a.a.nowicka Posted August 7, 2009 Posted August 7, 2009 Witam! Jestem właścicielką 2,5 miesięcznego jacka (szalona bestia:diabloti:) i mam pytanie do wszystkich znawców!! W jednym z oczek ma niewypigmentowane powieki, a wiem, że we wzorcu rasy jest zaznaczone, że powinne być one czarne. Czy jest szansa, że nabiorą one jeszcze pigmentu? A jeśli nie - czy jest to poważna wada? Z góry serdeczne dzięki za odpowiedź! Aga Quote
PARSONRK Posted August 9, 2009 Posted August 9, 2009 Tak jest jeszcze szansa, iż powieki się wypigmentują :) Quote
Psiulka mamulka Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 Witajcie, Czy możecie zamieścić zdjęcie psiaka bez wypigmentowanej powieki i z wypigmentowaną? Kiedy najpóźniej taka powieka powinna się wypigmentować i czy to dyskwalifikuje psiaka z udziału w wystawach? Pozdrawiam. Quote
PARSONRK Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 wg wzorca: JRT Oczy małe, kształtu migdała o bystrym, przeszywającym spojrzeniu. NIE MOGĄ BYĆ wyłupiaste, powieki mają ściśle przylegać do gałki ocznej. Ich brzegi są czarno pigmentowane. PRT Oczy w kształcie migdała, dość głęboko osadzone, ciemne o bystrym wyrazie. Nie jest to wada dyskwalifikacyjna, ale są sędziowie, którzy potrafią za to obniżyć lokatę lub ocenę. Z pigmentacją jest różnie - np u suk może się ona zwiększać co ciążę Quote
Psiulka mamulka Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 Tzn chodzi o powiekę wewnętrzną, tak? Proszę, przyślijcie zdjęcia psiaków o odpowiedniej i nieodpowiedniej pigmentacji powieki. Dziękuję za odpowiedzi, Pozdrawiam. Quote
PARSONRK Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 Tak, Beza nie ma wypigmentowanego oka - ale patrząc na ciemny kolor wkoło oka można mieć nadzieję, że pigment wyjdzie. Znam kilka bardzo utytułowanych psów - PRT, które mają niewypigmentowane oko/oczy. Quote
Psiulka mamulka Posted December 10, 2009 Posted December 10, 2009 Dzięki PARSONRK za odpowiedzi :) Quote
Recommended Posts