Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam problem moj pies sie strasznie drapie ale to potwornie:( wygryzla sobie siersc kolo odbytu i ma jej coraz mniej na calym ciele bo wygryza.. i nie mam pojecia czemu. podejrzewam ze jest zapchlona ale ma obrozke przeciw pchla i zawsze chodzi kolo nogi i nie ma stycznosci z obcymi psami.. kapalam ja w szamponie dla psow.. niestety nie moge uzuc kropelek przeciw pchla bo jest na nie uczulona.. i nie wiem co juz mam robic.. bylam u weterynarza ale on nic nie pomogl:( a i kolo cyckow ma straszne zadrapania strupy itp. nie ma ochoty jesc ona wychodzic na dwor caly czas sie drapie.. prosze pomozcie bo boje sie o mija sunie:-(

Posted

powodów może być kilka

po pierwsze zapchane gruczoły okołoodbytowe lub stan zapalny

a po drugie robaczyca
nic innego nie przychodzi mi do głowy :oops:
alergia objawia się raczej w innych miejscach;)

Posted

tak widzialam. ale to normalne ze ma kilka ale nigdzy sie tak nie drapala. chyba bede musiala zmiienic a karmie ja roznie zawsze ma sucha karem i dostaje zazwyczaj takie posilki gotowane np ryz z jakims miesem czy cos podobnego, lub tez bardzo jajka sadzone to tez czasem dostaje.

Posted

cześć:) moj pies mial podobne objawy, wygryziona sierść przy ogonie po obu stronach , ogon nosiła jakby przyklejony do tyłka , co było dla mnie dziwnym objawem poniewaz z natury jest pogodna i ogon zawsze wesoło falował na boki .nie wytrzymalam gdy zabralam ja na długi spacer rzucałam jej kija i gdy go łapała w locie nagle przerazliwy skowyt, podkulila ogon i tak cala droge szła.
wzielam ja od razu do weta , opisałam objawy po kole, wet zbadał zatoki, były strasznie zapchane, wylala sie z nich cuchnaca ciecz, dokladnie zostaly oczyszczone i podał preparat zeby nie weszlo zapalenie , chodzilam na zastrzyk jeszcze z 2 razy i w przypadku mojego psa to była przyczyna. pies od razu poczuł sie lepiej ogon zaczal znowu "sie usmiechac' :)
nie chce nic Tobie sugerowac bo nie znam sie na weterynarii,opisuje tylko moj przypadek bo byly podobne objawy.udaj sie do weta i opisz mu po kolei co i jak.powodzenia.
inna sprawa to moze byc alergia pokarmowa -ale to niech oceni wet.

Posted

Jeśli pies ma APZS (alergiczne pchle zapalenie skóry), to i 2-3 pchły wystarczą, żeby pies podrapał się do krwi i miał uczulenie. To NIE JEST NORMALNE, że na psie widać pchły :shake:

Zmień weterynarza, jest mnóstwo środków przeciw pasożytom, nie musisz koniecznie stosować konkretnych kropli, na które jest uczulona. Problem może leżeć w tym, że nie odpchliłaś mieszkania (są do tego specjalne spraye) - a pchły po dłuższym czasie gnieżdżą się nie tylko na psie, ale też w dywanach, tapicerce mebli, itp. Moi znajomi po przygarnięciu i oddaniu zapchlonego kociaka pół roku walczyli z pchłami w mieszkaniu :evil_lol:

Może to być również alergia pokarmowa, ale dopóki pies ma pchły, nie da się nic stwierdzić. Trzeba pozbyć się pcheł, wykluczyć poprzez badanie zeskrobin skóry inne pasożyty i jeśli nie będzie poprawy - pomyśleć o zmianie pokarmu. Co w ogóle je sunia teraz?

Posted

a mogą to być też może jakieś pierwotniaki? nie do usunięcia zwykłym odrobaczeniem? mama mojego psa była odrobaczona X razy a u nowych właścicieli wyszły owsiki!

Inny znajomy miał coś podobnego po latach karmienia psa kurczakiem. Uczulił się na niego, to znaczy pies na kurczaka;-) Ale faktycznie weterynarz powinien sobie z takim problemem poradzić.

• 2 weeks later...
Posted

Co do pcheł, powiem więcej - jedna pchła pasożytuje na psie ok. doby, resztę życia spędzając na legowisku, w dywanie itp. Jeśli pies miał pchły, a nie oczyściłaś mieszkania, pchły będą dalej się pojawiać, nawet jeśli nie będą widoczne - i będą atakować nie tylko psa, ale i Was, resztę domowników.

Posted

moooonia18 napisał(a):
podejrzewam ze jest zapchlona ale ma obrozke przeciw pchla i zawsze chodzi kolo nogi i nie ma stycznosci z obcymi psami.. kapalam ja w szamponie dla psow.. (

moooonia18 napisał(a):
tak widzialam. ale to normalne ze ma kilka ale nigdzy sie tak nie drapala.

Może mieć uczulenie na środek zawarty w obróżce i/lub na szampon.
A swoja droga jedno i drugie widocznie jest do bani skoro pies ma pchły.
To że pies posiadający właściciela ma pchły, nie jest normalne.

Iwona77 napisał(a):
a mogą to być też może jakieś pierwotniaki? nie do usunięcia zwykłym odrobaczeniem? mama mojego psa była odrobaczona X razy a u nowych właścicieli wyszły owsiki!

U właścicieli może wyszły ale u psa na pewno nie ponieważ owsiki u psów i kotów nie wystepuja.

Posted

Moja sunia też miała bardzo podobne objawy. Lekarze obstawiali różne rzeczy, była u kilku weterynarzy, dostawała różne leki i zastrzyki i jak były odstawiane leki przeciwświądowe znowu zaczynała się drapać. Często psy potrafią mieć uczulenie na mięso kurczaka rzadziej indyka, ale ogólnie na drób, pojawiają się też uczulenia na ryż i makaron. Jest też druga możliwość, że rzeczywiście jest to związane z jakimiś pasożytami.
Polecam znaleźć weta, który zrobi testy na alergię na podstawowe rzeczy, tym bardziej, że mówisz o wcześniejszym występowaniu uczulenia, np. na kropelki przeciw insektom. I radzę spróbować profilaktycznie odrobaczyć.
Mam nadzieję, że szybko okaże się co jest psince, bo ciągłe podawanie leków przeciwświądowych nie jest dobre, gdyż są one zwykle na bazie sterydów...