apaczkrk Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Po zakonczeniu worków z britem musimy chyba zmienic karme, bo psiaki bardzo niechetnie go jedza... i nie wiem na jaką... Co mi mozecie polecic z wlasnego doswiadczenia... Chce przeznaczyc tak z 200zl na worek 15 kg... Quote
gayka Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Ja mam dobre doświadczenie z Acaną ( wersja bezzbozowa) i Orijenem dla dużego psa. Od lat sprawdza sie też RC . Bardzo mi sie podoba Nutra Gold, ale nia nigdy nie karmiłam. Quote
apaczkrk Posted August 13, 2009 Author Posted August 13, 2009 No ja wlasnie jakos zastanawiam sie nad acana... Myslalem jeszcze o RC ale troche cena i opinie mnie powstrzymuja... Tak ze myslicie ze Acana to dobry wybor?? Quote
Martens Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Zależy co jakiemu psu pasuje. U mnie Acana (jeszcze z serii starszej) nie sprawdziła się - psu zaczęły strasznie ropieć oczy i pogorszyła się sierść; wcześniej był karmiony właśnie Royalem. Tylko że znajdą się psy, które nie torelują Royala, a na Acanie wyglądają świetnie... Trzeba próbować. Quote
Agnes Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 U nas po wielu probach Acana wypadla dobrze - wczesniej byl Eagle Pack, Purina Pro Plan (do wersji z lososiem nadal mam zamiar kiedys wrocic, bo rowniez byla fajna), Royal Canin, Nutra Nuggets, Acana starsza wersja, Best Choice i pewnie cos jeszcze pominelam. Poki co Acana pasuje - pies sie dobrze zalatwia, brak lupiezu, brak drapania sie - a z lupiezem byl glownie problem, a dawkowanie nie jest jakies ogromne Quote
apaczkrk Posted August 13, 2009 Author Posted August 13, 2009 No wlasnie co do dawkowania...Bo mam watpliwosci czy ja nie glodze moich psow...:x Suczka wazy 17 kg wiec wg Brit Activ powinienem jej dawac jakies 200gr na dobe,,, nie jest to malo??!! Natomiast drugi szczeniak, domyslnie bedzie wazyc jakies 40 kg zjada dzis ok 400gr na dobe,,, myslisz ze jest to ok?? Quote
apaczkrk Posted August 13, 2009 Author Posted August 13, 2009 Agnes , a jaka Acane bys mi polecila dla 4 mc szczeniaka - mieszanka kaukaza z czyms, domyslnie jakies 40kg , i dla suczki 2 latka - 17kg... bardzo aktywnej,szybko i duzo biegajacej,,, ;) Quote
marta23t Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 ja kupuj na allegro RC 15 kg + wysyłka gratis+ zabawka w gratisie za około 180 zł;) Quote
Agnes Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 [quote name='apaczkrk']Agnes , a jaka Acane bys mi polecila dla 4 mc szczeniaka - mieszanka kaukaza z czyms, domyslnie jakies 40kg , i dla suczki 2 latka - 17kg... bardzo aktywnej,szybko i duzo biegajacej,,, ;) typowa szczeniakowa: ACANA PUPPY LARGE BREED - Kompletna i zbilansowana karma dla szczeniąt dużych ras. Rasy o masie ciała ponad 25 kg. :: karma dla psów i do tego zapytac weta czy mozesz podawac w dawce minimalnej preparat na stawy - np Arthroflex Wyszukiwanie Zaawansowane > Wyniki Wyszukiwania | KrakVet.pl W okresie wzrostu i to u duzego psa warto to dodawac, mimo ze karma dla ras duzych, ale TYLKO po konsultacji z wetem A dla 2letniej suczki, jesli jest aktywna aktywna to moze ACANA ADULT SPORT AND AGILITY - Kompletna i zbilansowana karma dla dorosłych psów pracujących. Wszystkie rasy powyżej pierwszego roku życia. :: karma dla psów ? Tylko musisz patrzec, czy nie tyje przypadkiem od tej karmy - jak tak to masz dwie wersje, albo z jagniecina (rozowy worek), albo z kurczakiem (niebieski worek) zwykle adulty Quote
Agnes Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 apaczkrk napisał(a):No wlasnie co do dawkowania...Bo mam watpliwosci czy ja nie glodze moich psow...:x Suczka wazy 17 kg wiec wg Brit Activ powinienem jej dawac jakies 200gr na dobe,,, nie jest to malo??!! Natomiast drugi szczeniak, domyslnie bedzie wazyc jakies 40 kg zjada dzis ok 400gr na dobe,,, myslisz ze jest to ok?? Brit ma bardzo male dawkowanie z tego co kojarze, ale wszystkie tabele na karmach to tabele orientacyjne - to ze napisane jest 200g, a psiak chodzi glodny i chudnie to nalezy zwiekszyc karme i tu juz na oko. Dobra karma ma z reguly niskie dawkowanie - taka ekonomia;) Quote
apaczkrk Posted August 16, 2009 Author Posted August 16, 2009 Dzieki Agnes za szczegółowe odpowiedzi... No więc tak, jakoś skończę to co kupiłem i przerzucimy się na Acana Puppy Large Breed a dla suczki wezmę chyba normalną... Bo kurcze bez sensu kupować coś czego psiaki nie chcą ruszyć bez dosmaczania... A tak się właśnie dzieje z tym Britem... A i Arthoflex pijemy sobie od początku,wet powiedział że 2,5 ml profilaktycznie nie zaszkodzi.... Agnes a czy zamiast Acany nie lepszea będzie ROYAL CANIN Maxi Junior 15kg ??!! Bo w sumie cenowo bardzo podobnie... Quote
Agnes Posted August 23, 2009 Posted August 23, 2009 apaczkrk napisał(a): Agnes a czy zamiast Acany nie lepszea będzie ROYAL CANIN Maxi Junior 15kg ??!! Bo w sumie cenowo bardzo podobnie... u mnie royal tak sobie, ale nie oznacza ze u ciebie bedzie zle - ciezko powiedziec, kazdy pies bedzie inaczej trawil dana karme Quote
ladybird Posted August 23, 2009 Posted August 23, 2009 jak to jednak każdy pies jest inny :-) apaczkrk - Twoim psom brit nie wchodzi, a ja po próbach z acaną (która nie pasuje psu zupełnie) wracam do uwielbianego brita :-) Quote
mrzena Posted August 24, 2009 Posted August 24, 2009 Witam serdecznie. Plecam włoska karmę trainer fitness. Karma konserwowana jest witamina e, a składniki gotowane są na parze!! Zainteresowanych zapraszam na allegro- wystarczy wpisac trainer. Polecam nie tylko jako sprzedawca, moj pies- stafik, zjada ja chetnie, a i problemy alergiczne sa coraz mniejsze. Zapraszam Quote
apaczkrk Posted August 24, 2009 Author Posted August 24, 2009 Powiem tak : "Gdybym nie widział to bym nie uwierzył..." Dziś dostarczono mi Acana Puppy Large Breed... I nie mogłem uwierzyć,że mój szczeniak potrafi tak szybko pyszczkiem mielić... Po prostu wsunął miskę w mgnieniu oka...A Brita tknąć nie chciał... :smile: Karma ma większe granulki , śmierdzi rybą - ale tak przyjemnie śmierdzi <Lol> :smile: Oby tak mu zostało,,, ;-) Quote
tonacja Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 Mój szczeniak na początku dostawał Purinę Dog Chow, tak jak u poprzedniej wlaścicielki. Ale oczywiście postanowiłam zmienić mu karmę. Weterynarz polecił mi RC i dał nawet próbkę. Mój pies jest żarłokiem i zjada praktycznie wszystko, ale Royala nie chciał :crazyeye: zjadł...ale jakoś tak niechętnie. Byłam w sklepie zoologicznym, pan polecił mi Royala, Profilum i Boscha. Zdecydowałam się na Profilum, choc wcześniej nie słyszałam w ogóle o tej karmie. Pies wcina ją aż mu się uszy częsą, ale kupki robi koloru zgniło-żółtego :shake: i w dodatku tak śmierdzące, że wątpię by ta karma była dobra dla niego. Teraz zastanawiam się nad Acaną, Boschem, Arionem Premium i Britem... Chciałam się zapytać weta co o tych karmach sądzi ale nie wiem czy jest sens... :/ czasami mi się wydaje, że wszyscy weterynarze zostali przekupieni przez RC. Quote
Agnes Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 [quote name='tonacja']Chciałam się zapytać weta co o tych karmach sądzi ale nie wiem czy jest sens... :/ czasami mi się wydaje, że wszyscy weterynarze zostali przekupieni przez RC. nie wszyscy - moj wet jest w stanie ocenic moj sposob zywienia mimo ze to nie jest ani RC ani Eukanuba ani Hills - ale nie ukrywa, ze lubi te karmy jednak interesu z jej stronytu nie widze, zeby mnie przekonywac - i tak nie u weta kupuje karmy:lol: Wymienilas troche skrajne karmy Teraz zastanawiam się nad Acaną, Boschem, Arionem Premium i Britem W zasadzie Acana mocno odstaje jakoscia od tych karm, potem wg mnie moze stanac Brit a potem Arion z Boschem - tu uwaga co do Ariona, slyszalam, ze z jagniecina jest najlepszy (rozowy worek). Boscha nie znam. To czego masz sprobowac ciezko mi doradzic - to zalezy od Twojego psa. Mozesz sprobowac Brita, albo Acany, to juz troche od finansow tez zalezy i tego co pies polubi;) Quote
tonacja Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 Wiem, że te karmy są skrajne. Jak pisałam teraz daje szczeniakowi Profilum, która jest dość drogą karmą (i idąc za tym tropem myślałam, że będzie dobra). Oczywiście mam ograniczenia finansowe, bo gdybym tylko mogła to kupowałabym pieskowi najlepszą karmę na rynku, ale że jestem biedną studentką :eviltong: to wiadomo... Dlatego staram się wybrać w miarę tanią a dobrą karmę. Bo zdarza, się jak ponoć w przypadku Brita, że cena nie jest miernikiem jakosci. Czytałam wiele na forach i wypisałam właśnie Acanę, Ariona, Boscha i Brita bo wiele osób sobie je chwali. Chciałabym popróbować i właśnie w stronę Acany i Brita się skłaniam (i nie powiem, że wolałabym kupować Brita lub nawet Brita Care). Problem w tym, że w moim mieście nie mogę dostać na wagę ani jednej ani drugiej karmy... a chciałam kupić pieskowi na spróbowanie :/ Quote
ankael Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 Wszystkie te karmy dostaniesz na pewno w jakimś sklepie internetowym, a jest ich dość trochę. Ja osobiście kupuję w krakvecie i mogę powiedzieć że ten sklep jest ok. Quote
Agnes Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 ankael napisał(a):Wszystkie te karmy dostaniesz na pewno w jakimś sklepie internetowym, a jest ich dość trochę. Ja osobiście kupuję w krakvecie i mogę powiedzieć że ten sklep jest ok. skoro tonacja chce kupic na wage to po co doradzasz jej sklep net? Z tego rozumiem, ze chce malo kupic, kupujac nawet kg przez net dodajemy drugie tyle na przesylke - bez sensu Quote
Jami Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 Czyba że kupi cos jeszcze... Ale bardziej chyba się opłaca na wagę wziaść niz kupować coś w necie.. Quote
tonacja Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 No, własnie w tym problem. W niektorych sklepach internetowych można dostać 1-2,5 kg karmy, ale plus przesyłka to już jest mało opłacalne. Ale niestety chyba własnie tak będę musiała zrobić. Jak raz przepłacę to nic mi się nie stanie, a potem to już będzie się zamawiać większe paczki, wtedy przesyłka jest gratis. Dzisiaj muszę kupić karmę, bo mi się skończyła. Kupię jeszcze Profilum, i zamówię Brita przez neta. Zobaczymy jak będzie reagować na nową karmę. Quote
Agnes Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 tonacja napisał(a): Dzisiaj muszę kupić karmę, bo mi się skończyła. Kupię jeszcze Profilum, i zamówię Brita przez neta. Zobaczymy jak będzie reagować na nową karmę. ja bym zamowilam mimo wszystko brit care - do zwyklego nie mam az takiego zaufania:roll: Quote
tonacja Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 Znalazłam w Sosnowcu sklep który ma w ofercie internetowej Brita. Niestety jest na drugim końcu miasta, ale to i tak już coś. Pojadę tam i kupię szczeniakowi kilogram (o ile jest taka możliwość, napisalam właśnie do nich maila). Chyba rzeczywiście zdecyduję się na Brita Care, bo mój psiak jest mały i dużo karmy nie pochłania... nie będę mu skąpić :eviltong: szczególnie póki się rozwija i rośnie. Quote
Recommended Posts