków, 5. charakter, 6. czy na podstawie obserwacji mogła być psem domowym, 7. jak szybko się uczy, 8. do jakiego domku ją polecacie, 9.czy coś potrafi (wykonywanie najprostszych komend, chodzenie na smyczy etc.) + 10. dane kontaktowe do ogłoszeń.

1. Jeśli znaleźliby się Ludzie, którzy zapewnią Nadziei odpowiednią opiekę i rehabilitację to pewnie mogłaby iść już do adopcji :)

2. Nadziejka ma ok. 6 lat :)

3. Jest bardzo przyjaźnie nastawiona do ludzi :)

4. Potrafi zawarczeć jeśli coś jej w danym osobniku przeszkadza, ale nie szczeka i nie "rzuca się" na inne psy,

5. Łagodna, pogodna, potrafiąca docenić czułą rękę człowieka ;)

6. Wg mnie- mogłaby, załatwia się w pomieszczeniu, ale to ze względu na to, że ciągle w nim przebywa. Wyciągnięta na podwórko jest przestraszona i myśli tylko o powrocie na swój kocyk... Załatwia się w jedno miejsce.

7. Na razie ciężko to ocenić ;)

8. Do Domku, gdzie będzie miała spokój i miłość. Nie wiemy jak reaguje na koty, ale nie wygląda mi na ich mordercę ;) Dzieciom też pewnie by krzywdy nie zrobiła :)

9. Na razie tego nie wiemy, na smyczy nie chodzi, bo po 1. nie jest jeszcze w stanie chodzić na spacery, po 2.ostatnio bardzo się wystraszyła jak trzymałam smycz w ręce, po 3. mam wrażenie, że nie bardzo wie, do czego służy smycz i że może się ona kojarzyć z czymś pozytywnym.

10. 602-318-518
600-634-303 (po godzinie 17.00)

:)

Posted

Ona ma tylko nadzieję i okrucieństwo wspomnień.

Nazwano ją Nadzieją, bo chyba uczucie nadziei było w niej tak silne, że kazało wierzyć i trwać w oczekiwaniu na jedną parę litościwych oczu, które nie odwrócą się wzorem innych, których nie przesłoni obojętność. Hm...kazało trwać, prawda to i fałsz zarazem. To biedne stworzenie bowiem nie było zdolne zmienić miejsca swego pobytu, miejsca, w którym najprawdopodobniej zostało porzucone. Wspomnianą zdolność ograniczało cierpienie i trudny do wyobrażenia ból. Ten uniemożliwiał wstanie, zmuszał do upodlającego pełzania w poszukiwaniu ratunku. Nadzieję, głodną, spragnioną, pogrążoną w obłąkańczym tańcu umartwionego ciałka, mijali ludzie, przejeżdżali obok, a kiedy jej widok ginął we wstecznym lusterku wraz z nim i ona odchodziła w niepamięć. Ktoś, ktoś przez duże "K", wyciągnął jednak pomocną dłoń do biedactwa. Tak stało się ono rezydentką Azylu "Cichy Kąt" w Tarnowskich Górach, gdzie po skomplikowanej, 7 godzinnej operacji zwichniętych stawów przedniej i tylnej łapki (prawdopodobnie w wyniku wypadku samochodowego), dochodzi do formy, nabiera sił, by zmierzyć się z rzeczywistością i wizją samotności. Ciężko zrozumieć, że nikt za sunią nie tęskni, nikt jej nie szuka, nikt nie szlocha, tuląc do piersi jej zdjęcia. Jak to możliwe, że nie była kochana? Piękna, dostojna, o niezwykle łagodnym, ciepłym spojrzeniu, pogodna, przyjazna, potrafiąca docenić ludzką bliskość i delikatność dotyku dłoni, rozumna i uważna. Czy tak zareklamowane atuty wystarczą, by pojawił się człowiek skłonny dać jej szansę, ofiarować dom, a w nim siebie i miłość, na jaką zasługuje? Może nigdy jeszcze tak rozumianej miłości, odpowiedzialnej, bezwarunkowej, gdy nie kocha się "za", a "pomimo" nie doświadczyła? Czy będzie to jej dane? Błagamy o pomoc dla cudnej Nadziei! Jej przeszłość naznaczona została dramatem, tego nie da się zmienić ale przyszłość jest nie zapisaną kartą. Może właśnie Pan/ Pani zechce sięgnąć po pióro wrażliwości i zamoczyć je w atramencie dobra? Wtedy wystarczy skreślić nim zaledwie jedno zdanie: "Nadziejo, zabieram Cię do domu, wspólnego domu!"

Osoby zainteresowane adopcją sunieczki prosze są o kontakt drogą mailową, pisząc na adres schronisko@schroniskodlazwierzat.com.pl lub dzwoniąc na numery:
0-602318518 lub 0-600634303 (po godzinie 17.00).

Posted

Oby się udało. Największy sukces ogłoszeniowo - odzewowy leży po stronie wyróżnionego allegro. Jeśli uznacie to za stosowne piszcie o taką pomoc do Asior, Isadora7, Folen. Te dziewczyny robią istny cymesik graficzny, czyli podają zainteresowanym psiaka, jak najlepiej ozdobione, wyszukane danie. Tekst to jedno ale siły oddziaływania obrazu nie da się podważyć.