ajlii Posted August 8, 2009 Posted August 8, 2009 Historia jak wiele. Ktoś wziął, może kochał, może tylko "użytkował" do pilnowania podwórka. Ale w końcu się znudził. Wywiózł do lasu, sprzedał parę kopniaków by wierna sunia nie pobiegła za samochodem... A potem... dotarła jakimś cudem do bramy, przed którą stał człowiek. Skończył już pracę, chciał szybko wrócić do swoich psów. Ale gdy zobaczył to wielkie, zmęczone, powłóczące nogami psisko... nie mógł jej tak zostawić! I tak Saba trafiła na teren chronionego obiektu. Dostała miskę wody, ktoś podzielił się z nią śniadaniem, inny przytargał starą budę i dał nowy koc. Historia prawie z happy endem... prawie, bo Saba potrzebuje szczepień, odrobaczywienia, zabezpieczenia przed kleszczami (których jest mnóstwo na tym terenie), ogólnego badania (niedowład łap na szczęście sam sie cofa), i sterylki aborcyjnej niestety... Ochroniadze są w stanie zapewnić suni TYMCZASOWO dach nad głową i miskę z jedzeniem. Ale na tym kończą się ich możliwości, każdy z nich to psiarz i ma własne przygarnięte zwierzaki. Narazie Saba napewno może zostać na terenie do końca grudnia... ale co potem nie wiadomo :( Nowy przetarg, może wejść inna firma, inni pracownicy którzy nie będą chcieli utrzymywać psa który do ochrony się wybitnie nie nadaje... Saba jest przemiła, łagodna i kocha absolutnie wszystkich. Szczeka na koty, ale gdy usłyszy syczenie, spuszcza uszy po sobie i odchodzi w bezpieczne miejsce. Wita się radośnie z każdym, pewnie ucieszyłaby się nawet z wizyty złodzieja. Natychmiast przewraca się na grzbiet i domaga pieszczot. Dzielnie chodzi na patrole, tylko czasem zbyt wysoka trawa psa bardzo zniechęca ;) Generalnie - idealna towarzyszka i pieszczocha domowa... w rozmiarze xxl :) Czy ktoś może nam pomóc? W zapewnieniu suni niezbędnych zabiegów medycznych i szukaniu nowego domku? Tym ochroniarzem, który wpuścił Sabę na obiekt, jest mój mąż. Dlatego czuje się w pewien sposób odpowiedzialny, nie tylko za miskę żarcia i wodę, ale za los suni. A przy dwóch własnych psach (jeden przewlekle chory) i 25 szczurach nie-adopcyjnych, po prostu nie starcza nam na pomoc kolejnej bidzie... Saba ma już swój bazarek: http://www.dogomania.pl/forum/f99/dla-psa-jego-pani-na-bezdomna-sabe-do-12-08-09-a-143450/#post12734788 Bardzo prosimy o wsparcie... Dzieki Waszej pomocy udało się uratować Julkę - sunię którą znaleźliśmy w październiku. Dziś, po dwóch operacjach, jest szczęśliwym psem... :) A to właśnie Saba... Quote
ludwa Posted August 9, 2009 Posted August 9, 2009 W górę, trzeba psinie pomóc. Ludziom, którzy chcą pomóc psinie, też trzeba pomóc w tej pomocy (maselko jest maślane jak ogólnie wiadomo:roll:) Quote
Poker Posted August 9, 2009 Posted August 9, 2009 jak pomóc , to pomóc :evil_lol: W imieniu państwa , którzy dziś adoptowali od na Dunię deklaruję na dobry początek 20 zł na najpilniejsze potrzeby. Quote
ajlii Posted August 10, 2009 Author Posted August 10, 2009 Dziękuję w imieniu Saby :multi: Saba dziś najedzona, dostała michę klusek kładzionych i suchą karmę na deser! Mąż dzwonił z pracy, suka kładzie mu się pod nogami i domaga miziania... Quote
Poker Posted August 11, 2009 Posted August 11, 2009 kto da jeszcze parę złotych,że tez do jasnej Anielki nie można jakiejś mennicy odkupić :angryy: Quote
ajlii Posted August 13, 2009 Author Posted August 13, 2009 Sytuacja nie jest ciekawa :((( Właściciel terenu, na którym jest Saba, zaczyna wspominać coś o przepisach sanitarnych. Co jest bzdurą, bo tam żyją też dzikie zwierzęta (lisy, krety, zające, a nawet bażanty). Ale może być tak, że w trybie pilnym trzeba będzie Sabę zabrać... a nie ma gdzie :(((( Dodatkowo... ludzie są jednak podli. Bezdomnemu psu ukradli nawet obrożę... Miała nową, ładną - komuś się najwyraźniej spodobała. Pieski ten świat, co nie? Quote
BasiaD Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Sabuniu śliczna jesteś.. Hopaj do góry, niech Cię ciotki zobaczą i pomogą of course ! Quote
caelestis Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Ode mnie i moich czterech jamniorów :evil_lol: poszło dla Sabci 35 zł ;) Quote
jotpeg Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 ajlii, wstaw ja tutaj: http://www.dogomania.pl/forum/f97/domek-dla-psa-suczki-brazowego-rudego-cos-ala-rhodesian-144075/ ja podalam link, ale ze zdjeciami zawsze inaczej to wyglada... Quote
Astaroth Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 [quote name='ajlii']Sytuacja nie jest ciekawa :((( Właściciel terenu, na którym jest Saba, zaczyna wspominać coś o przepisach sanitarnych. Co jest bzdurą, bo tam żyją też dzikie zwierzęta (lisy, krety, zające, a nawet bażanty). Ale może być tak, że w trybie pilnym trzeba będzie Sabę zabrać... a nie ma gdzie :(((( Dodatkowo... ludzie są jednak podli. Bezdomnemu psu ukradli nawet obrożę... Miała nową, ładną - komuś się najwyraźniej spodobała. Pieski ten świat, co nie? No wiesz co aż słów brak, biedny pies. A co do przepisów sanitarnych to teściowa mi kiedyś opowiadała że przyjechali do niej do szpitala na kontrole, no i robią obchód a tam w jednej sali kot, koty były tam zawsze bo pacjenci i personel je dokarmiali ale na czas kontroli miały być wyproszone na zewnątrz, wszyscy oczywiście oburzenie co to za kot, a moja teściowa bez wahania "to kot terapeutyczny" i nikt się już nie czepiał :lol: Jeśli kot w szpitalu może być terapeutą to czemu pies nie może być stróżem :-( Quote
ajlii Posted August 15, 2009 Author Posted August 15, 2009 caelestis, bardzo dziękuję - w poniedziałek pójdzie przesyłka do Ciebie i Twoich jamniorów :))) jotpeg, już wstawione fotki :) Astaroth, gdyby Saba mogła być psem służbowym, nie byłoby żadnego problemu... Ale taki pies musi mieć papierek, szkolenie itp. Niestety, wojsko ma swoje wymagania. Te przepisy sanitarne to bzdura totalna, nie ma takowych - są tylko w kwestii odległości od miejsca przygotowywania jedzenia dla ludzi. A tam nikt nie gotuje... no tylko ochrona czasem robi sie sobie herbatę.... A kot terapeutyczny... no ciekawa sprawa :) Saba by się nadawała idealnie do dogoterapii... Quote
Czerwonaona Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 Sabusia do góry. Niech znajdzie wspaniały domek bo na to zasługuje:-( Quote
ludwa Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 ciuchutko tutaj a sytuacja nieciekawa:razz: Quote
ajlii Posted August 16, 2009 Author Posted August 16, 2009 Saba dziś zaszczepiona, odrobaczywiona i odkleszczona :multi: Preparaty, wg weta "z przyzwoitej półki", z duuuuużymi rabatami. Zapłaciłiśmy 110 zł za wszystko :D Quote
Poker Posted August 16, 2009 Posted August 16, 2009 obiecałam 20 zł , a nie mam konta do wpłaty. Quote
Poker Posted August 17, 2009 Posted August 17, 2009 wpłaciłam 20 zł w imieniu Pokladziu :lol: chyba cos mi sie pomerdało i wpłaciłam na inne konto zamiast na Sabę.Dajcie jej konto na PW. Quote
ajlii Posted August 19, 2009 Author Posted August 19, 2009 Bedę wdzieczna za każdą wpłatę na sunię. Obecnie jest zaszczepiona, ma kupioną karmę na kilka dni. Czeka nas jeszcze sterylka, no i szukanie nowego domku. Saba jest pod opieką Stowarzyszenia Przyjaciół Szczurów. Dzięki temu mieliśmy duuuuże zniżki przy szczepieniu, odrobaczywieniu i zabezpieczeniu przed kleszczami. Weterynarz współpracujący z SPS zrobi też sterylke po bardzo obniżonych kosztach. Tu nr konta SPS 27 1160 2202 0000 0000 6563 4010 bank Millenium odbiorca: Grzegorz Strzelecki Quote
zebrazebra Posted August 23, 2009 Posted August 23, 2009 Zapraszam na kolejny bazarek dla Saby: http://www.dogomania.pl/forum/f99/unikatowa-artystyczna-bizuteria-na-bezdomna-sabe-do-30-08-a-144859/#post12836458 Quote
kaja555 Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 zapiszę się na wątek suni, to już połowa szczęścia że na takich ludzi trafiła Quote
Recommended Posts