Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przepraszam jeżeli pisze w niewłaściwym temacie .Mam 7 miesięczną sunię i chcę ją wysterylizować , ale mam do was kilka pytań .
1.Czy sunie sterylizuje się przed czy po cieczce?
2 Ile może taki zabieg kosztować dla pieska ważącego 5 kilo ?
3.Czy sterylizacja niewłaściwie wykonana może zagrażać życiu ?
Wszystkim , którzy odpowiedzą na mój temat dziękuję .

• 2 years later...
Posted

Witam!
Wysterylizowałam(a raczej wykastrowałam,tak brzmi poprawna nazwa,jak mnie weterynarz uświadomił) gdy moja sunia miała skończone 8 miesięcy - jest to psina średniej rasy (mieszaniec dobermana,ale zkim...któż to wie???,weterynarz powiedziała,że żadnych komplikacji nie było-pomimo,że sterylizacja była przed I-szą cieczką,wszystko miała rozwinięte wewnątrz jak dorosły psiaczek - i się cieszę b.z tego powodu,że uchroniłam ją na dzień dzisiejszy od pewnych komplikacji,a resztę życie pokaże. Nie zmieniła się w swoich zachowaniu pod żadnym względem - abstrachując do tych 2 dób po zabiegu.Wszystko do prania i wymiany - efekt narkozy. Przeżyłam to b.,ale nie chcę adoratorów pod blokiem lub za sobą. Trzeba trafić na dobrego wet. - ja wybrałam wet.dr n.med,specj.rozwóju zwierząt.

Posted

Ceny Wam Kochani nie napiszę,gdyż różnie się kształtują w każdej miejscowości. Byłam u jednego - chciał 450 zł, (300m ode mnie)a ja znalazłam weterynarz d/s rozdrodu i ze wszystkimi antybiotykami,lekami p.bólowymi i fartuchem ochronnym zapłaciłam 300 zł(100m od siebie-wszystko w cenie). Trzeba się popytać,nie polegać na 1 wet.,trzeba szukać młodych-posiadają inną wiedzą,nie działają rutynowo,są dokładni,wręcz precyzyjni i nie zdzierają.Chciałam moją sunię wykstrować w 6-tym m-cu życia,to wet.od razu mi powiedziała,że jak do 8 m-ca nie dostanie cieczki to wówczas,a poprzedni powiedział mi od razu,proszę przychodzić,a miała 5 m-cy. No niestety,to jest decyzja,którą my ludzie musimy ponieść,a nie te bezbronne i nam oddane psiaczki.Pozdrawiam

Posted

Ile może taki zabieg kosztować dla pieska ważącego 5 kilo - kochany/a ja moja sunia miała 15 kg,także myślę,że połowy tej kwoty,albo mniej - najlepiej pochodź po wet. te "starewyżeracze' rządają duże kwoty,trzymaj się młodych,po studiach,mają wiedzę n"na czasie", a tamci - to rutyna-tylko kasa sięliczy.Napisz jak będzie po... i przygotuj się na 2 noce nieprzespane!!Pozdrawiam Cię cieplutko