Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Miałam chwilową drgawkę by Acanę zmienić na Brita (ze złości, z powodu problemów z zaopatrzeniem się w karmę). Chyba minęło, a może jednak kiedyś spróbujemy. Wystraszyły mnie bardzo podzielone opinie.

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Właśnie zachęcona opiniami jakie tu przeczytałam zamówiłam wór (15 kg) Brita. Zobaczymy jak grzywki go przyjmą. Jak już przyjdzie napiszę co i jak. Do tej pory karmiłam Dog Chow dla małych ras, wcześniej Nutrą "niebieską" ale po niej mój pies zmieniał się w chodzącą broń masowego rażenia:evil_lol:.

Posted

Z suchymi karmami tak właśnie jest, że wydawałoby się.droga, dobra karma a..psy nie chcą jej jeść. A często jedzą znacznie tańszą i wydawałoby się, że gorszą. Trudno czasem trafić w ich gust, choć ja już chyba po ciężkich przejściach mam temat opanowany :)

Guest ursa81
Posted

Z tych samych powodów myślałam o Bicie. Tu na forum opinie generalnie dobre ale poczytałam recenzje w sklepie internetowym i chyba jednak zostaniemy przy Acanie. Tym bardziej, że kurczaka może jeść tylko jeden pies, a drugi ma nietolerancję więc raczej ten Brit na jagnięcinie by mógł się sprawdzić ale jest duże ryzyko.

Guest ursa81
Posted

Czy może ktoś powiedzieć mając porównanie jaka jest struktura chrupek Brita, a konkretnie Adult Large? Czy są tłustawe jak np Royal, Pro Plan czy raczej suche jak Dog Chow? Czy twarde i zbite jak Acana czy raczej "napowietrzone i kruche" :) itp. :) A może mógłby ktoś wstawić wyraźne zdjęcie z dwuzłotówka w odpowiednim temacie o wielkości granulek? Jest tam fota Brita Adult Large ale akurat niewyraźna :(

Posted

U mnie jedyna karma, którą udaje się karmić przez dłuższy czas jest RC ale tylko rodzaj osteo&digest. Potem ale już na gorszej pozycji jest Bento Kronen. Poza tym wszystkie inne karmy nudzą się bardzo szybko..

Posted

ja używaąłm tylko lamb&rice i light więc tylko te mogę opisać
pierwsze l&r - raczej suche ale nie jakoś bardzo, twarde, zbite bez powietrza a light suchszy i mniej zbity

Guest ursa81
Posted

[quote name='tygra']ja używaąłm tylko lamb&rice i light więc tylko te mogę opisać
pierwsze l&r - raczej suche ale nie jakoś bardzo, twarde, zbite bez powietrza a light suchszy i mniej zbity

Dzięki za info :)

U mnie jedyna karma, którą udaje się karmić przez dłuższy czas jest RC ale tylko rodzaj osteo&digest. Potem ale już na gorszej pozycji jest Bento Kronen. Poza tym wszystkie inne karmy nudzą się bardzo szybko..

Więc często zmieniasz karmy rozumiem. Nie ma w związku z tym problemów? Tyle się mówi o tym, że nie wolno karm często zmieniać. Sama się nad tym zastanawiam jak to jest. A jak z Britem? Długo psy jadły?

Posted

Każdy pies ma inny gust
moje nie chciały jeść RC, ani eukanuby np.
a Brit smakował im bardzo i dotego nie szkodził jak poprzednie karmy. Na bricie były najdłużej, teraz od 4 miesięcy karmie Barfem i już przy tym zostaje.

Posted

moje obydwa jadly brita przez kilka mies... pozniej coraz lepsze kasrmy, teraz ONek ma znowu brita i nie narzekam... a karmy zmieniamy zcesto i psom tez nic z tego powodu sie nie dzieje;p

Posted

ursa81 napisał(a):
Dzięki za info :)

Więc często zmieniasz karmy rozumiem. Nie ma w związku z tym problemów? Tyle się mówi o tym, że nie wolno karm często zmieniać. Sama się nad tym zastanawiam jak to jest. A jak z Britem? Długo psy jadły?

Powiem tak, że specjalnych problemów nie zauważywłem..włos OK, koopy OK, radość życia wciąż na najwyższym poziomie. Raz tylko był problem kiedy przeszliśmy na Ariona..pojawiły się problemy z sierścią ale szybko wycofaliśmy się z tego i wszystko wróciło do normy.
Rzeczywiście mówi się, że nie należy często zmieniać karm ale u mnie po prostu nie było wyjścia. Piszę w czasie przeszłym bo od dłuższego czasu jesteśmy na RC osteo & dogest i jak na razie jest OK. Wszystkie psy jedzą bez wybrzydzania i nawet nie trzeba tego dosmaczać.
Jest jeszcze taka karma Fish4Dogs (cholerycznie droga) na bazie ryb. Niedawno dostałem próbki to mało mi ręki nie odgryzły tak się na nią rzuciły (chociaż śmierdzi rybą niemiłosiernie) ale dłużej jeszcze swoich potworów tym nie karmiłem.
Britta nigdy nie dawałem.

Guest ursa81
Posted

Moje rzucały się tak na Acanę łososiową ale po kilku tygodniach przestały :) Doszłam do wniosku, że podawanie jednej karmy przez okres dłuższy niż kilka miesięcy nie jest dobre. Zmieniłam karmę ale jednak nie na Brita. Może kiedyś jak całkiem kryzys przyciśnie to zakupimy ;) Mam teraz strategię: zmiana karmy co 3 miesiące.

A Fish4Dogs... nie słyszałam nigdy nic złego na temat tej karmy i bardzo mnie kusi, żeby zasmrodzić tym troszkę mieszkanko ale faktycznie - ma swoją cenę. Nie dziwne bo zapewne jest świetna mając taki skład jak ma. Pewnie próżność zwycięży i zamówimy niedługo woreczek.

Guest ursa81
Posted

marmara_19 napisał(a):
dlaczego piszecie o zmianach karm w watku brita?

Dobre pytanie... ale Brit chyba często bywa alternatywą bo jest nienajgorszy i niedrogi. Myślałam nad Britem ale nie przekonałam się. Często pisaliście o wielkich koopach, a jak jest z ilością zjadanej tej karmy? Więcej niż Acany, Royala, Pro Planu? Może następnym razem skosztujemy :)

Posted

ursa81 napisał(a):
Moje rzucały się tak na Acanę łososiową ale po kilku tygodniach przestały :) Doszłam do wniosku, że podawanie jednej karmy przez okres dłuższy niż kilka miesięcy nie jest dobre. Zmieniłam karmę ale jednak nie na Brita. Może kiedyś jak całkiem kryzys przyciśnie to zakupimy ;) Mam teraz strategię: zmiana karmy co 3 miesiące.

A Fish4Dogs... nie słyszałam nigdy nic złego na temat tej karmy i bardzo mnie kusi, żeby zasmrodzić tym troszkę mieszkanko ale faktycznie - ma swoją cenę. Nie dziwne bo zapewne jest świetna mając taki skład jak ma. Pewnie próżność zwycięży i zamówimy niedługo woreczek.

Podobno Fish4Dogs można na wystawach kupić po cenie dla hodowców. Nie wiem tylko czy można spotkać ich stoisko na każdej wystawie. Jutro Jarosław..rozejrzę się..

Posted

Przez braki w dostawach acany zaczynam rozważać brita (tylko nie z jagnięciną, bo po tym łupież i gigabąki śmierdzące). Zastanawiam się między adultem, a adult large. Mam już po kilogramie każdej i za jakiś tydzień zaczniemy dokładniejsze testowanie, bo narazie to musiałabym tatę w locie łapać, żeby Hexoliny na dwór nie wypuszczał i żebym mogła z nią wyjść zobaczyć czy koopy są większe i czy normalne (nie ja sprzątam podwórko :evil_lol:). Narazie tego large dostawała czasem jako nagrody i nie zauważyłam jakichś specjalnych sensacji, mimo że sporo tego zjadała :).

Posted

a u nas jest duzo kup po bricie tak jak juz 2 lata temu bylo.. ale przetrwamy;p a wszystko przez finanse.. brit jest ok i zawsze powtarzalam, ze do niego wroce jak nie bede miec kasy na lepsze karmy;p aczkolwiek mam nadzieje, ze syzbko wrocimy do orijena bo ejst genialna karma:D

Posted

marmara_19 napisał(a):
a u nas jest duzo kup po bricie tak jak juz 2 lata temu bylo.. ale przetrwamy;p a wszystko przez finanse.. brit jest ok i zawsze powtarzalam, ze do niego wroce jak nie bede miec kasy na lepsze karmy;p aczkolwiek mam nadzieje, ze syzbko wrocimy do orijena bo ejst genialna karma:D

Ale ona (orijen) ma strasznie wysoką zawartość białka..nie maja Twoje pieski problemów?