Sajko Posted April 6, 2005 Posted April 6, 2005 Właśnie się doczytałam na francuskich stronach, że jest inny podział psów nić u nas: cytuję: 2 – Catégories • A : moins de 35 cm au garrot. • B : de 35 cm à moins de 47 cm au garrot. • C : de 47 cm au garrot et plus. • D : Grands molossoïdes et races très lourdes ou peu véloces, sur demande du club de race et avis zootechnique et logique sportive. Nota : Les chiens ne pourront concourir que dans leur catégorie. Les chiens en limite de taille de catégories devront pouvoir présenter un justificatif officiel de hauteur au garrot. Co oznacza, że psy duże by skakały nasz przeszkody M. Ciekawa jestem, czy u nas by się dało coś takiego wprowadzić? I takie fajne foteczki znalazłam: klasyczna wysokość na jakiej u nas by molosy skakały: i wysokość, na jakiej we Francji skaczą: Quote
kuncewmr Posted April 6, 2005 Posted April 6, 2005 Molosy startujace w kategori 'D' nie tylko skacza nizej, ale i nie musza tak szybko biegac, bo maja 'specjalne' czasy. Mimo to ta kategoria nie jest mocno obstawiana na zawodach, naogol po kika psow. prym wioda rotki, bernenczyki, hovki i leosie. Jest tez kilka dogow niemieckich, ktore radza sobie zupelnie niezle Zaleta tej klasy jest, ze duze ciezkie psy moga startowac w najpowazniejszych zawodach (niestety tylko francuskich) bez obciazania stawow i kregoslupa. Natomiast co do wprowadzenia tej klasy w Polsce , to mysle, ze trzeba jeszcze troche poczekac, zeby bylo wiecej uczestnikow. No bo startowac z 1 albo 2ma psami w klasie... M+Loula (z kategorii D) Quote
Sajko Posted April 6, 2005 Author Posted April 6, 2005 Ale myślę, że właśnie byłoby więcej zawodników niż w S! 'Na gorąco i od ręki' przychodzi mi na myśl z 10 psów :D no i można zacząc od takich klas 'nieoficjalnie' i zobaczyć, jaka frekwencja by była. Strasznie mi się ten pomysł podoba, trzeba będzie pomyśleć :lol: 8) Quote
zakla Posted April 6, 2005 Posted April 6, 2005 My sie do takiej klasy zaliczamy?? Bo my nie molosy, ale ciezkie...?? Quote
Sajko Posted April 6, 2005 Author Posted April 6, 2005 zakla, podejrzewam, że byście do D trafili razem z nami. Bo to nie tylko molosy, ale ciężkie psy na wniosek klubu rasy :lol: a malamutek to raczej z molosikami by biegał :lol: Quote
zakla Posted April 6, 2005 Posted April 6, 2005 No... to ja zadam klasy D :lol: A nie malamut kontra border:P Quote
CHI Posted April 7, 2005 Posted April 7, 2005 a bokser i bull terrier? :D Bo bokser to niby molos, ale lekki czy ciężki to zalezy od sztuki (mój Fufak 23, jej miotowy brat 38...) no i bulek, który niby nia za ciężki ale w stosunku do wrostu... i te przypadki kontuzji tylnych łap przy skakaniu w młodym wieku.... Quote
Sajko Posted April 7, 2005 Author Posted April 7, 2005 Chi, nie mam pojęcia, ale na pewno tak 8) bo to też radosny styl agility :lol: Quote
Flaire Posted April 12, 2005 Posted April 12, 2005 A w USA jest tak, że do takiej klasy (nazywa się Preferred) może każdy się zgłosić, kto chce startować na "niższym" :wink: poziomie. I jest ona dostępna przy każdym stopniu (których tam jest bodaj trzy, odpowiadających A0, A1, itp). I robią to rozmaite osoby z rozmaitych powodów. Na przykład, niektórzy zaczynają w ten sposób z młodymi psami, inni kończą w ten sposób z weteranami, a dla jeszcze innych, którzy mają powolne psy (a ten problem jest mi bliski :wink: ), stanowi to jedyną możliwość uzyskania jakichś wymierzalnych osiągnięć. W ogóle powinnam, jeśli już kiedyś tego nie zrobiłam, opisac tutaj system i podejście do psiego sportu w USA, które w moim przekonaniu radykalnie różni się od polskiego (a pewnie w ogóle europejskiego) i może między innymi z powodu tych różnic psie sporty są w USA o wiele bardziej popularne niż tutaj. Quote
Recommended Posts