megi1 Posted April 2, 2005 Posted April 2, 2005 Jakie kary można stosować dla delikatnego pieska ( mieszanka ratlerka ) chodzi o to żeby bardzo skutkowały, ponieważ jest on bardzo, bardzo uparty, żeby zrozumiał że zrobił źle, ale żeby nie były bolesne !!! Quote
Magda Posted April 3, 2005 Posted April 3, 2005 Myślę, że wystarczy energiczne "fe" albo skarcić gazeta aby wiedział, że źle robi. Jeśli jesteś na dworze to mów "nie wolno", a juz w wyjatkowym wypadku skarcic szybko ręką. :) Quote
olekg89 Posted April 3, 2005 Posted April 3, 2005 nigdy ręką :evil: gazetę mozesz wziącx puszeczkę nasypac kilka monet 1gr zakleic i jak robic cos zle potrząchnąc dla ratlerka to bedzie ekstrim :lol: no ewentualnie gazetą ale leciiutko coby gnojeczka nie połamac :wink: Quote
Azir Posted April 4, 2005 Posted April 4, 2005 Nie radzę gazetą, chyba że chcesz mieć alergika na prasę. Poza tym lepsze efekty osiągniesz nagradzając psa za dobre zachowanie. Brak nagrody i stanowcze Fe! też są karą. Quote
Magda Posted April 5, 2005 Posted April 5, 2005 Nagradzanie smakołykami tez często nie pomaga, często psy i tak robią co chcą. Wiem bo już kilka osób tak próbowało i nie przyniosło to dobrych efektów. Ja także nie jestem za biciem ręką, ale gazetą jak najbardziej, ale tylko wtedy gdy pies złamie poznane przez niego zasady. :D Quote
M@d Posted April 6, 2005 Posted April 6, 2005 U mnie najwyższym wymiarem kary jest IGNOR, a mam STRRRAASZNEGO uparciucha ... Do tego jednak potrzeba zdyscyplinowanych domowników. Przez kilka godzin, albo i dłużej (zalezy od wystepku) NIKT z domowników nie wchodzi w interakcje z psem (psa NIE MA!) Nie ma zabawy, nie ma przysmaków, nie ma mówienia do psa, nie ma reakcji na zaczepki, nie ma nawet KONTAKTU WZROKOWEGO. Nawet jak pies prowokuje skarcenie np. włażąc na krzesła, czy skacząc łapami, to nikt na niego nie zwraca uwagi. UWAGA: pies w pierwszej fazie będzie specjalnie robił źle, aby nas sprowokować do JAKIEJKOLWIEK reakcji... ;-P Potem zwykle wchodzi w fazę "idealny pies" ;-) Wtedy odczekujemy trochę i się z nim "godzimy" :evilbat: Quote
kayla Posted May 5, 2005 Posted May 5, 2005 Magda&York napisał(a):Nagradzanie smakołykami tez często nie pomaga, często psy i tak robią co chcą. Swieta racja. Dlatego trzeba tak je zmotywowac, zeby chcialy tego samego co my. Kary tylko beda w tym przeszkadzac. Quote
Jukirin Posted June 25, 2005 Posted June 25, 2005 o jezu! jak mozna bić psa czym kolwiek!!!!!?!??? Ja radze by w momencie gdy coś robi źle poprosty go olać..jakby się obrazić. wiem z doświadczenia że działa gdyż probowalam na mojej miniaturce :) Poporostu nalezy psiaka ignorować. kolejnym prbolemem jest ustawienie go w "stadzie" gdyż zapewne czuje się jak przywódca, skoro się nie słucha i cię ignoruje. trzeba go zdominowac tylko prosze nie za pomoca gazety :evil: tylko np. jeżeli przygotowujesz mu posiłek to zjedz pierwsza a dopiero później on. jeżeli chce się bawić z tobą to mu nie pozwól w końcu zabawa powinna być wtedy gdy ty tego chcesz nie on. Quote
Recommended Posts