Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam pytanie czy można pieska karmić tylko i wyłącznie suchym? a np tylko raz lub 2 razy w tygodniu dawać ryż z mięskiem? czy to codzienne podawanie suchej karmy nie zaszkodzi pieskowi?

Posted

Wystarczy.
Kupa ludzi karmi wyłącznie suchym (a ja dla odróżnienia wyłącznie gotowanym), w zasadzie na tym polega rola suchego, że już nic więcej nie trzeba podawać. A pies nie potrzebuje urozmaiconych posiłków. 8)

Uważaj, bo zmiana na gotowane "raz w tygodniu" może powodować nieprzewidziane reakcje żołądkowe, jeśli masz wrażliwego pieska. prawdopodobnie spowoduje też tendencję do marudzenia nad suchym... ;)

Posted

z tym karmieniem 2 razy w tygodniu gotowanym to chodziło mi o to że np przez 5 dni tylko suche a np na 6 dzień rano suche w obiad gotowany ryż z kurczakiem a wieczorem znowu suche.taki dodatek raz lub 2 w tygodniu

Posted

heidy1 napisał(a):
z tym karmieniem 2 razy w tygodniu gotowanym to chodziło mi o to że np przez 5 dni tylko suche a np na 6 dzień rano suche w obiad gotowany ryż z kurczakiem a wieczorem znowu suche.taki dodatek raz lub 2 w tygodniu

karmilam takim kombinowanym dopoki jadla 4 razy dziennie ..choc moze w inny sposob kombinowane...2 posilki dziennie bialy ser (z dodatkiem jogurtu..lub żóltka), 1 posilek kurczak z ryzem i marchwią, raz dziennie suche (polane lyzeczką czegos tam..oliwy..lyzka jogurtu). Służyło jej..odchowała sobie ładną błyszczącą sierść. Nigdy zadnej biegunki z powodów zywieniowych (no moze raz ..jak podwędziła i zezarła tesciowi całe pęto kiełbachy :evilbat: ). Teraz przy dwóch posiłkach dziennie zrezygnowałam z suchego choc awaryjne opakowanie Royala zawsze w domu jest :wink: (raz na miesiąc moze sie zdarza ze suche musi wsuwac).

• 1 month later...
Posted

:-?
cuciola napisała :

można podawać tylko suche jedzenie pod warunkiem że jest to dobrz..dobrze zbilansowana karma z górnej półki..powodzenia

oczywiscie zastanawia mnie druga cześć odpowiedzi bo jakkolwiek nie ma przeciwskazań do podawania suchej karmy pieskom to trudno jest mi nie polemizować z CUCIOLĄ ponieważ wszystko zależy od wielu czynników oczywiście porównując suche ziemniaki z suchym chlebem a tańszą karmą wybiorę tańszą karmę!!! pozatym uważam że dużo zależy od możliwości finansowych właściciela spory gros właścicieli podaje tanią karmę i lepsze to niż właśnie wspomniany przezmnie suchy chleb lub żarcie raz na dwa dni.... jestem ciekawy czy w schroniskach dla zwierząt podają ...wszystkim pieskom.....RC.EU,NUTRO,ITP???? pozatym oczywiście trzeba psa obserwować i interesować się jego zdrowiem...i wcale nie ma potrzeby kupwania super drogich gotowców pozdrawiam