Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[SIZE=4]Miłość wymaga by wykrzyczano prawdę - zrozpaczony jamnik z Jarocina

Zawsze jak mam psa seniora dla którego szukam domu, przypomina mi się świetna sztuka E. Morissa pt. "Drewniany talerz". Polecam gorąco zapoznać się z tą sztuką. Dedykuję ją tym którzy porzucają swojego psiaka bo się postarzał. Polecam również, każdemu kto decyduje się wziąć psiaka. Aby każdy miał świadomość nieubłaganego upływu czasu. Dla każdego. Nie ucieknie się przed tym, nie ma takiej możliwości.

Krótkie streszczenie:
Tematem przedstawienia jest problem starości. Młode małżeństwo pragnie pozbyć się z domu rodzonego Ojca, wysyłając go do Domu Starców. Zgadzają się na to synowie Dziadka. Sprzeciwiają się temu jedynie Wnuczka oraz Przyjaciel Dziadka . Po wielu perypetiach rodzinnych Dziadek w końcu udaje się do Domu Starców, a pozostaje po nim tytułowy drewniany talerz, z którego spożywał posiłki, ze względu na trzęsące się dłonie i tłuczenie porcelanowych talerzy.
Na zakończenie spektaklu wnuczka pozostawia drewniany talerz w domu, pomimo zachęty Matki do jego wyrzucenia, puentując całą sztukę słowami skierowanymi do Matki:

"Zatrzymam ten talerz, bo i Ty kiedyś będziesz stara."

Imię: Ares
rasa: jamnik
Miasto: Jarocin
sterylizacja: brak danych
szczepienia: brak danych
Kontakt w sprawie adopcji:
gosia
0 668 303 454
0 695 555 677
062-505 45 54
ewentualnie:
062-7476908
0 725 548 628

Jamniczka przywieźli państwo w piątek do schroniska w Jarocinie,był psem ich córki która umarła trzy lata temu, państwo wzięli go do siebie po jej śmierci, trzy lata widocznie to dla nich zbyt wiele, wyprowadzają się do Poznania, nie potrzebują go już, pewnie nie pasuje do nowego mieszkania.

ARES w ten właśnie sposób trafił do schroniska, nikomu niepotrzebny stary, załamany jamniczek, prosto z kanapy trafił do boksu, jest w okropnym stanie, nie je i nie pije, jest okropnie przestraszony, umrze z głodu, jeżeli ktokolwiek mógłby przyjąć go do siebie na zimę jego życia to uratowałby mu życie.

Pomoc potrzebna na cito, mały tam umrze z rozpaczy albo z głodu, chociaż pewnie to pierwsze prędzej go wykończy, cały czas płacze. Zmiana domu na boks może go zabić.

On płacze, jego rozpacz sięga zenitu. On błaga choćby o Tymczas. Nawet płatny. O kawałek kanapy, ciepełka domowego.

• Replies 436
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Elżbieta481
Posted

O jezu poczułam sie jakby ktos mnie mocno uderzył.O matko:-(:placz:Starość nie taka powinna być..On jest na kwarantannie?
E

Guest Elżbieta481
Posted

Żaden stary pies nie powinien być w schronisku:shake:A juz napewno nie jamnik!Będziesz dzis kochanie w radyjku-opowiemy o Tobie biedulo..Jak mi żal Ciebie Aresik!
E/W