Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam ogromny problem. Parę miesięcy temu przygarnęłam suczkę (ok. 1 roku). W domu (a właściwie na podwórku) miałam jednak drugą sukę (13 lat- wysterylizowana). Psy częsko się gryzą lecz nie umią bez siebie żyć :/. A tak dokładniej:
Gryzą się gdy młodszy pies biega za piłką, gdy starszego się głaska lub gdy młodszy był na spacerze, gryzą się przede wszystkim gdy są zazdrosne ;( . Podzieliliśmy klatkę na pół no to np. podczas burzy starszy piest leży zaraz tam gdzie klatka jest podzielona i czeka na młodszego bo chce być blisko niego, gdy starszy pies jest na spacerze, młodszy chodzi smutny i czeka aż przyjdzie. Gryzą się okropnie brutalnie a polewanie wodą już nie działa ;/. Młodszy nie ma żadnych większych szkód ale starszy co chwile coś (był już z łapą do szycia) i właśnie on zaczyna i jemu się dostaje :/.

Proszę o pomoc psy są teraz podzielone ale tak się dłużej nie da bo gdy są podzielone można wypuszczać tylko starszego a młodszy nie biega L (bo jest z tyłu klatki i gdy starszy jest zamknięty nie da się młodszego wypuścić).
Proszę o szybką pomoc, byle co byle by działało, a treser niestety odpada (jest bardzo daleko nas) Psy się do siebie „przyzwyczaiły” i my do nich więc nie chcę żadnego oddawać ;( .Pomórzcie!!!

Posted

No tak....
Musisz pokazać psom, ze jak są razem to spotykaja je same fajne rzeczy. N głaszczemy tylko jak są oba razem. Na spacery chodzimy z oboma itd. Przestrzegamy pewnych zachowań. Nie krzyczymy przy nich i nie karcimi zadnego. Same pozytywne emocja kierujemy w ich strone i do nich.
Kurcze.... Trudno tak radzić na odległość..... Ja sobie poradziłam z taka sama sytuacją, ale ja sporo wiem o psach i o swoich też. A Twoich nie znam.... Ciebie też nie, a istotna jest też sytuacja w domu, Wasze zachowanie itd. To wszystko się ze sobą wiąze .

Posted

Głaskać obu się nie da bo młodszy głaskania po prostu...nie lubi on lubi tylko za piłką biegać-przygarnęłam go z ulicy, na początku mieszkał w domu ale nie mam warunków więc zaraz po zrobieniu budy poszedł na dwór. Starszy za to nigdy nie interesował się piłkami a teraz biega za piłką gdy tylko młodszy za nią biegnie i już powód do awantury, gdy na siebie niechcący w padną one są w szale, nie wiedzą po prostu co robią. Raz nawet widziałam ja młodszy lizał starszemu ranę. One się lubią tylko czasem mają takie napady... ;/

A czy sterylizacja młodszej suki coś da? Nie wiem już co robić jestem otwarta na byle jakie porady.

Chciałabym zastosować Twoją poradę Pysiu, ale tak się boję że znów się zaczną atakować, że się zagryzą... :( No ale cóż... przecież nie będę młodszego wiecznie więzić...
Dzisiaj byłam z nim pobiegać na innej działce ale gdy tylko przyjechałam do domu już się chciały na siebie rzucić (ja wiedziałam co mnie czeka więc jedna osoba trzymała jednego psa drugiego na ręce tak by nie miały z sobą kontaktu więc się nie pogryzły) ale tak na dłuższą metę się nie da :/

Posted

No to jaki problem bawić się z młodszym psem a starszego wtedy w domu zamykać ? Należy unikać sytuacji powodujacych konflikty ;)
Podejrzewam, że psy gryza się tylko w Waszym towarzystwie, a jak są same na dworze to jest sielanka. Czyli konflikt wywołuje Wasze zachowanie. Zastanów się w jakich sytuacjach następuje walka i postaraj się te sytuacje wyeliminować bądź odwrócić uwage psa atakujacego.

Posted

tez bym sie wkurzala na miejscu tych psow, naprawde im sie nie dziwie, szczegolnie jesli chodzi o te spacery :cool3: U nas czesto sie zdaza, ze jak ide na spacer to wybieram sobie psa lub dwa psy z ktorymi ide bo przeciez nie pojde z 4 psami :eviltong: I zawsze jak wracam to psy, ktorych nie wzielam obszczekuja tamte ktore byly na spacerze ( i wcale im sie nie dziwie). Ale nigdy nie dochodzi do zadnych bujek :roll:

Wedlug mnie najwazniejsze to zaczac chodzic na spacery razem i tam je traktowac na rowni.

Posted

Wspomne tez, ze nie wolno w zadnym wypadku 'pokrzywdzonego' psa traktowac lepiej - glaskac, dawac smakolyki, czy w jakis inny sposob 'wynagrodzic', ze drugi pies go wytarmosil. Psy musza ustalic miedzy soba kto jest szefem, a takie poswiecanie wiekszej uwagi psu slabszemu konczy sie kolejnymi konfliktami.

Posted

slyszalam, ze jak sie idzie z psami na smyczy to one same sobie hierarchie ustalaja, ktory po jakiej stronie ma isc :) od wewnatrz czy zewnatrz czy jeszcze inaczej :P

Posted

Pysia napisał(a):
No to jaki problem bawić się z młodszym psem a starszego wtedy w domu zamykać ? Należy unikać sytuacji powodujacych konflikty ;)
Podejrzewam, że psy gryza się tylko w Waszym towarzystwie, a jak są same na dworze to jest sielanka. Czyli konflikt wywołuje Wasze zachowanie. Zastanów się w jakich sytuacjach następuje walka i postaraj się te sytuacje wyeliminować bądź odwrócić uwage psa atakujacego.

zgadzam się - u mnie problem był podobny, narazie już ponad rok (odpukać) i nic się nie dzieje, ale:
starsza jest upominana jak są jakieś oznaki
młodszy też musi wiedzieć, że nie wszystko mu wolno