sloneczQ71 Posted August 11, 2009 Posted August 11, 2009 Moj piesio ostatnio zaczal wymiotowac, gdy zglosilam sie do weterynarza zrobiono jej badania i okazalo sie ze ma zapalenie jelita i macicy, dodam, ze ma dopiero rok. Czy komus tez przytrafilo sie aby piesek tak mlody juz tak chorowal? nie wiem co mam robic, niby dostaje jakies zastrzyki ale mimo wszystko bardzo sie o nia boje:-(. Bardzo prosze o jakies rady. Quote
Blackberry Posted September 1, 2009 Posted September 1, 2009 Moja Leila przechodziła zapalenie jelit, przynajmniej tak zdiagnozował weterynarz. Też ma ok. roku. U niej jednak objawy były inne. Najpierw pojawiła się niechęć do jedzenia, raz zwymiotowała nam w samochodzie (czego nigdy wcześniej nie robiła) i następnego dnia pojawiła się jasnoczerwona krew w kale. Od razu pobiegliśmy z chłopakiem do lecznicy (była to środa). Dostała antybiotyk, lek przeciw krwotoczny i coś wzmacniającego. W czwartek krwi już było mniej, a w piątek w ogóle zniknęła. Poszliśmy jednak po jeszcze jedna dawkę leków. Od tamtej pory jest spokój, tylko martwi mnie ta jej dalsza niechęć do jedzenia... Także co do zapalenia jelit u swojej suni raczej sie nie martw :) Jak się teraz w ogóle czuje? Bo juz minęło z pół miesiąca od Twojego posta :P Quote
ewtos Posted September 1, 2009 Posted September 1, 2009 sloneczQ71 napisał(a):Moj piesio ostatnio zaczal wymiotowac, gdy zglosilam sie do weterynarza zrobiono jej badania i okazalo sie ze ma zapalenie jelita i macicy, dodam, ze ma dopiero rok. Czy komus tez przytrafilo sie aby piesek tak mlody juz tak chorowal? nie wiem co mam robic, niby dostaje jakies zastrzyki ale mimo wszystko bardzo sie o nia boje:-(. Bardzo prosze o jakies rady. Na podstawie czego wet stwierdził zapalenie macicy? czy miała jakieś wycieki z pochwy? to bardzo młoda sunia i może to cieczka? albo stan tuż po ?Co do zapalenia jelit to mój pies przechodził dokładnie tak jak opisuje BLACKBERRY i podobnie był leczony. Codziennie antybiotyk przez 5 dni , leki przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne i rozkurczowe. Najważniejsze głodówka! Zachorował w czwartek rano i pierwszy posiłek dostał w sobotę i to była 1/3 jego normalnej porcji (na czas choroby jadł przez 5 dni karmę weterynaryjną). W czasie wymiotów miał też wydzielaną wodę,żeby nie prowokować wymiotów. Przeszło wszystko i teraz jest ok. Myślę , że to był błąd w diecie. Dostał wędzone świńskie ucho i zjadł je w 3 min,niestety to nie był mój pomysł, mogło tez to być wirusowe zapalenie jelit.Nic to nie zmienia bo była wyrażna krew w kale i trzeba było zabezpieczyć antybiotykiem . Teraz dostaje Fatrogerminę P, żeby odbudował zniszczoną przez antybiotyk florę jelitową. Quote
agii Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 hej w zeszłym tygodniu Wet stwierdził,że Skimi ma zapalenie jeli( w dzien kiedy dostał biegunki, i wymiotował żółcią -poleciałam z nim do lekarza) dostał zastrzyki, lakcid do picia, no i oszczędne podawanie karmy. i niby wszystko dobrze...do momentu kiedy zaczełam mu podawac omegan(nie wiem czy to przez to) , ktory zalecil mi lekarz , zjadłdwa razy poczym urzadzil sobie glodówke...na 3 dni..zauważyłam też ,że zaczął robić białe kupy.tesciowa , wczoraj uraczyła jeszcze go kosza z mięsem , ale zwrocil po jakims czasie nie strawioną... Quote
ewtos Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 agii napisał(a): i niby wszystko dobrze...do momentu kiedy zaczełam mu podawac omegan(nie wiem czy to przez to) , ktory zalecil mi lekarz , zjadłdwa razy poczym urzadzil sobie glodówke...na 3 dni..zauważyłam też ,że zaczął robić białe kupy.tesciowa , wczoraj uraczyła jeszcze go kosza z mięsem , ale zwrocil po jakims czasie nie strawioną... Omegan to naturalny produkt , zawiera witaminy, olej sojowy nienasycone kwasy tłuszczowe wiec raczej to nie z powodu odżywki pies wymiotował, pod warunkiem, że dostał 10 ml, (dwie łyżeczki herbatnie na 10 kg ) i był już zdrowy. Zamiast kaszy, którą psy gorzej trawią (należy ją gotować dłużej niż dla ludzi około 15 minut) lepiej podawać ryż.Sądzę,że to bład w diecie był powodem wymiotów . Quote
agii Posted September 12, 2009 Posted September 12, 2009 on wymiotował przed podaniem mu kaszy(ktora otrzymał tylko raz-i to tesciowa mu gotowała) ja daje mu royala -suchą karme...zastanawia mnie fakt czemu robi białe,"wysuszone" kupy.tzn robił już wszystko wrociło naszczescie do normy. Quote
ewtos Posted September 13, 2009 Posted September 13, 2009 Ja bym mu jeszcze zrobiła badania na enzymy wątrobowe. Quote
Recommended Posts