waldek2 Posted August 20, 2005 Posted August 20, 2005 [quote name='NNikka']Kawa jeśli masz wystawowego szczeniaka to nie pozwalaj mu ciągnąc niczego ząbkami, bo może się zgryz wykrzywić i nici z wystaw! :o :o :o Możesz to bliżej wyjanić.
NNikka Posted August 20, 2005 Posted August 20, 2005 Tego dowiedziałam się w ZK na sekcji III grupy, podobno yorki mają delikatną szczękę i przy ciągnieciu sznurków materiałów ząbki mogą ( nie muszą) się wykrzywić. Jest to opinia sędziów kynologicznych i hodowców nie wyssałam tego z palca.
grygy Posted August 20, 2005 Posted August 20, 2005 NNikka napisał(a):Tego dowiedziałam się w ZK na sekcji III grupy, podobno yorki mają delikatną szczękę i przy ciągnieciu sznurków materiałów ząbki mogą ( nie muszą) się wykrzywić. Jest to opinia sędziów kynologicznych i hodowców nie wyssałam tego z palca. No ponoć to jest prawda, też gdzieś na jakiejś stronie rosyjskiej hodowli Yorków widziałem, ze piszą, zeby nie bawić sie tak z psem, a jak chcemy mu coś wyciągnąć z paszczy to nie ciągniemy, ani wyrywamy, tylko otwieramy paszcze i wyciagamy owy przedmiot :roll: Tyle, ze znajac charakter terrierów, ciezko tak je nauczyć, zeby sie tak nie bawiły, bo np.moja TOlka to wprost uwielbia :-?
Itka Posted August 20, 2005 Posted August 20, 2005 Szczególnie trzeba uważać w okresie wymiany mleczaków na stałe ząbki. W tym okresie trzeba kontrolować zgryz bo z dnia na dzien może się zgryz zmienić.
Wind Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 Biedne te szczeniaki co w dziecinistwie poszarpac sie szmata nie moga, ani gryzc wapniowych kosteczek :lol: Co do zgryzu, Majka od samego poczatku gryzla, szarpala sie ze mna roznymi zabawkami, aportowala i wieszala sie (doslownie) na pilce na sznurku. I co? I nic! Zgryz jest idealny! :-) Co wiecej, gdy jeden kiel nie chcial wypasc w roznych Hodowlach doradzano mi mocne szarpanie sie z psem szmatka lub galgankiem 8) Qrcze i pomyslec, ze w szczeniectwie zabraniacie psom gryzc bo zgryz, a gdy juz dorosna, tez gryzc tez nie moga bo wasy :-?
Daga_i_Oskar Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 [quote name='Wind']Biedne te szczeniaki co w dziecinistwie poszarpac sie szmata nie moga, ani gryzc wapniowych kosteczek :lol: Co do zgryzu, Majka od samego poczatku gryzla, szarpala sie ze mna roznymi zabawkami, aportowala i wieszala sie (doslownie) na pilce na sznurku. I co? I nic! Zgryz jest idealny! :-) U nas podobnie było, z Oskarkiem przeciągaliśmy inę, szarpaliśmy się zabawkami szmacianmi i nawwt wieszaliśmy się w powietrzu hihi - mały ma dosyć mocny zgryz że potrafił długo w powietrzu wisieć, a jak śmiesznie to wyglądało hihi. Ząbki przez takie przeciąganie, szarpanie, wyżywanie się na innych zabawkach ładnie wypadały oprócz jednego kiełka który był uparty hihi kawa ja także ne znam się na tym jaka jest odpowiednia waga dla Yorka w danym miesiącu życia. pamietam tylko tyle, że jak mojego Oscarka przywieźliśmy do domku w wieku 7 tyg to wały coś koło 0.85 kg i przybierał na wadze systematycznie chyba 0.1 kg na tydzien jak sie nie myle. Wazylismy go co tydzien i zapisywalismy wsyztskie dane na kalendarzu, ale rok sie skonczyl i odruchowo kalendarz wyladowal w koszu i teraz nie moge sobie sprawdzic, a chetnie bym chciala. P.S z jakiej hodowli masz niuncie jak mozna spytac :)
waldek2 Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 Ciekawe rzeczy piszesz NNikka i Maciek. Dlaczego? Mnie też uczono ze w czasie zabawy ciągniemy i ciągniemy aby obluzować mleczne zęby. Z Megan to robilimy - kiełki bez pomocy weta nie wypadły ale zgryz jest jak najbardziej w porzadku. Cos mi sie wydaje, że co hodowca to inna szkoła.
grygy Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 waldek2 napisał(a):Ciekawe rzeczy piszesz NNikka i Maciek. Dlaczego? Mnie też uczono ze w czasie zabawy ciągniemy i ciągniemy aby obluzować mleczne zęby. Z Megan to robilimy - kiełki bez pomocy weta nie wypadły ale zgryz jest jak najbardziej w porzadku. Cos mi sie wydaje, że co hodowca to inna szkoła. No ja mówie, to co przeczytałem na internecie :roll: A ja nawet chcac się do tego stosowac, to nie moge, bo Tolka uwielbia się przeciągać i sama przyłazi z miśkiem i łapą drapie, zeby sie bawić z nią, więc jak jej odmówić? :lol: :lol: Póki co problemów ze zgryzem nie mamy, wydaje mi się, ze to zależy od psa, bo jeden może szaleć non stop (jak np. Maja Beaty) a inne raz pociągną i zgryz leci :roll:
edi,feti,gusia Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 Ponieważ mam już wspaniały :lol: skaner postaram się przybliżyć Wam Kochani postać mojej Feti,która w tej chwili ma juz 15 miesięcy,ale kiedyś też była taka słodka,mała...
edi,feti,gusia Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 moje uszy biegają i rozrabiają razem ze mną i nie mają czasu stać :lol:
edi,feti,gusia Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 Każdy mały yorczek uwielbia spać....mruuu..
NNikka Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 [quote name='Wind']Biedne te szczeniaki co w dziecinistwie poszarpac sie szmata nie moga, ani gryzc wapniowych kosteczek :lol: Co do zgryzu, Majka od samego poczatku gryzla, szarpala sie ze mna roznymi zabawkami, aportowala i wieszala sie (doslownie) na pilce na sznurku. I co? I nic! Zgryz jest idealny! :-) Co wiecej, gdy jeden kiel nie chcial wypasc w roznych Hodowlach doradzano mi mocne szarpanie sie z psem szmatka lub galgankiem 8) Qrcze i pomyslec, ze w szczeniectwie zabraniacie psom gryzc bo zgryz, a gdy juz dorosna, tez gryzc tez nie moga bo wasy :-? Wind co Ty tu piszesz... :o Gryźć wapniowe kosteczki mogą jak najbardziej... Ja napisałam, że zgryz może się popsuć a nie musi, rachunek prawdopodobieństwa... :wink: Jak mojej Tośce nie wypadały górne kły to szmatka ani gałganek by nie pomogły, pomógł weterynarz... :wink: Nie zabraniamy gryźć tylko ciągnąć szmatki.
grygy Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 Edytko Sunia śliczna, ale słodzutką ma mordeczke!! Rany koffane szczeniorki :lol: 8)
edi,feti,gusia Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 ja też gryzę uszy wieprzowe!Szmatki nie ciągnę i z pancią się nie siłuję...
edi,feti,gusia Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 zwietrzyłam jakiś grożny zapach... :wink:
herbina Posted August 22, 2005 Posted August 22, 2005 ponad miesiąc minął od naszej wizyty na forum, a pociechy coraz starsze :D http://http://herbina_rt.w.interia.pl/na_forum/to%20ja,%20Maestrohttp://http://herbina_rt.w.interia.pl/na_forum/to%20my,%20siostra%20i%20brat[img]
herbina Posted August 22, 2005 Posted August 22, 2005 I jeszcze pare zdjęć ;) http://herbina_rt.w.interia.pl/na_forum/piesy%20(2).gif http://herbina_rt.w.interia.pl/na_forum/piesy%20(4).gif
Recommended Posts