emdziolek Posted July 31, 2009 Posted July 31, 2009 Witam! Od 3 tygodni mieszka z nami Grzywacz Chiński Powder Puff zakupiony z hodowli. Topsik ma rok i 3 miesiące i niestety wielki problem. Boi sie dosłownie wszystkiego i wszystkich. W hodowli nie był w ogóle socjalizowany, zastanawiam sie czy nie był trzymanyw ciemnym, zamkniętym pomieszczeniu, napewno obcował tylko z hodowcą i psami które z nim mieszkały. Dla niego człowiek to zło konieczne. Boi sie każdego nawet najmniejszego hałasu. Upadek łyżki czy poturlanie piłeczki po podłodze(nie wspominajac o latajacych nisko samolotach, jezdzacych tramwajach czy samochodach) powodują w nim paniczny strach, ucieka z piskiem chowając sie za łóżko/szafke i nie wychodzi stamtąd przed dwa dni. Nie chce jesć, przy próbie delikatnego wyciągnięcia, uspokojenia go ( wziecia na kolana, pogłaskania) reaguje agresją, próbuje gryźć nie tylko nas ale i pozostałe psiaki które z nami mieszkają. Boimy sie aby nie zrobił krzywdy szczeniakom. Nasz spacer wygląda tak, ze w domu wkładamy mu smycz po czym trzeba go wyniesc z domu bo sam nie chce wyjsc, zrobi kilka kroków po betonie po czym kładzie sie i próbuje "zwinąć chodnik pod siebie" trzesąc sie przy tym ze strachu. Jak nie zwracam na niego uwagi to po chwili wstaje , robi kolejne kilka kroków i sytuacja sie powtarza. Na początku bał sie trawnika, zrobił na tyle postep zeby wejsc na sam początek trawnika i na nim sie załatwić. Przez cały czas jak byłam w domu powiedzmy ze zrobił jakis krok do przodu. Ale teraz gdy wyjechałam na tydzień, zostawiając go w domu, Topsik tak jaby cofnął sie do tyłu, i jak zrobilismy jeden krok do przodu to teraz mamy 5 do tyłu. Na podwórku ni z tąd ni z owąd zaczyna skakać, wyrywac sie, drzeć sie jak zarzynana świnka.. nie wiem skąd takie zachowanie. Błagam, powiedźcie co mu może dolegać i jak mu moge pomóc, nie chce go oddawać ani tym bardziej usypiać, kocham tego szkraba i chcem mu pomóc. Powiedźcie, czy on nadaje sie w ogóle do życia w stadzie czy lepszym rozwiązaniem bedzie dla niego dom, w którym bedzie jedynym psiakiem? Pozdrawiam i proszę o pomoc! ps. Jak ktos zna jakiegos dobrego behawioryste prosze o podanie kontaktu. Quote
*kleo* Posted July 31, 2009 Posted July 31, 2009 Ja znam behawiorystę, dr Cichoń w Skarżysku - Kamiennej. Byłam na szkoleniu, które prowadził, naprawdę świetny facet, który zna się na rzeczy. Namiary znajdziesz na stronie Dog Prywatna Przychodnia dla zwierząt Powodzenia z grzywką :) Quote
emdziolek Posted July 31, 2009 Author Posted July 31, 2009 dzieki kleo, juz napisałam do niego, poczekam, jak nie odpisze jutro to zadzwonie do niego po niedzieli. Quote
*kleo* Posted July 31, 2009 Posted July 31, 2009 Nie ma za co:) Zobaczymy, może chociaż trochę pomogłam, oczywiście chętnie będę śledzić postępy :p Quote
M@d Posted July 31, 2009 Posted July 31, 2009 Mamy suczkę ze schroniska odebraną komuś w wieku szczenięcym. Przez kilka miesięcy bała się człowieka, a jak się na nią spojrzało, to wywalała się na plecy ze strachu... Teraz zachowuje się normalnie i domaga pieszczot, choć na początku wolała być poza zasięgiem rąk i nóg człowieka. Jak wdać da się psa "ucywilizować" trzeba tylko czasu i pracy z psem. Quote
sota36 Posted August 1, 2009 Posted August 1, 2009 Szkoda, ze tak daleko mieszkasz, ale jesli chcesz podam nr do "behawiorysty na telefon".Na PW. Quote
Guard Posted August 8, 2009 Posted August 8, 2009 Osobiście gorąco polecam Panią Magdę Urban z Poznania. MAGDA URBAN - szkolenie psów Powodzenia. Quote
Recommended Posts