marylajanusz Posted August 9, 2009 Posted August 9, 2009 Nasz WESTI na spacerze obsikuje wszystko co wystaje z ziemi. Po pół godzinie robi to na sucho bo brakuje mu moczu. Jest to uciążliwe jeśli się idzie do określonego miejsca to WESTI opóźnia drogę kilka krotnie. Jeźdimy z nim często na plażę w Dziwnówku i tam nie możemy spokojnie poleżeć lub popływać tylko musimy GO pilnować by nie obsikał a właściwie wykonywał gesty sikania na babki z piasku , parawany, parasole itp... Mam wielką prośbę jak go tego odłuczyć, może nie całkowicie, to jest końcu pies ale żeby się ograniczał. Zgóry dziękuję za podpowiedzi ! Quote
Martens Posted August 9, 2009 Posted August 9, 2009 Przede wszystkim nie pozwalać na to w czasie spacerów. Logiczne, że pies musi się wysikać, więc 4-5 razy - ok. Ale później? Co z tego, że pies się zatrzymuje - wy się nie zatrzymujcie :diabloti: Na czym polegają jego spacery? Czy szkolicie psa, bawicie się z nim w czasie spacerów? Pies w czasie "swojego" spaceru powinien mieć jak najmniej czasu na szukanie rozrywek na własną rękę; terrier to pies myśliwski, pełen energii, potrzebuje organizowania mu czasu, zajęć, szkolenia, możliwości zmęczenia się nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Westie daleko do pieska kanapowego ;) Postarajcie się, żeby w w trakcie spaceru nie miał czasu na obsesyjne znaczenie terenu. Jesli nie jest to pies wystawowy, to rozważyłabym kastrację. Bardzo ograniczyłaby ona Wasze problemy, a być może zupełnie je zniwelowała; bez kastracji próby oduczenia psa tego zachowania będą dość długo trwały i mogą pozostawiac wiele do zyczenia jeśli chodzi o skuteczność. W jakim wieku jest pies? Quote
zmierzchnica Posted August 10, 2009 Posted August 10, 2009 Martens - jeśli zachowanie jest już wyuczone, to mimo wszystko problem obsikiwania co trzy kroki minie po kastracji? Ja mojego ciachnęłam tydzień temu, ale nadal obsikuje wszystko - tylko to chyba jeszcze za wcześnie. A z organizowaniem psu zajęcia- no cóż, mój gad potrafi w trakcie aportu lecieć z piłeczką do krzaka, obsikać go i zadowolony wrócić :loveu: A ile razy podczas joggingu bym nie poleciała przez niego, bo nagle w pełnym biegu zatrzymał się, żeby coś oznaczyć :diabloti: Też zwyczajnie nie pozwalam na ciągłe sikanie, no i cały czas psa zajmuję... Ale mimo to uwielbia obsikiwać wszelkie murki itd i muszę mieć na niego oko non stop :roll::cool3: Quote
Martens Posted August 11, 2009 Posted August 11, 2009 W przypadku wyuczonego zachowania zawsze jest ryzyko, że po kastracji nie minie ;) Ale tydzień to bardzo mało, żeby cokolwiek powiedzieć; po kastracji zachowanie psa normuje się w ciągu kilku miesięcy. Quote
mambagirl Posted September 3, 2009 Posted September 3, 2009 wydaje mi się ze jest dosyć delikatne rozwiązanie.... Można dostać takie specjalne pasy (na rzep) którymi "przewija" się psa (nie sukę) i gdy ma ochotę coś obsikać to obsikuję siebie (ten pas ma wkładkę higieniczną) i po kilku razach mu przechodzi ( jeśli jest w miarę bystry :) ). Wiem, ze na pewno ma to zastosowanie w nowych miejscach (domach) Widziałam coś takiego w katalogu firmy puppy angel. W waszym przypadku po kilku sikach na spacerze założyć coś takiego psu i nauczy się miejmy nadzieję dosyć szybko. pozdrawiam Quote
zmierzchnica Posted September 3, 2009 Posted September 3, 2009 Ale czego miałby się nauczyć? Że nie wolno sikać? Jak kilka razy mu pozwolisz, potem będzie nieprzyjemnie, ale potem znowu mu się pozwoli, to pies w ogóle nie załapie o co chodzi :roll: Przecież pies nie pamięta, że sikał wcześniej, robi to automatycznie i nie zwraca na to uwagi. Nie wpadnie przecież na pomysł: "O, po trzech siknięciach leję na siebie, nie warto potem sikać!" :cool3: O ile w domu jeszcze rozumiem - pies pewnie po jakimś czasie skojarzy, że leje na siebie w domu, a na spacerze nie, to w celu oduczenia sikania na plaży myślę, że to się nie sprawdzi. Lepiej zająć psa aportowaniem czy jakąś zabawą,żeby nie miał czasu biegać luzem i obsikiwać każdej wystającej rzeczy. Quote
Recommended Posts