daderma Posted August 10, 2009 Posted August 10, 2009 Witajcie Mój ON-ek obecnie ma 2,5 roku i w zasadzie wszystko jest ok.tzn brak infekcji temp 38.2 i nic mu nie dolega. Ale ma ciepły nos, czasem wieczorem ma chłodny,wilgotny czyli taki wzorcowy. Opinia lekarza jest taka żeby się nie przejmować bo niektóre psy mają suche,ciepłe nosy - jest to cecha osobnicza i nie ma nic wspólnego z jakąś chorobą. Czy może ktoś z Was ma doświadczenie w tym temacie i jakie jest wasze zdanie? pozdrawiam Daderma Quote
ewtos Posted August 10, 2009 Posted August 10, 2009 daderma napisał(a):Witajcie Mój ON-ek obecnie ma 2,5 roku i w zasadzie wszystko jest ok.tzn brak infekcji temp 38.2 i nic mu nie dolega. Ale ma ciepły nos, czasem wieczorem ma chłodny,wilgotny czyli taki wzorcowy. Opinia lekarza jest taka żeby się nie przejmować bo niektóre psy mają suche,ciepłe nosy - jest to cecha osobnicza i nie ma nic wspólnego z jakąś chorobą. W upalny dzień , po forsownym spacerze czy w innych sytuacjach kiedy pies jest przegrzany albo zmęczony i ziaje górne drogi oddechowe ulegają przesuszeniu, wtedy nos może być suchy i ciepły.Nie ma to nic wspólnego z chorobą tym bardziej, że jak piszesz temp. ciała jest w normie. Ważne jest zachowanie psa , jego aktywność ruchowa, chęć do zabawy, apetyt. Quote
daderma Posted August 11, 2009 Author Posted August 11, 2009 Serdeczne dzięki za odpowiedź. Uspokoiłem się trochę. pozdrawiam Quote
marta23t Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 moje psy mają suche noski jak śpią i jak się świeżo obudzą. suchy nos nie jest wyznacznikiem choroby- to jeden z mitów;) Twojemu psiakowi nic nie jest Quote
daderma Posted August 14, 2009 Author Posted August 14, 2009 Mam jeszcze jednego pieska - kundelka- on ma zawsze zimny nos. Oczywiście za wyjątkiem kiedy śpi. Ale za jeszcze jedną uspakajającą opinie serdecznie dziekuje ;) pozdrawiam Quote
Juliusz(ka) Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 daderma - mój DON również zazwyczaj ma suchy, ciepły nos :). Opinia naszego Weta potwierdza opinię Waszego - to może być cecha osobnicza. Ja przez pewien czas lekko panikowałam:diabloti:, nie wierzyłam, że to 'normalne', zwłaszcza, że poprzedni pies (ON) miał nochal wiecznie zimny i mokry;). Wątpliwości zniknęły, kiedy zaczęłam się z Jagiem bawić w tropienie - każdorazowo po zrobieniu śladu nos był mokry, aż miło:loveu:. Mój wniosek - jak trufelka pracuje, to się 'nawilża':diabloti:. Pozdrawiam:) Quote
daderma Posted August 14, 2009 Author Posted August 14, 2009 No właśnie- też nie do końca wierzyłem Wetce mimo iż mam do Niej głębokie zaufanie. Ze sprawdzeniem nosa po tropieniu to dobry pomysł - zobaczę jak to jest u mojego ON-ka k. jest właściwie DON-kiem;) dzięki za odpowiedź pozdrawiamy Was serdecznie Quote
Recommended Posts