Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ale fajna dziewczyna! I na tych zdjęciach nawet taka mniej tęga. Świetnie, że łagodna i pokazuje brzucholc. Magda wie najlepiej czy się nadaje do adopcji i do jakiego domu może iść. Jest z sunią codziennie.
Strzyżenie, szczepienia itd to wiadomo. Pozostaje sprawa sterylizacji. Sunia jest po szczeniakach. Niedawno rodziła.

• Replies 412
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

U Dory i Teodora są już wyniki badań krwi. Dora ślicznie, u Teodora lekko trzustka (nieco przekroczone normy). Ale bez obaw.
W przyszłym tygodniu odrobaczenie. Potem wirusówki. Potem sterylizacja. I do domku. Czekamy na zdjęcia (jutro czesanko, spacerek i sesja). Przydadzą się do ogłoszeń.

Posted

LACRIMA napisał(a):
U Dory i Teodora są już wyniki badań krwi. Dora ślicznie, u Teodora lekko trzustka (nieco przekroczone normy). Ale bez obaw.
W przyszłym tygodniu odrobaczenie. Potem wirusówki. Potem sterylizacja. I do domku. Czekamy na zdjęcia (jutro czesanko, spacerek i sesja). Przydadzą się do ogłoszeń.

Oj tak do ogłoszeń się bardzo przydadzą :cool3:

Posted

Za badania krwi Dory i Teodora (morf i bioch) została wysłana do Fundacji faktura. Nie pytałam się na jaką kwotę. Biafra jak dostanie to na pewno poda. Trochę mało tych pieniędzy zostało. A jeszcze sterylki.

Posted

LACRIMA napisał(a):
Za badania krwi Dory i Teodora (morf i bioch) została wysłana do Fundacji faktura. Nie pytałam się na jaką kwotę. Biafra jak dostanie to na pewno poda. Trochę mało tych pieniędzy zostało. A jeszcze sterylki.

120 zł dopytałam. Jutro faktura zostanie dostarczona bezpośrednio do Fundacji.

Posted

Oto zapowiadana niespodzianka

Dora

Tedor

I opis:

Oto Dora i Teodor. Różnice w ich zachowaniu i nastawieniu widać wyraźnie w tych pierwszych zdjęciach. Dora jest cichutka, nieśmiała, na początku była bardzo zestresowana, ale z biegiem dni widać wyraźnie , że nabiera zaufania coraz chętniej wychodzi na spacerki i pokazuje, że głaskanie sprawia jej przyjemność. Grzecznie chodzi na smyczy, tj. ja mam szansę zaproponować kierunek spaceru, aczkolwiek Dora też już pokazuje gdzie by chciała iść.(ważne , że zaczyna coś chcieć ). Jeśli natomiast chodzi o Teodora to - no cóż kierunek spaceru wybiera raczej on : -) . Jako sukces natomiast traktuję fakt, że ostatecznie zawsze jakoś wracamy we właściwą stronę - co wynika niewątpliwie z uprzejmości Teodora i ewentualnie moich zdolności do negocjacji - bo wobec przewagi fizycznej Teodora, żadne rozwiązania siłowe nie wchodzą w grę. Teodor jest pełen energii i optymizmu. Na przywitanie macha radośnie ogonem, uwielbia spacery, uwielbia drapanie po brzuszku , który sam podstawia podobnie jak ,,obszary" za uszami. Jutro postaram się przysłać zdjęcia ze spacerów - jak coś wybiorę - bo Teodor tak ,,śmiga", że z reguły udaje mi się zrobić zdjęcie tylko jakiegoś jego 'fragmentu"

Posted

Paulina_mickey napisał(a):
Nie dostałam maila :-(

Nawet sprawdziłam, czy na pewno dobry Ci podałam, ale nic nie dostałam

Bo jak się dłużej czeka to bardziej cieszy :razz: Nie wiem prawdę mówiąc dlaczego nie przeszły wcześniej. Jutro może będą ze spacerku.

Posted

[quote name='LACRIMA']Za badania krwi Dory i Teodora (morf i bioch) została wysłana do Fundacji faktura. Nie pytałam się na jaką kwotę. Biafra jak dostanie to na pewno poda. Trochę mało tych pieniędzy zostało. A jeszcze sterylki.

Fakturka jest na 124 zł.

Kolejne wpływy do dnia 25 sierpnia :
20,00 Paweł J.
5,00 Margon67
10,00 Zofia S.
20,00 Krystyna S.
61,33 Monika T.
5,00 Joszko-j33
25,00 shaakzu
25,00 eweliinna80
50,00 erga_omnes
----------------------------------
221,33 suma wpłat
1101,50 poprzednie saldo
----------------------------------
1322,83 razem wpłaty

124 zł przelew za weta - badania Dora i Teodor

Zostaje :
1198,83 zł na dzień 25 sierpnia
(-567) rezerwa na hotel Glorii-czekamy na rachunek
--------------------
631,83 zł mamy do dyspozycji

Bardzo proszę o sprawdzenie roziczenia i ewentualne uwagi .

Posted

Wpływ 10 sierpnia od:
30zł- Negri_2008
Stan konta=30 zł

Wpływy na bernardyny na dzień 12 sierpnia :
500 zł Finetta
20 zł Anna R-S z Legnicy
25 zł kasiasonia-allegro
45 zł Waterhouse-allegro
235 zł Lacrima
Stan konta=855 zł

Wpływy na bernardyny na dzień 14.08:
25 zł chick 1988 allegro
2,50 Renata B-A Legnica
25 zł krzynio 113 allegro
40 zł ahawiel allegro za 5 cegiełek + dodatkowa wpłata
1000 zł Finetta
20 zł Gientas allegro
Stan konta=1967,50 zł

Wydatki i rachunki zapłacone do 14.08:
600 zł hotelik Dora i Teodor
166 zł transport Dora i Teodor
120 zł karma Ramzes
Suma wydatków=886 zł

Saldo końcowe na dzień 14.08.2009
1967,50-886= 1081,5
.
20,00 Paweł J.
5,00 Margon67
10,00 Zofia S.
20,00 Krystyna S.
61,33 Monika T.
5,00 Joszko-j33
25,00 shaakzu
25,00 eweliinna80
50,00 erga_omnes
Suma wpłat=221,33 zł
Poprzednie saldo=1081,50 zł
Razem wpłaty=1302,83 zł

124 zł faktura za badanie - Dora i Teodor

Zostaje :
Na dzień 25 sierpnia=1178,83 zł
Mamy do dyspozycji=611,83 zł

Posted

Wiecie, tak sobie przeglądam moja naszą klasę z bernardynami.
Nie mogę co prawda wgrać nowych zdjęć, ale patrzyłam na te zrobione jeszcze w ubojni. I doszłam do wniosku, że ta sunia ,to jest pies który od razu poszedł do adopcji z ubojni. Bo to chyba właśnie ta "zaginiona" 6 bernardynka. O ile było ich 6 :roll:

Oto Ona.

Posted

Gloria u Magdy dzisiaj została odrobaczona.
Za 10 dni powtórka.

Zapłacone 12 tabletek po 5 zł= 60 zł
Grubas policzony na 60 kg :lol:

Trzeba Paulinko wpisać do rozliczenia.

Posted

Wpływ 10 sierpnia od:
30zł- Negri_2008
Stan konta=30 zł

Wpływy na bernardyny na dzień 12 sierpnia :
500 zł Finetta
20 zł Anna R-S z Legnicy
25 zł kasiasonia-allegro
45 zł Waterhouse-allegro
235 zł Lacrima
Stan konta=855 zł

Wpływy na bernardyny na dzień 14.08:
25 zł chick 1988 allegro
2,50 Renata B-A Legnica
25 zł krzynio 113 allegro
40 zł ahawiel allegro za 5 cegiełek + dodatkowa wpłata
1000 zł Finetta
20 zł Gientas allegro
Stan konta=1967,50 zł

Wydatki i rachunki zapłacone do 14.08:
600 zł hotelik Dora i Teodor
166 zł transport Dora i Teodor
120 zł karma Ramzes
Suma wydatków=886 zł

Saldo końcowe na dzień 14.08.2009
1967,50-886= 1081,5
.
20,00 Paweł J.
5,00 Margon67
10,00 Zofia S.
20,00 Krystyna S.
61,33 Monika T.
5,00 Joszko-j33
25,00 shaakzu
25,00 eweliinna80
50,00 erga_omnes
Suma wpłat=221,33 zł
Poprzednie saldo=1081,50 zł
Razem wpłaty=1302,83 zł

124 zł faktura za badanie - Dora i Teodor

Zostaje :
Na dzień 25 sierpnia=1178,83 zł
Mamy do dyspozycji=611,83 zł

29.08.2009
Wydatki:
Zapłacone 12 tabletek po 5 zł=
60 zł

611,83 zł - 60zł = 551,83

Mamy do dyspozycji 551,83 zł

Posted

Mam wiadomości po Pana Darka, myślę, że nie będzie zły jak wstawię to co napisał tutaj:

Sytuacja jest bardzo niejasna i skomplikowana.

Bardziej martwi mnie trauma którą przeżyły. Nie wiadomo jakie doświadczenia negatywne sprawił im człowiek. Pewne jest, że dom adopcyjny nie powinien niczym przypominać tamtego miejsca. Psy te wymagają dużej ilości pozytywnych doznań w kontakcie z człowiekiem, ale trzeba pamiętać o zachowaniu jasnych i czytelnych dla psa zasad. Nie można starać się im wynagrodzić krzywd doznanych od innego człowieka. Trzeba pamiętać, że bernardyny to przede wszystkim psy a nie maskotki z reklamy. Duża część psów tej rasy przejawia silne tendencje dominacyjne i potrafi w złych rękach być niebezpieczna. Przy tak skompych informacjach o teraźniejszym stanie i zachowaniu zwierząt trudno jest mi cokolwiek więcej doradzić. Potrzebował bym dokładny opis ich zachowań i reakcji w różnych sytuacjach. Na pewno nie można przekreślać tych psów aczkolwiek nikt w stosunku do nich tak jak do innych psów np. schroniskowych nie określi jednoznacznie jak będą zachowywały się w nowym środowisku.

Pozdrawiam!
Dariusz Ornal

Posted

[quote name='Paulina_mickey']Mam wiadomości po Pana Darka, myślę, że nie będzie zły jak wstawię to co napisał tutaj:

Sytuacja jest bardzo niejasna i skomplikowana.

Bardziej martwi mnie trauma którą przeżyły. Nie wiadomo jakie doświadczenia negatywne sprawił im człowiek. Pewne jest, że dom adopcyjny nie powinien niczym przypominać tamtego miejsca. Psy te wymagają dużej ilości pozytywnych doznań w kontakcie z człowiekiem, ale trzeba pamiętać o zachowaniu jasnych i czytelnych dla psa zasad. Nie można starać się im wynagrodzić krzywd doznanych od innego człowieka. Trzeba pamiętać, że bernardyny to przede wszystkim psy a nie maskotki z reklamy. Duża część psów tej rasy przejawia silne tendencje dominacyjne i potrafi w złych rękach być niebezpieczna. Przy tak skompych informacjach o teraźniejszym stanie i zachowaniu zwierząt trudno jest mi cokolwiek więcej doradzić. Potrzebował bym dokładny opis ich zachowań i reakcji w różnych sytuacjach. Na pewno nie można przekreślać tych psów aczkolwiek nikt w stosunku do nich tak jak do innych psów np. schroniskowych nie określi jednoznacznie jak będą zachowywały się w nowym środowisku.

Pozdrawiam!
Dariusz Ornal

Czy ten prosty tekst nie wskazuje wyraźnie na potrzebę bezpośredniego kontaktu psów z doswiadczonym behawiorystą i z koniecznością zapoznania go(behawiorysty) z wszystkimi znanymi nam faktami z życia psów?