Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

zuzlikowa napisał(a):
Czy ten prosty tekst nie wskazuje wyraźnie na potrzebę bezpośredniego kontaktu psów z doswiadczonym behawiorystą i z koniecznością zapoznania go(behawiorysty) z wszystkimi znanymi nam faktami z życia psów?

myślę, że wizyta behawiorysty u tych psów jest konieczna i to nie tylko jednorazowa wizyta. A Pan Darek Ornal wie co mówi.

• Replies 412
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A pieniądze na to skąd? Mamy do zrobienia cztery sterylki.

Ramzes u mosii: odrobaczony pierwszy raz ( 6 tabletek x 5 zł) = 30 zł
Potrzebne jeszcze: wirusówki, drugie odrobaczenie, kastracja. Z transportem do weta na pewno ponad 300 zł

Posted

LACRIMA napisał(a):
A pieniądze na to skąd? Mamy do zrobienia cztery sterylki.

Ramzes u mosii: odrobaczony pierwszy raz ( 6 tabletek x 5 zł) = 30 zł
Potrzebne jeszcze: wirusówki, drugie odrobaczenie, kastracja. Z transportem do weta na pewno ponad 300 zł

nie wiem skąd.
w przypadku psów z taką przeszłością, dla mnie to równie ważne jak sterylka, kastracja czy odrobaczenie.

Posted

LACRIMA napisał(a):
To nie jest forma rozkazująca, brak na końcu zdania wykrzyknika. Natomiast w treści zawarta jest prośba o konkretną pomoc. Pozdrawiam.

Benie potrzebują wsparcia...nie tylko w hoteliku i karmie...pomóżcie proszę!

Posted

Z opiekunką Dory i Teodora rozmawiałam dzisiaj dobre pół godziny. Dzisiaj lub jutro wirusówki, karencja i sterylizacje.
Są dwa domy chętne do adopcji Dory. Jest to suczka bardzo lękliwa, wrażliwa, nieufna. Łagodna, bez oznak agresji, powoli otwiera się na nową rzeczywistość. W przeszłości rodziła, matka wyadoptowanej małej benki. Raczej unika innych psów, na pewno Teodora. Przyszli właściciele muszą być bardzo zrównoważeni i spokojni. Z pewnością stały rytm dnia, rytuały, równowaga i harmonia. Nie muszą mieć specjalnego doświadczenia i przygotowania. Wrażliwe serce i początkowo nasze wskazówki pomogą. Dora nie jest typem dominującym. Na spacerach bardzo grzeczna, chociaż stale zagubiona. Powoli w kochającym i spokojnym domu domu odzyska równowagę. Według mnie pozostanie już nieufna do obcych. Ze względów oczywistych dom bez dzieci i innych zwierząt.

Teodor to wulkan energii i wielki pieszczoch. Całkowite przeciwieństwo Dory. Dobrze się czuje w nowym środowisku, zadowolony, apetyt dopisuje. Na spacerach sam wybiera trasę i ustala reguły. Próby zmiany jego zamiarów kończą się znaną wszystkim, którzy posiadają benki, pozycją: kładzie się i jest nie do ruszenia :evil_lol: Nie jest agresywny, ale silny i z radości skacze przednimi łapami na człowieka. Nie zna podstawowych koment, nikt go nie nauczył relacji z ludźmi. Przy tak silnym i nieokrzesanym molosie przyszli właściciele muszą mieć doświadczenie. Bez dzieci i kotów. Nie sprawdzone jeszcze relacje z innymi psami (Dora nie ma ochoty).

To skrót mojej dzisiejszej rozmowy.

Posted

LACRIMA napisał(a):
Z opiekunką Dory i Teodora rozmawiałam dzisiaj dobre pół godziny. Dzisiaj lub jutro wirusówki, karencja i sterylizacje.
Są dwa domy chętne do adopcji Dory. Jest to suczka bardzo lękliwa, wrażliwa, nieufna. Łagodna, bez oznak agresji, powoli otwiera się na nową rzeczywistość. W przeszłości rodziła, matka wyadoptowanej małej benki. Raczej unika innych psów, na pewno Teodora. Przyszli właściciele muszą być bardzo zrównoważeni i spokojni. Z pewnością stały rytm dnia, rytuały, równowaga i harmonia. Nie muszą mieć specjalnego doświadczenia i przygotowania. Wrażliwe serce i początkowo nasze wskazówki pomogą. Dora nie jest typem dominującym. Na spacerach bardzo grzeczna, chociaż stale zagubiona. Powoli w kochającym i spokojnym domu domu odzyska równowagę. Według mnie pozostanie już nieufna do obcych. Ze względów oczywistych dom bez dzieci i innych zwierząt.

Teodor to wulkan energii i wielki pieszczoch. Całkowite przeciwieństwo Dory. Dobrze się czuje w nowym środowisku, zadowolony, apetyt dopisuje. Na spacerach sam wybiera trasę i ustala reguły. Próby zmiany jego zamiarów kończą się znaną wszystkim, którzy posiadają benki, pozycją: kładzie się i jest nie do ruszenia :evil_lol: Nie jest agresywny, ale silny i z radości skacze przednimi łapami na człowieka. Nie zna podstawowych koment, nikt go nie nauczył relacji z ludźmi. Przy tak silnym i nieokrzesanym molosie przyszli właściciele muszą mieć doświadczenie. Bez dzieci i kotów. Nie sprawdzone jeszcze relacje z innymi psami (Dora nie ma ochoty).

To skrót mojej dzisiejszej rozmowy.

Ciotka o to właśnie miałam Cię prosić.

Jeszcze takie proszę dla pozostałych dwóch :Rose:

Posted

Mosii biorę na siebie, ale Iza niech bierze Magdę.
Mosii rozmowna nie jest, ale ja zrobię z tego wypracowanie :evil_lol:

Powinnam mieć już niespodziankę od Dory i Teodora. Oczywiście najpierw otrzyma ją Paulina.:evil_lol:

Posted

[quote name='LACRIMA']Mosii biorę na siebie, ale Iza niech bierze Magdę.
Mosii rozmowna nie jest, ale ja zrobię z tego wypracowanie :evil_lol:

Powinnam mieć już niespodziankę od Dory i Teodora. Oczywiście najpierw otrzyma ją Paulina.:evil_lol:
A no mam, tylko troszkę mały format :evil_lol:

Teodor

Dora

Posted

Faktycznie. Krócej się nie da. Nie mam głowy dzisiaj.
Boi się obroży i smyczy. Wycofuje się. Bez nich można robić z psiakiem wszystko. Jakieś złe skojarzenia. Musi się przełamać, bo jak inaczej. Do adopcji musi pozytywnie reagować na jedno i drugie. Agresywny do innych psów. Do ludzi łagodny. Przejawia na razie małe zainteresowanie otoczeniem. Na spacerach zdezorientowany. Mosii potrzebuje więcej czasu. Jutro wirusówki, karencja, drugie odrobaczenie (wszystkie z ubojni, o których wiem są mocno zarobaczone) i kastracja. Fajny pies, widać, że chce, tylko nie wie jak.

Posted

To Ramzes w gorszym stanie chyba niż Teodor i Dora....

a sunia u p. Magdy? Było mówione, że gotowa do adopcji.

Mógłby mi ktoś podesłać na pw namiary na dobrych behawiorystów, obojętnie skąd.. Chodzi o agresję psa w stosunku do dziecka, bardziej o lęk chyba..
Jedna pani behawiorystka powiedziała rodzinie, że wszystkie psy ze schronu są problemowe, będą niszczyć itd..:mdleje:

Posted

dziewczyny a mozę bym zapytała Zulę tą od tresury psów w schronisku.... moze ona by kogoś poleciła, albo sama poradziła.. Bo Luxem się dobrze zajęła no i liczy groszę za tego typu psy (znaczy schroniskowe i tymczasowe)

Posted

Soema napisał(a):
To Ramzes w gorszym stanie chyba niż Teodor i Dora....

a sunia u p. Magdy? Było mówione, że gotowa do adopcji.

Mógłby mi ktoś podesłać na pw namiary na dobrych behawiorystów, obojętnie skąd.. Chodzi o agresję psa w stosunku do dziecka, bardziej o lęk chyba..
Jedna pani behawiorystka powiedziała rodzinie, że wszystkie psy ze schronu są problemowe, będą niszczyć itd..:mdleje:

Są różni behawioryści. Ci z doświadczeniem i co po jakiś tam kursach. Z reguły właśnie ci drudzy wydają osądy typu: "wszystkie psy". Są różne psy.

Posted

LACRIMA napisał(a):
Są różni behawioryści. Ci z doświadczeniem i co po jakiś tam kursach. Z reguły właśnie ci drudzy wydają osądy typu: "wszystkie psy". Są różne psy.

Co nie zmienia faktu, że dom nastraszyła, wzięła 80zł za godzinę pracy i teraz my jesteśmy przerażone.. na kogo można liczyć..:roll:
Paulinko, możesz nam dać namiar do p. Darka? chociaż zadzwonimy albo napiszemy..