Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Agasia tzn. że wystarczy książeczka zdrowie? Mój pies nie ma paszportu. Oj zielona jestem, zaczynaja mi się podobać wystawy ale nie podobaja mi się te wszystkie papierkowe sprawy.

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kika napisał(a):
Na krakowskiej byl chyba ten sam zapis.Efekt taki:pan wet popatrzył w paszport i po sprawie.

Kto wydaje to świadectwo lekarz prowadzący czy powiatowy?

Ja sobie takie świadectwo załatwiam na każdą wystawę - ot, idziesz do weta, on Ci ps aogląda (albo i nie :roll: ) i po sprawie. Wypisuje zaświadczenie, że pies zdrowy.

Posted

alanowak napisał(a):
Gazuś- jak będzies zmiała jakąs robote, a sama nei bedzies zmogla tego zrobic to telefon i jetsem:lol:

Ala, ja w Sobotę zapraszam na ring seterów angielskich - będe tam z suczką WIKTORIĄ z Orszaku Chrobrego - tzn będzie Wika, Diana (seter irlandzki) no i Doc, to napewno nas rozpoznasz :lol:

Posted

PARSONRK napisał(a):
A jak, dwa moje osobiste i braciszek mojego psiaka - mamy trzy czwarte szans na zwycięstwo :cool3:

:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

Gazuś napisał(a):
Ja sobie takie świadectwo załatwiam na każdą wystawę - ot, idziesz do weta, on Ci ps aogląda (albo i nie :roll: ) i po sprawie. Wypisuje zaświadczenie, że pies zdrowy.

Tak się głupio pytam, bo kiedyś to powiatowy wystawial, ale już w ubiegłym roku mi mówił że tylko poza Unię takie jest potrzebne.

Posted

sylrwia napisał(a):
Właśnie dostałam potwierdzenie.
:roll: Jest tam adnotacja o tym, że "Przy wejściu na wystawę należy przedłożyc AKTUALNE świadectwo zdrowia psa (wydane na 3 dniprzed wystawą) oraz książeczke zdrowia. Psy bez aktualnego świadectwa nie będą wpuszczane na teren wystawy. Na wystawie nie będą wydawane świadectwa."

Tak, Warszawa jako jedna z nielicznych wystaw wymagana świadectwa zdrowia. Świadectwo to stwierdza, że pies jest ZDROWY. Jest to zupełnie co innego niż książeczka szczepień, paszport itp.
Radzę pójsć po to do weta (będzie wiedział o co chodzi) i wziąć zaświadczenie. W Warszawie bardzo rygorystycznie pilnują tych zaświadczeń. Na wrześniowej krajówce, sprawdzali przede wszystkim to właśnie.

Posted

z tego co wiem zaswiadczen sie juz nie wydaje. Ale w paszporcie jest taka rubryka gdzie lekarz weterynarii moze wpisac iz dany pies jest zdrowy po wczesniejszym "badaniu". warszawa sto lat za murzynami po prostu..a mowia ze stolica do przodu:lol:

Posted

ja zawsze jedzilam tylko z paszportem..a jak by mi kto podskoczył to bym powiedziala skoro ma jakies watpliowsci do zdrowia mojego psa a jest pan/ pani weterynarzem to niehc sobie go sama przebada jak nie ma co robic:lol:

Posted

tez jezdze tylko z paszportem i przyznam ze w Krakowie nie mialam problemu i za garnicami Polski tez nie ... wiec nie wiem czy zalatwiac czy nie :roll:

Posted

flashka-g napisał(a):
ja zawsze jedzilam tylko z paszportem..a jak by mi kto podskoczył to bym powiedziala skoro ma jakies watpliowsci do zdrowia mojego psa a jest pan/ pani weterynarzem to niehc sobie go sama przebada jak nie ma co robic:lol:

Dokładnie mam takie samo podejście.

Ale do Kaliningradu to załatwiłam zaświadczenie od powiatowego :evil_lol: :lol:

Posted

Hexi napisał(a):
jo jo my juz potwierdzenie mamy i numer 645 wiec dziewczyny beda ponad 650 pewnie

ps wiesz co na temat sedziego Lesniewskiego?

A pewnie że wiem :evil_lol:
Jojek ma jakiś tam numer i sama już nie pamiętam :evil_lol:
A Ciukoskiej to na wystawie odbiore tak jak i Fisii:razz:

Posted

blaira napisał(a):
tez jezdze tylko z paszportem i przyznam ze w Krakowie nie mialam problemu i za garnicami Polski tez nie ... wiec nie wiem czy zalatwiac czy nie :roll:

Ja na Waszym miejscu bym wziela takowe zaswiadczenie. Moga nie sprawdzac, ale jesli beda - to moga Was nie wpuscic i maja do tego swiete prawo. Z tego, co sie orientuje, to nie oddzial wymysla, iz takie zaswiadczenie jest potrzebne, tylko w zaleznosci od regionu - "gora" (nie jestem pewna czy wlasnie nie wet powiatowy z kims jeszcze - tu niech sie ktos z jakiegokolwiek oddzialu wypowie).

Posted

Najlepsze jest to, ze na papierkach jakie wysyłają zagranice nie ma info o potrzebnym zaswiadczeniu, przynajmniej na kraków nie było.. I moje znajome łotyszki w zyciu czegos takiego nie załatwiały, wrecz zrobiły oczy jak spodki jak o to spytałam. I jakos zawsze na wystawy wchodzą..

Posted

Takie zaswiadczenie mozna wydrukowac z internetu i poprostu pojsc do weta i poprosic o wystawienie...teraz pytanie czy lek.wet. pobiera za to jakas oplate? Bo z tego co kojarze to nie powinien, pozdrawiam.

Posted

No właśnie mój wet twierdzi, ze powinien pobierac opłate w wysokosci 25 zł, i ze jest to w jakis ustawach czy innych paragrafach. No i jeszcze jak sie wystawia jednego psa to do przezycia, ale ja wystawiam zazwyczaj 3 lub 4 ..