Asior Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 hura hura :) jestem matką chrzestną Ramzesa :multi: Quote
zuzlikowa Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 Asior napisał(a):hura hura :) jestem matką chrzestną Ramzesa :multi: :multi::multi::multi:...no,mamuśko...teraz pilnuj chłopaka Asiorku!!!:lol: Quote
Asior Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 :oops: Będe sie starać... żebym go chociaż mogła poznać :oops: Quote
LACRIMA Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 Asior napisał(a):hura hura :) jestem matką chrzestną Ramzesa :multi: Aśka gratuluję!!! :loveu: Bierz się teraz Matka do roboty. Do mosii namiary masz. :evil_lol: Quote
_ogonek_ Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 no to super :-) KWESTIA IMION ZA NAMI!!! Quote
zuzlikowa Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 [quote name='Asior']:oops: Będe sie starać... żebym go chociaż mogła poznać :oops: No i to nasz dogomaniacki los:oops:...psiaki, którym staramy się pomóc,którym pomagamy znamy jedynie z opowiadań,fotek,relacji,charakterystyk... najczęściej! Ale i tak pomagamy...realnie pomagamy...i to jest piękne!:multi: Miziać jednak, mizia kto inny:oops::cool3::loveu: Quote
Asior Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 cicho.. we wrzesniu wybieram się na impreze do lu_gosiaka, to tym razem nie popuszcze i pojadę do mosii :cool3: Quote
Biafra Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 [quote name='Biafra']Wpływy na bernardyny na dzień 12 sierpnia : 500 zł Finetta 20 zł Anna R-S z Legnicy 25 zł kasiasonia-allegro 45 zł Waterhouse-allegro 235 zł Lacrima --------------------------- 825 zł stan konta Pewne wydatki do zapłaty niebawem... 567 zł hotel dla suni u Magdy 600 zł płatny dt suni i psa xxx karma dla mosii dla psa xxx jutrzejsza wizyta weta xxx transport suni do Magdy iksy wypełni Lacrima bo brała rachunki i ma dokładne kwoty. Wtedy wyjdzie nam dziura budżetowa jak stąd w kosmos :shake: Zacytuję sama siebie, żeby była ciągłość rozliczeń. Może Paulinko, będzie Ci łatwiej. 825 stan konta na 12. 08 + wpływy : 25 zł chick 1988 allegro 2,50 Renata B-A Legnica 25 zł krzynio 113 allegro 40 zł ahawiel allegro za 5 cegiełek + dodatkowa wpłata 1000 zł Finetta 20 zł Gientas allegro ------------------------------- 1937,50 stan konta na 14.08 wydatki i rachunki zapłacone do 14.08: 600 zł hotelik Dora i Teodor 166 zł transport Dora i Teodor 120 zł karma Ramzes ------------------------------ 866 zł suma wydatków Saldo końcowe (1937,50 - 866,00) = 1071,50 zł na dzień 14.08 Ponadto trzeba odjąć zablokowaną kwotę na hotel dla Glorii = 567 zł Pieniądze nie zostały jeszcze przelane. Umówiłam się z Magdą, że wystawi rachunek i wtedy zrobię przelew, żeby nie było zamieszania. Czyli do dyspozycji tak na prawdę mamy (1071,50-567,00)504,50 zł Quote
_ogonek_ Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 Biafro, dobrze mamy 500,00 dla benkow, ale na coi jeszcze potrzeba pieniędzy? Quote
Mac Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 [quote name='LACRIMA']Witaj Mac! Mam nadzieję, że będziesz obecny tutaj z nami. Będziemy z niecierpliwością czekali na każde wieści o małej. Rób masę zdjęć. Witam ponownie! Mała już u nas i musze Wam powiedzieć że... to najpiękniejszy pies na świecie! :D Zdjęć zrobiłem mnóstwo, ale niestety kabel do aparatu zostawiłem w swoim domu, dlatego jutro, jak tylko wróce, postaram sie je tu powrzucać (albo założyć nowy wątek tylko dla Małej- należy jej się;). Uprzedzam jednak ze nie są najlepszej jakości bo Psinka cały czas biega jak szalona i ciężko ją uchwycić ale mam nadzieje ze w koncu sie zmeczy i położy:) W każdym razie Mała czuje się swietnie, apetyt ma spory, kotem nie zainteresowala sie wcale (z wzajemnoscią zresztą), skacze, biega za piłką, usmiecha sie [powaznie]... coz dodac- wygląda na bardzo zadowoloną! Skontaktowalismy sie tez z weterynarzem i doradzil zeby wstrzymac sie z surowicą- Mała była już w dt dluzej niz okres wylęgania parwo, wg badań nic jej nie dolega, zresztą jak tylko wbiegła do ogrodu to na powitanie zrobila piękną zdrową kupę[!] więc pozostaje odczekać kilka dni i wybrać się na szczepienia. Dobrze, ja póki co znikam bo Mała jest dosc absorbująca i zapewne wymęczyła juz całą rodzinę. Jeszcze dzis pewnie cos napiszę a jutro- obiecane zdjecia. Pozdrawiam ps.pogłaszczę ją od Was- pewnie się ucieszy;) Quote
Asior Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 Mac a tak z ciekawości, skad dowiedziałeś się o suni?? z dogo czy z telewizji czy z jeszcze innego źródła??? Quote
zuzlikowa Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 [quote name='Mac']Witam ponownie! Mała już u nas i musze Wam powiedzieć że... to najpiękniejszy pies na świecie! :D Zdjęć zrobiłem mnóstwo, ale niestety kabel do aparatu zostawiłem w swoim domu, dlatego jutro, jak tylko wróce, postaram sie je tu powrzucać (albo założyć nowy wątek tylko dla Małej- należy jej się;). Uprzedzam jednak ze nie są najlepszej jakości bo Psinka cały czas biega jak szalona i ciężko ją uchwycić ale mam nadzieje ze w koncu sie zmeczy i położy:) W każdym razie Mała czuje się swietnie, apetyt ma spory, kotem nie zainteresowala sie wcale (z wzajemnoscią zresztą), skacze, biega za piłką, usmiecha sie [powaznie]... coz dodac- wygląda na bardzo zadowoloną! Skontaktowalismy sie tez z weterynarzem i doradzil zeby wstrzymac sie z surowicą- Mała była już w dt dluzej niz okres wylęgania parwo, wg badań nic jej nie dolega, zresztą jak tylko wbiegła do ogrodu to na powitanie zrobila piękną zdrową kupę[!] więc pozostaje odczekać kilka dni i wybrać się na szczepienia. Dobrze, ja póki co znikam bo Mała jest dosc absorbująca i zapewne wymęczyła juz całą rodzinę. Jeszcze dzis pewnie cos napiszę a jutro- obiecane zdjecia. Pozdrawiam ps.pogłaszczę ją od Was- pewnie się ucieszy;) Tak trzymać...ona jest najpiękniejsza! Dla Was niech zawsze taka własnie zostanie!!!:loveu: Cieszę się,że już skontaktowaliście się z wetem!Niech też jest tak jak mówi i mała będzie zdrowa...zdrowiuteńka!:loveu::loveu::loveu: Pogłaszcz, pogłaszcz...my równiez się ucieszymy!:lol: Szczęśliwego i zdrowego życia niedorostku beniowy!:loveu::loveu::loveu: ps...a jakie imię będzie miała maleńka? Quote
Soema Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 DS skontaktował się również z DT :) i pewnie kontakt się utrzyma. Dobrze, że Mała już u 'siebie' :) trafiła podobno na bardzo ciepłą rodzinę.. Quote
Paulina_mickey Posted August 15, 2009 Author Posted August 15, 2009 [quote name='Biafra']Zacytuję sama siebie, żeby była ciągłość rozliczeń. Może Paulinko, będzie Ci łatwiej. 825 stan konta na 12. 08 + wpływy : 25 zł chick 1988 allegro 2,50 Renata B-A Legnica 25 zł krzynio 113 allegro 40 zł ahawiel allegro za 5 cegiełek + dodatkowa wpłata 1000 zł Finetta 20 zł Gientas allegro ------------------------------- 1937,50 stan konta na 14.08 wydatki i rachunki zapłacone do 14.08: 600 zł hotelik Dora i Teodor 166 zł transport Dora i Teodor 120 zł karma Ramzes ------------------------------ 866 zł suma wydatków Saldo końcowe (1937,50 - 866,00) = 1071,50 zł na dzień 14.08 Ponadto trzeba odjąć zablokowaną kwotę na hotel dla Glorii = 567 zł Pieniądze nie zostały jeszcze przelane. Umówiłam się z Magdą, że wystawi rachunek i wtedy zrobię przelew, żeby nie było zamieszania. Czyli do dyspozycji tak na prawdę mamy (1071,50-567,00)504,50 zł Czy to wszystkie wpływy na nasze benie? Mogę ten cały post przekleić do rozliczenia? Czy kogoś tu jeszcze nie ma, jeśli tak to proszę napiszcie!;) A ja się cieszę, że zostałam matką chrzestną Glorii :multi: To jest cud, że Ona żyje i właśnie takie imię jakie dostała się jej należy! A tak w ogóle, to przydały by się zdjęcia tych dwóch pozostałych beniów, Teodora i Dory. :cool3: Quote
Soema Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 Paulinko pisałam już, że jak tylko dostanę to wstawię. DT nie ma internetu, więc to nie takie proste. Quote
Paulina_mickey Posted August 15, 2009 Author Posted August 15, 2009 Soema napisał(a):Paulinko pisałam już, że jak tylko dostanę to wstawię. DT nie ma internetu, więc to nie takie proste. oj rzeczywiście sorcia ,wyleciało mi z głowy :oops: Quote
LACRIMA Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 [quote name='Soema']DS skontaktował się również z DT :) i pewnie kontakt się utrzyma. Dobrze, że Mała już u 'siebie' :) trafiła podobno na bardzo ciepłą rodzinę.. Dt w samych ciepłych słowach wypowiadał się o ds, chociaż nowych właścicieli nie widział. Dt spokojny o los naszej panienki, wobec tego my również. Sunia pojechała do Katowic. Mac, czekamy na wieści. I zdjęcia. Powodzenia dla Was i Małej! Quote
LACRIMA Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 Ja też dzisiaj na szeroką skalę zamęczałam wszystkie dt prośbami o zdjęcia. Zobaczymy jutro. A póki co wieści, jakie mam: od Magdy nie mam, tutaj liczymy na pomoc Izy lub Moniki, od mosii: kontakt wzrokowy nawiązany, merdanie ogonem i wykazywanie zainteresowania otoczeniem, jakieś kontakty nieśmiało towarzyskie z naszym Karolem, krakowski dt: Dora dzisiaj już nie wypchnęła z budy pustej miski do mycia, ale zjadła z apetytem w obecności opiekunki, Teodor zadowolony i wylewny, nieokrzesany w swojej radości. Musimy się przyznać, że nie zostały zrobione jeszcze badania krwi. Psy są przyjacielskie i dobrze usposobione do swoich opiekunów, ale...to jednak duże psy. Ze względu na nieprzewidywalne reakcje i tym samym bezpieczeństwo ludzi poczekajmy jeszcze parę dni. Najłatwiej byłoby zawieźć je do weta, ale nie ma sensu dodatkowo stresować zwierząt. Darujcie nam wstrzymanie się. Odwaga ma jednak granice :oops: Quote
Paulina87 Posted August 16, 2009 Posted August 16, 2009 Mam nadzieję, że mi wybaczycie, ale pożyczyłam zdjęcie Benia z pierwszej strony aby umieścić je na logu konkursowym. (Klik w podpis). Opisuję likwidowanie tej smalcowni :angryy: Quote
Soema Posted August 16, 2009 Posted August 16, 2009 Paulina87 napisał(a):Mam nadzieję, że mi wybaczycie, ale pożyczyłam zdjęcie Benia z pierwszej strony aby umieścić je na logu konkursowym. (Klik w podpis). Opisuję likwidowanie tej smalcowni :angryy: A co to ma wspólnego z wygraną w konkursie? Powinnaś o pozwolenie spytać Fundację, która brała w tym udział żeby nie było problemów. Quote
Paulina87 Posted August 16, 2009 Posted August 16, 2009 Wspólnego ma tyle, że pieniądze pójdą na ratowanie psów na dogo. A chcę napisać o tym, bo nie wiedziałam jakie tematy jeszcze poruszyć i mi dogomaniaczki podpowiedziały, żeby napisać o ubojni. Ten blog oprócz samego konkursu ma za zadanie przekazywanie ludziom pewnej wiedzy... bo pewnie dużo osób zagląda na strony konkursu. Tyle pieniędzy to szansa dla psów. Tych co zginęły w ubojni już się nie uratuje, ale można uratować wiele innych. Quote
Mac Posted August 16, 2009 Posted August 16, 2009 Jeśli ktoś jest zainteresowany- link do wątku "małej" Bony (dawniej Berty): http://www.dogomania.pl/forum/f757/bona-144290/ :) Quote
zuzlikowa Posted August 16, 2009 Posted August 16, 2009 [quote name='Mac']Jeśli ktoś jest zainteresowany- link do wątku "małej" Bony (dawniej Berty): http://www.dogomania.pl/forum/f757/bona-144290/ :) :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu: Quote
LACRIMA Posted August 17, 2009 Posted August 17, 2009 U mosii: powoli benek się otwiera, zaczyna zwracać uwagę na Ciotkę, U Magdy: benka, która przez pierwsze dni szczekała na okrągło, teraz szczeka tylko w nocy (w dzień śpi), lęk separacyjny. Potrzebuje obecności Magdy przy sobie; przytula się i łasi, lęk przed innymi psami, Krakowski dt: dziewczyna coraz śmielsza, chłopak wylewny Wszystkie bernardyny pod baczną obserwacją opiekunek. W razie problemów lub niewiadomych przewidziane konsultacje behawiorystyczne. Quote
zuzlikowa Posted August 18, 2009 Posted August 18, 2009 [quote name='LACRIMA']U mosii: powoli benek się otwiera, zaczyna zwracać uwagę na Ciotkę, U Magdy: benka, która przez pierwsze dni szczekała na okrągło, teraz szczeka tylko w nocy (w dzień śpi), lęk separacyjny. Potrzebuje obecności Magdy przy sobie; przytula się i łasi, lęk przed innymi psami, Krakowski dt: dziewczyna coraz śmielsza, chłopak wylewny Wszystkie bernardyny pod baczną obserwacją opiekunek. W razie problemów lub niewiadomych przewidziane konsultacje behawiorystyczne. Cieszę się,że psiaki są bardzo uważnie obserwowane przez opiekunki...cieszę się też,że konsultacje zoopsychologa...behawiorysty są brane pod uwagę, jednak...bardzo niedobrze,że jeszcze do tej pory psy nie były poddane obserwacji specjalisty od zachowań. Nie jest to czepianie się,lecz obawa...opiekunki,mimo najlepszych chęci i najbardziej bieżącej, uważnej i pełnej dobrych checi obserwacji nie są w stanie ocenić rzeczywistych spustoszeń poczynionych w psychice tych psów długotrwałym obserwowaniem śmierci...męczeńskiej śmierci innych psów...długotrwałym zagrożeniem własnego życia...zupełnym brakiem innych bodźców poza klatką,jedzeniem i obserwowaniem śmierci! Nie mówię tu o stałym ślęczeniu behawiorysty przy psach,jednak jego obserwacje,wskazówki co do metod pracy z tymi psami...co do metod nauczenia ich reakcji na nowe bodźce,nowe sytuacje wydają mi się bardzo istotne dla powodzenia socjalizacji tych psów...właściwie bliższe byłoby tu słowo-resocjalizacji! Jeśli mamy w planie szukanie domu tym psiakom,a zakładam,że tak...musimy nauczyć je w sposób bezpieczny rozładowywania napięć, niwelowania zagrożeń...musimy dostarczyć im wielu bodźców(przestrzeń,trawa,spacer,przechodzacy ludzie,ruch samochodowy...bardzo wiele codziennych sytuacji!) i nauczyć reagowania na nie,wykazać,że nie są zagrożeniem... Tyle przychodzi do głowy laikowi...behawiorysta wiedziałby co trzeba robić i jak to robić...teraz obawiam się,że jedynie przetrzymujemy te psiaki,zabezpieczając jedynie podstawowe potrzeby żywotne. Jeśli powstanie problem możemy go nie rozpoznać i może być za późno... a mamy do czynienia nie z pieskami,które ugryzą i zostanie najwyżej ślad. Mamy do czynienie z gigantami,które jeśli zareagują nieprzewidzianie mogą doprowadzić do tragedii...a nie wiemy o nich nadal nic.Opiekunki, mimo najszczerszych chęci,nie wiedzą również niczego. Zdecydowanie nie odkładałabym konsultacji behawiorysty aż do momentu powstania problemu...opiekunki mogą go nie rozpoznać. Niech nie działa tu pospolita zasada,że wszyscy jesteśmy lekarzami i psychologami...skorzystajmy z opinii fachowca! Quote
Recommended Posts