Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 412
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przeklejam info z wątku ogólnego ubojni...

[quote name='coronaaj']=Asior;wklejam materiał z Telekuriera, chyba najlepszy reportarz o smalcowni, dość obszerny materiał.....

TVP POZNAŃ

:crazyeye::crazyeye:Super, ale nie wiem czy wiecie, ze ten program oglada cala Polonia (Polonusi) na calym swiecie, USA, Australia, Nowa Zelandia, Poludniowa Ameryka, Izrael, nie mowiac o Europie, i na wschod od Polski...:roll::roll::roll:

Mam ogromną nadzieję,ze materiał ten wzmoże nie tylko zainteresowanie i oburzenie,ale przyniesie psiakom konkretne korzyści!
...potrzebna pomoc finansowa:-(

Posted

[quote name='A&S']moze trzeba je na dietkę jakąś "szczuplejszą" przerzucic?

Dokładnie tak Adziu!...muszą dostawać odpowiednią karmę i w ich przypadku będzie musiała to być karma weterynaryjna!
Jednak ze względu na to,że jeszcze nie wiemy w jakim stanie jest ich wątroba...no i ogólnie -wszystkie narządy!...dzisiaj będą miały robione badania krwi...mam nadzieję,że da to obraz podstawowy ew. zagrożeń, że dowiemy się jak funkcjonuje wątroba i...
będzie tak można dobrać najwłaściwszą karmę i podjąć decyzję,czy wystarczy karma odchudzająca,czy potrzebna będzie jednak specjalistyczna karma dla wątrobowców.

Tak wyglądają dzisiejsze plany...

Cioteczki,ale bez względu na karmę,choroby...masę:lol:...
poszukajmy imion dla psiaków!!!...one przecież już nie zostaną smalcem:shake:...niech mają swoje imiona, swoją przyszłość, swoją indywidualność....poszukajmy imion dla psiaków!!!.

sunia....była u mosii,jest teraz u Magdy pod Krakowem...
I mam takie propozycje dla suni...Nirwana,Dakota, Megan, Melisa,Montana, Gloria, Fabia, Tosia, Birma...(mówiłam,że wykorzystam Paulinko:cool3:)
...Diana,Wenus,Sally...

psiak...jest u mosii........
...i propozycje dla psiaka...Rysiek,Zdzisiek,Maciek,...(:oops:,to moje,taka z niego ciapa kochana i kulata,ze zaraz...:evil_lol::evil_lol::evil_lol:ktoś mi przyszedł do głowy)
...Diego,Pedro,Ridge,Eryk,Thorne,Ramzes,M ike,Tytus,Clark,Mike,Kirk,

Czy ktoś jeszcze podrzuci jakieś propozycje,a może już wiecie...odkryłyście jakie imiona mają sunia i psiak?

Guest Elżbieta481
Posted

No to proponujemy:Diego,Pedro,Ridge,Eryk,Thorne,Ramzes,Mike,Tytus,Clark,Mike,Kirk,
Dla suni:Diana,Wenus,Sally
E/W

Posted

Wieści z DT pod Krakowem

Dora - bardzo wycofana, potężna sunia.. Siedzi większość czasu w budzie, nie chciała jeść, ale po perswazjach pani, capnęła miskę i wciągnęła do budy.

Teodor - potężny pan, lubi ludzi merda ogonem do pani, daje przy sobie robić wszystko.

Dziś przyjeżdża weterynarz oglądnąć parę ;)

Berta - nadal szaleje, apetyt ma nieziemski. Odrobaczona, odpchlona. Miała być w niedzielę szczepiona. I teraz moje pytanie, dlaczego DT nie był poinformowany o parwo? I co z domem, bo nikt się nie kontaktował?
Chyba zamiast szczepienia, Mała dostanie caniserin...

Zdjęcia będą na dniach.

No i mój apel - proszę o wsparcie dla DT, bo pani ma też swoje psiaki, a benki jedzą dużą, dziś przyjeżdża wet, pobierze prawdopodobnie krew, zbada, trzeba psy odrobaczyc, a i pani swoje psy szczepi przeciwko wściekliźnie w sierpniu i to się trochę uzbiera...

http://www.dogomania.pl/forum/f402/wystapienie-przed-sejmem-w-imieniu-tych-ktore-nie-mowia-144002/#post12778764

Posted

[quote name='waldi481']No to proponujemy:Diego,Pedro,Ridge,Eryk,Thorne,Ramzes,Mike,Tytus,Clark,Mike,Kirk,
Dla suni:Diana,Wenus,Sally
E/W

:crazyeye::crazyeye::crazyeye:...skąd Wam się to bierze? Dopisuję...i nieśmiało już proszę o jakieś opcje...chyba,że propozycje jeszcze padać będą...też dopiszę...
...dopisane!

A wiecie co...do wieczorka jeszcze pozbierajmy propozycje i szukajmy...może odnajdziemy to jedno jedyne imię:cool3:...a jak dzisiaj sie ono nie znajdzie,to jutro se zrobimy....coś pośredniego z wyborami...tylko nie jakoweś polityczne,ale imieninkowe:evil_lol::evil_lol::evil_lol:
A bedzie co robić,bo na teraz szukamy imienia dla znanych nieco 2 beniów...zostały jeszcze następne dwa...może jednak nazwie je dt?:oops:...on zna benie, łatwiej bedzie mu odnaleźć ich imiona!!!:loveu:

Posted

No i proszę...DT odkrył imiona beniów,którymi się opiekuje!!!:loveu:

Sunia-Dora - bardzo wycofana, potężna sunia.. Siedzi większość czasu w budzie, nie chciała jeść, ale po perswazjach pani, capnęła miskę i wciągnęła do budy.
Pies-Teodor - potężny pan, lubi ludzi merda ogonem do pani, daje przy sobie robić wszystko.

Bardzo zmartwił mnie fakt,ze szczeniak przebywający w dt został pozostawiony "odłogiem"...przecież on też powinien natychmiast zostać zabezpieczony przed parwo.
Nasuwa mi się też myśl...trochę sprowokowana tą sytuacją...dt nie poradzi sobie sam z problemem,a nie wiem pod czyją opieką prawną i finansową jest maluch...
...ale wracając do meritum- nasunęła mi się myśl,czy nie byłoby zasadne dołączyć do naszych 4 beniów i malucha, jednak z chwilą gdy o tym pomyślałam...wystraszyłam się- można by występować z takim pomysłem,ale tylko wtedy,gdy byłoby choć realne zabezpieczenie wszystkich beniów!
Niestety tak nie jest!:shake::-(:-(:-(

...nie zostaje mi nic innego jak znowu podnosić problem pomocy...finansowej, bazarkowej...bardzo o nią prosimy!!!

Posted

Mała jest pod opieką For Animals... ja już nie wnikam, w całą zaistniałą wokół niej sytuację. DT nie jest o niczym informowany, ani wspierany..
To ja prosiłam o pomoc tymczas, ale zapewniano mnie ( a ja zapewniałam DT), że będzie wsparcie i mam nadzieję, że to prawda, bo ja nie dam rady udźwignąć finansowania..
A na wątkach nagle zrobiła się ciiiszaaa..:roll:

Posted

[quote name='Soema']Zulziku imiona są u góry :)

Zaraz zauważyłam,ale potrwało nim zebrałam myśli i odczucia związane z maluchem...Bertunią!:-(...potrwało nim minęło zaskoczenie i przerażenie...:-(

A teraz jeszcze mam pytanie odnośnie Berty...już któryś raz czytam o ds dla malucha, jednak nigdzie nie mam oficjalnie konkretnego potwierdzenia!

Potrzebuję koniecznie wiedzieć,czy Berta ma dom stały?
Jaki wpływ na wydanie do ds bedzie miał fakt możliwości kontaktu z parwo?
Czy ds jest poinformowany o zaistniałej sytuacji i czy nadal podtrzymuje chęć przyjęcia do siebie szczeniorka beniowatego?
W jakim czasie mogłoby to nastąpić?

Piszę o tym,bo pojawił się ds dla szczeniaka benka...do roku! Jednak,żeby móc proponować Bertę, koniecznie muszę wiedzieć jak wygląda jej sytuacja prawno-zdrowotna.
Czy ktoś może odpowiedzieć na powyższe pytania?...a może jeszcze jakieś pytanie mi umknęło?:oops:

Posted

Zuzlikowa, DT też chcę to wiedzieć.. Bo gdy poda się surowicę, najlepiej żeby kolejne 7 dni została tam.
Jest 'na kwarantannie' tak jakby.
Jest radosna, beztroska, żadnych objawów. Jest 7 dni w DT i nic.

Posted

Asior napisał(a):
zuzliku, ja proponuje napiosać te pytania na wątku ogólnym ubojni.. Bo moze dziewczyny tu nie dotarły...

...się minęłyśmy...właśnie to zrobiłam!:cool3::evil_lol:

Posted

[quote name='Soema']Zuzlikowa, DT też chcę to wiedzieć.. Bo gdy poda się surowicę, najlepiej żeby kolejne 7 dni została tam.
Jest 'na kwarantannie' tak jakby.
Jest radosna, beztroska, żadnych objawów. Jest 7 dni w DT i nic.

Soemo...bez względu na wszystko...podajcie surowicę!
Ja nie znam się i wypowiadać się nie będę na tematy medyczne,ale jeśli istnieje najmniejsze zagrożenie możliwością wystąpienia parwo...podajcie surowicę:oops:...od dwóch dni wiadomo już o parwo i ...NIC dla Berty się nie dzieje, nikt nie zabezpieczył jej!!!:shake:...a ta postać parwo nie daje objawów(powtarzam za mosii).

Posted

[quote name='Asior']rzeczywiscie właśnie zauważyłam... :) napisałam to zanim doszłam do tamtego wątku ;)

Dobre pomysły trza realizować nawet szybciej,niż się o nich przeczyta!:cool3::evil_lol:

I na bardzo poważnie... podtrzymuję pytania odnośnie szczeniaka benia- Berty!
Co z zabezpieczeniem jej przed parwo...co z domem stałym?
Mam nadzieję uzyskać konkretną informację od osób odpowiedzialnych prawnie za sunię.:oops:

Posted

[quote name='Soema']Mała jest pod opieką For Animals... ja już nie wnikam, w całą zaistniałą wokół niej sytuację. DT nie jest o niczym informowany, ani wspierany..
To ja prosiłam o pomoc tymczas, ale zapewniano mnie ( a ja zapewniałam DT), że będzie wsparcie i mam nadzieję, że to prawda, bo ja nie dam rady udźwignąć finansowania..
A na wątkach nagle zrobiła się ciiiszaaa..:roll:

Soema przekaż proszę dt, że jutro zostają przelane zgodnie z ustaleniami środki na utrzymanie i opiekę naszych dwóch beniów. Są one pod prawną opieką Fundacji "Zwierze Nie Jest Rzeczą".

Bardzo leży mi na sercu dobro tego benkowatego malucha. Jestem zdziwiona, że dt został zostawiony sam sobie. Prawnym opiekunem jest Fundacja For Animals (chyba nie uległo zmianie, gdyż dt zostałby na pewno poinformowany). Gdy był szukany dom dla tego psiaka były również zapewnienia, że tymczasy otrzymają wszechstronne wsparcie. Z tego co wiem o wszechstronnym możemy zapomnieć, liczymy teraz na jakiekolwiek.

Soema bardzo Cię proszę daj nam jutro tutaj znać, czy Fundacja For Animals skontaktowała się z dt celem wyjaśnienia wszelkich wątpliwości. Jeśli nie to oczywiście zaczniemy działać.
Ciotki, wszystkie nas interesuje jedynie dobro tego psiaka!

Posted

Przekazałam numer do DT, bo Fundacja nie miała...
Podobno nie ma dla niej DS. Ja się będę odzywać tylko jak będę czegoś pewna, już dziś sny dziwne miałam z tymi psiakami :oops:
Dowiem się dziś jak wizyta weta.
Czy jest gdzieś allegro cegiełkowe, bo wydawało mi się że było? Czy znów mi się śniło?:razz:

Posted

[quote name='Soema']Przekazałam numer do DT, bo Fundacja nie miała...
Podobno nie ma dla niej DS. Ja się będę odzywać tylko jak będę czegoś pewna, już dziś sny dziwne miałam z tymi psiakami :oops:
Dowiem się dziś jak wizyta weta.
Czy jest gdzieś allegro cegiełkowe, bo wydawało mi się że było? Czy znów mi się śniło?:razz:

Przekażę informacje o Bercie ludziom,którzy szukają szczeniaka benka!
Soema...napisz proszę wszystko co wiesz o suni...jej zachowaniu,charakterze!
...kiedy ew. może jechać do domku!

Poproszę o sprawdzenie domku...i może Berta będzie miała swój dom!
Zobaczymy!
Daj też znać co z wizytą weta.

Posted

Zuzlikowa, w tej chwili wiem tyle ile napisałam tylko..
Berta ma 3-4 miesiące. Bardzo radosny szczeniak, lgnie do człowieka, jest beztroska, uwielbia bawić się piłeczkami (i jabłuszkami :) ) w DT od tygodnia, jest odseparowana od innych psów, DT tak robi z każdym 'nowym'. Ale ma kontakt z człowiekiem prawie non stop. Została odrobaczona i odpchlona, nie wykazuje objawów jakiejkolwiek choroby. Miała byc zaszczepiona w niedzielę, ale jeśli wet zaleci - prawdopodobnie dostanie surowicę i minimum tydzień będzie musiała jeszcze byc w DT. Miała kontakt z jednym psiakiem, szczepionym, zdrowym i ładnie się z nim bawiła. No i ma ogromny apetyt :diabloti:

Posted

Soema napisał(a):
Zuzlikowa, w tej chwili wiem tyle ile napisałam tylko..
Berta ma 3-4 miesiące. Bardzo radosny szczeniak, lgnie do człowieka, jest beztroska, uwielbia bawić się piłeczkami (i jabłuszkami :) ) w DT od tygodnia, jest odseparowana od innych psów, DT tak robi z każdym 'nowym'. Ale ma kontakt z człowiekiem prawie non stop. Została odrobaczona i odpchlona, nie wykazuje objawów jakiejkolwiek choroby. Miała byc zaszczepiona w niedzielę, ale jeśli wet zaleci - prawdopodobnie dostanie surowicę i minimum tydzień będzie musiała jeszcze byc w DT. Miała kontakt z jednym psiakiem, szczepionym, zdrowym i ładnie się z nim bawiła. No i ma ogromny apetyt :diabloti:

Przekazuję!!!