tygra Posted January 26, 2008 Posted January 26, 2008 Tygra na większości karm miałą kłopoty alergiczne - teraz już wiem że jest uczulona na białko jaja, jogurty itp. Podejrzewam że tez na ziarna. Brit l&r nie wywoływał u niej żadnych alergii. Bardzo byłam zadowolona. Mimo to spróbowałam innego żywienia (z ciekawości) i karmie BARFem - dzięki temu dowiedziałam się na co jest uczulona - wcześniej podejrzewałam kurczaka - teraz wiem że to nabiał po prostu. Na stałe daje Barfa a gdy akurat nie mam możliwości kupienia kości i mięsa daje Brita (mam w domu zapas) i stwierdzam że po przetestowaniu wielu karm ta stanowczo wypadła najlepiej w przypadku mojej suki. Royal nam nie służył - paskudne kupony i pies chudł, Acana L&R - drapała się jak szalona, Eukanuba - nie chciała jeść, Purina była ok ale pies chudł jak przy royalu. Na Bricie była szczupła ale nie chudła bardziej. Na Barfie przytyła i utrzymuje właściwa wagę. Ogólnie z karm które stosowałam stanowczo najlepiej pasował nam BRIT Quote
eska87 Posted January 26, 2008 Posted January 26, 2008 Hmmm, a może Szczota jest na nabiał uczulona? Szczerze mówiąc aplikuje jej leki w małej porcji (2 łyżki) serka homo albo jogurtu :oops: Nie chcę wpychać jej 2 razy dziennie do gardła tabletek, a w suchej karmie nie ma jak ich przemycić. Poza tym dostaje karmę i te suszone rzeczy typu uszy, tchawice, żwacze wołowe. <czasem jeszcze sama coś skubnie, kiedy zostawię i wyjdę :oops: raz zostawiliśmy w pokoju zamknięty karton z zamówioną pizzą Kiedy wróciliśmy po 2 godzinach zajęć zastaliśmy rozrzucone na łózku kawałki samego ciasta - ser i dodatki zjadła :eviltong:> Pomyślę o rezygnacji z jogurtu i poczytam jeszcze o tym Bricie Care. Jak będę w zoologicznym, gdzie sprzedają zwykłego Brita, to zapytam czy będą go sprowadzać. Quote
ohisama Posted January 29, 2008 Posted January 29, 2008 Nie polecam karmy Brit. Moje psy rasy akita nie tolerują jakiegoś składnika w tej karmie.Pierwszy raz się z czymś takim spotkałam, żeby pies jadł karmę ponad tydzień i nie przystosował się do niej tzn.miał przez cały czas lużne kupy.Stosuję karmy takie jak pedigree, arion, acana,bento cronen, nawet purina nie wywołała takich niestrawności.:shake: Quote
monita Posted January 29, 2008 Posted January 29, 2008 Ja miałam problem z RC czy Hills'em więc z karmami różnie bywa :p Quote
GATUSO Posted January 29, 2008 Posted January 29, 2008 Osobiście znam całą masę przykladów,kiedy to zmiana karmy procentowała dopiero po około 3 tygodniach! Pies po przestawieniu na inną karmę,dopiero po okresie tygodnia,zaczyna przyswajać w całości skladniki z nowej karmy. Co psiak to inne zapotrzebowania i inna tolerancja. Moja Tosa np po ACANIE miala ogromniaste kupki,a wiadomo,ze Acana jest wyżej sklasyfikowana od Brita,a to po Bricie jest wszystko o.k:lol: Quote
GATUSO Posted January 29, 2008 Posted January 29, 2008 Nawet po Biomilu pieski potrafią mieć problemy żołądkowe,uczulenie itd... Nie ma na to mądrych.Wiadomo,że kazdy pies jest inny tak jak i człowiek:p Quote
izulkabu Posted February 6, 2008 Posted February 6, 2008 Moja Sara od dwóch lat je BRITA jest ok. Wcina aż się uszy trzęsą, nie ma problemów zdrowotnych żadnych i przede wszystkim ładne kupy, no i nie ma gazów. Karmelos je Bento Cronen i własnie się zdecydowaliśmy na zmianę na Brita, bo po Bento i po Acanie kupy sa lużne i to długi czas i trudno to posprzątać ;). Quote
grrrond Posted February 6, 2008 Posted February 6, 2008 Psiaczek jak do mnie przyszedł dostawał przez dwa dni pedigree, bo tym był karmiony u hodowcy. Ja stopniowo zmieniłam na Acanę, ale stał się sajgon. Kupki luźne bardzo, wiele razy dziennie i do tego jeszcze niemiłe zapachy. Wczoraj zmieszałam po raz pierwszy Acane z Britem. Psiak je jak leci nie wybrał sobie np. tylko Brita. Ale już dzisiaj widzę, że kupki rzadziej, zwięzłe i piesek nie jest taki nadmuchany, nawet brzuch mniej wzdęty. Czy to możliwe, że już po pierwszym mieszaniu karmy na zasadzie 3/4 Acana 1/4 Brit nastąpila taka różnica? Dodam ze piesek mały więc i karmy nie za wiele... Quote
GATUSO Posted February 7, 2008 Posted February 7, 2008 Karmilem 3 miechy Acaną i niestety kupy lużne i duże a gazy okropne.Po Bricie jest naprawdę dobrze. Quote
Lolan Posted February 8, 2008 Posted February 8, 2008 Juz od dłuższego czasu karmie swojego psa Brit'em i sie zastanawiam czy moze nie przejść na Ariona .. ? Bo w zasadzie jesli o 'poziom' chodzi to mniej wiecej ten sam, chyba .. Quote
GATUSO Posted February 12, 2008 Posted February 12, 2008 Tak,bardzo podobne jakościowo.WArionie jest jeden minus,jest konserwowany BHT I BHA-SZTUCZNIE NIESTETY! Quote
monita Posted February 12, 2008 Posted February 12, 2008 Ale wiele karm, ma takie konserwanty :roll: Quote
akodirka Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 z tego co pamietam, w arionie jest mniej mięska :) Quote
Tilia Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 GATUSO napisał(a):! Pies po przestawieniu na inną karmę,dopiero po okresie tygodnia,zaczyna przyswajać w całości skladniki z nowej karmy. Spotkałam się z tym stwierdzeniem już parokrotnie - wobec tego jak to jest z psami, które praktycznie codziennie dostają co innego? A Brita jedna z naszych suk je już chyba ze dwa lata- najpierw lighta teraz adult - wygląda i czuje sie świetnie. Dwie inne niestety hmm robiły chyba więcej niż jadły karmy... :roll: Quote
Mudik Posted February 24, 2008 Posted February 24, 2008 Cyba spróbuje kupie kilogrambritta Puppy i zobaczymy wprawdzie po Nutrze kupy były oki ale chyba dla mojego pastucha jest zbyt tłusta:shake: Quote
monita Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 Kto jest dystrybutorem Brita w Polsce ?? Quote
Ewelina & Hera Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 Moja sunia przez jakiś czas jadła Chappi, zrezygnowałam z tego "świństwa" i przerzuciłam się na Brita, ale ona go... nie lubi, nie dojada, po prost jej nie smakuje :shake: Quote
Mudik Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 Po chappi pełnym uzależniaczy i dosmaczaczy może tak być.Dystrybutorem Britta jest hurtownia "AZAN" mogłam pomylić nazwę ale na 100% z Radomia, to jedyna hurtownia zoologiczna w tym mieście Quote
katik Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 Dwie inne niestety hmm robiły chyba więcej niż jadły karmy... :roll: Moja ma tak samo, zresztą ostatnio zaczeła bardzo grymasić przy jedzeniu. Zjada moze 3/4 przewidzianej dawki, a kup więcej niż wcześniej. Chociaż dobrze się rozwija i przybiera na wadze. Quote
katik Posted February 27, 2008 Posted February 27, 2008 U mojej sierść jest w porządku, może nie jest super świecąca, bo szorstka, ale łupieżu nie ma. Pod tym względem nie mogę narzekać. Quote
monita Posted February 27, 2008 Posted February 27, 2008 To podobnie jak u mnie. Teraz daję jeszcze witaminki na sierść i jest całkiem porządna. Quote
izulkabu Posted February 27, 2008 Posted February 27, 2008 Karmel jest już jakiś czas po zmianie karmy z Bento na Brita. jesteśmy zadowoleni. Qoopy naprawdę ładne i w końcu NIE CIASTOWATE :lol: Dodaję do posiłków trochę CAN VITu. Quote
Recommended Posts