Isadora7 Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 [SIZE=4]Miłość wymaga by wykrzyczano prawdę - zrozpaczony jamnik z Jarocina Zawsze jak mam psa seniora dla którego szukam domu, przypomina mi się świetna sztuka E. Morissa pt. "Drewniany talerz". Polecam gorąco zapoznać się z tą sztuką. Dedykuję ją tym którzy porzucają swojego psiaka bo się postarzał. Polecam również, każdemu kto decyduje się wziąć psiaka. Aby każdy miał świadomość nieubłaganego upływu czasu. Dla każdego. Nie ucieknie się przed tym, nie ma takiej możliwości. Krótkie streszczenie: Tematem przedstawienia jest problem starości. Młode małżeństwo pragnie pozbyć się z domu rodzonego Ojca, wysyłając go do Domu Starców. Zgadzają się na to synowie Dziadka. Sprzeciwiają się temu jedynie Wnuczka oraz Przyjaciel Dziadka . Po wielu perypetiach rodzinnych Dziadek w końcu udaje się do Domu Starców, a pozostaje po nim tytułowy drewniany talerz, z którego spożywał posiłki, ze względu na trzęsące się dłonie i tłuczenie porcelanowych talerzy. Na zakończenie spektaklu wnuczka pozostawia drewniany talerz w domu, pomimo zachęty Matki do jego wyrzucenia, puentując całą sztukę słowami skierowanymi do Matki: "Zatrzymam ten talerz, bo i Ty kiedyś będziesz stara." Imię: Ares Wiek: 13 lat płeć: pies rasa: jamnik Miasto: Jarocin sterylizacja: brak danych szczepienia: brak danych Kontakt w sprawie adopcji: gosia 0 668 303 454 0 695 555 677 062-505 45 54 ewentualnie: 062-7476908 0 725 548 628 Jamniczka przywieźli państwo w piątek do schroniska w Jarocinie,był psem ich córki która umarła trzy lata temu, państwo wzięli go do siebie po jej śmierci, trzy lata widocznie to dla nich zbyt wiele, wyprowadzają się do Poznania, nie potrzebują go już, pewnie nie pasuje do nowego mieszkania. ARES w ten właśnie sposób trafił do schroniska, nikomu niepotrzebny stary, załamany jamniczek, prosto z kanapy trafił do boksu, jest w okropnym stanie, nie je i nie pije, jest okropnie przestraszony, umrze z głodu, jeżeli ktokolwiek mógłby przyjąć go do siebie na zimę jego życia to uratowałby mu życie. Pomoc potrzebna na cito, mały tam umrze z rozpaczy albo z głodu, chociaż pewnie to pierwsze prędzej go wykończy, cały czas płacze. Zmiana domu na boks może go zabić. On płacze, jego rozpacz sięga zenitu. On błaga choćby o Tymczas. Nawet płatny. O kawałek kanapy, ciepełka domowego. Quote
danka1234 Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 tymczas pilnie potrzebny choćby na krótko puki nie znajdziemy czegoś innego dla niego. Quote
iwop Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 isadora czy mogę wykorzystać , tzn zacytować fragment sztuki, którą cytujesz...?:oops: Quote
Isadora7 Posted August 3, 2009 Author Posted August 3, 2009 Podlinkowany baner dla Aresa :-( iwop jasne że możesz - tylko zaznacz że to na podstawie sztuki E. Morissa pt. "Drewniany talerz" . Quote
iwop Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 Oczywiście Isadora. Nie przyszłoby mi do głowy cytować tego inaczej... Quote
danka1234 Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 Bardzo pomoc potrzebna dla tego jamnisia.:-( Quote
stonka1125 Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 "drewniany talerz"rozbił mnie jak miałam 11 lat, mam nadzieje że ares wytrzyma !!! Quote
danka1234 Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 ogłoszenia dla jamnisia; alegratka gumtre kokosy e-oferty kupie psa adopcja psa giełda ogłoszen petsy nasi pupile ogłoszenia olx Quote
Guest Elżbieta481 Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 O jezu poczułam sie jakby ktos mnie mocno uderzył.O matko:-(:placz:Starość nie taka powinna być..On jest na kwarantannie? E Quote
Marlena:) Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 Pierwszy raz stykam sie z 'Drewnianym talerzem'.. piękna i przejmująca sztuka:-(. Quote
Isadora7 Posted August 3, 2009 Author Posted August 3, 2009 [quote name='Marlena:)']Pierwszy raz stykam sie z 'Drewnianym talerzem'.. piękna i przejmująca sztuka:-(. To powinna być lektura obowiązkowa. Quote
stonka1125 Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 [quote name='Isadora7']To powinna być lektura obowiązkowa. zamiast "w pustyni i w puszczy" Quote
Helga&Ares Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 brak słów na ludzką głupotę i bezmyślność.:shake: Quote
Isadora7 Posted August 3, 2009 Author Posted August 3, 2009 Allegro wyróżnione, podświetlone, pogrubione: Miłość wymaga by wykrzyczano prawdę - jamnik (705276254) - Aukcje internetowe Allegro :-( Quote
majqa Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 Mój Boże...:-( Aukcja piękna, niech piorunem "przyniesie dom" Aresikowi. Quote
Isadora7 Posted August 4, 2009 Author Posted August 4, 2009 Ares pobudka szukamy ratunku nie ma zmiłuj. Quote
Guest Elżbieta481 Posted August 4, 2009 Posted August 4, 2009 Żaden stary pies nie powinien być w schronisku:shake:A juz napewno nie jamnik!Będziesz dzis kochanie w radyjku-opowiemy o Tobie biedulo..Jak mi żal Ciebie Aresik! E/W Quote
ocelot Posted August 4, 2009 Posted August 4, 2009 Podobno dobro powraca..., a ja czasami mam nadzieję, że krzywda wyrządzona też. Quote
pajda67 Posted August 5, 2009 Posted August 5, 2009 [quote name='Isadora7']To powinna być lektura obowiązkowa. Ja też jestem za!!!! Aresiku trzymaj się i szybciutko po nowy domek. Quote
Isadora7 Posted August 5, 2009 Author Posted August 5, 2009 Ech jakby tak sytuacje tego biedaka przyłożyc do swojego losu Quote
majqa Posted August 5, 2009 Posted August 5, 2009 Jejku, oby piorunem nastąpił odzew z allegro. Quote
leni356 Posted August 6, 2009 Posted August 6, 2009 Pytałam w płatnym dt o miejsce dla jamnisia, niestety nie ma :-( Quote
Recommended Posts