megi1 Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 czy gwizdek ultradźwiękowy zadziala za każdym razem, czy nawet najbardziej nieposłuszny pies przyjdzie gdy zagwizdam tym gwizdkiem ???????????? Quote
coztego Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 czy nawet najbardziej nieposłuszny pies przyjdzie gdy zagwizdam tym gwizdkiem A to jest jakiś magiczny gwizdek? :roll: Wydaje mi się, że pies musi być uczony przychodzenia na gwizd, tak samo jak na komendę głosową, tyle tylko, że taki gwizd dalej się niesie 8) Miałam kiedyś taki gwizdek w domu, ale go nie używałam, więc doświadczenia z gwizdkami nie mam 8) Quote
nefre Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 Aby gwizdek zadziałał pies musi go najpierw poznać. Owszem jest pomocny bo łatwiej jest gwizdnąć niż zdzierać sobie gardło gdy pies jest daleko.Ale trzeba najpierw psu pokazać do czego on służy i zaznajomić, bo samo gwizdnięcie nic nie da Quote
anabelka Posted April 2, 2005 Posted April 2, 2005 megi1 napisał(a):czy gwizdek ultradźwiękowy zadziala za każdym razem, czy nawet najbardziej nieposłuszny pies przyjdzie gdy zagwizdam tym gwizdkiem ???????????? Oczywiscie, ze nie. Nie istnieje zaden magiczny gadzet, ktroy sprawi, ze pies bedzie do nas przybiegal. Pies przyjdzie na gwizdek, jesli go tego nauczysz. To taka sama nauka jak siadania, warowania. Tylko, ze zamiast zdzierac sobie gardlo na psacerze uzywasz gwizdka. Moje dwie dorosle suki, nigdy nie byly uczone przywolania na gwizdek i poza faktem, ze slysza dzwiek nie odczytuja go w zaden sposob, ale najmlodsza jest juz warunkowana na gwizdek i rozumie, ze gwizd oznacza przyjscie do mnie. A warunkowanie robilam i robie tak - gwizdze stawaijac miske z jedzeniem, gwizdze dajac jakis super smakolyk. Staram sie robic tak kilka razy w ciagu dnia, zeby psu utrwalilo sie skojarzenie, ze gwizd = super smakolyk. Quote
nunio Posted April 5, 2005 Posted April 5, 2005 Ja osobiście nie mam doświadczenia z gwizdkiem, ale zawsze sie smieje jak na filmach widze jak gościu zagwiżdże i wszystkie psy z okolicy sie zlatują 8) Quote
K.Maciaszek Posted April 6, 2005 Posted April 6, 2005 nunio napisał(a):Ja osobiście nie mam doświadczenia z gwizdkiem, ale zawsze sie smieje jak na filmach widze jak gościu zagwiżdże i wszystkie psy z okolicy sie zlatują 8) A to akurat nie jest dziwne i jest w pewnym stopniu prawdziwe. ja uzywam gwizdka do wszystkich moich psow. Wydaje im gwizdkiem 3 komendy: do mnie siad (na odleglosc) zmien kierunek (do rewirowania-okladania pola) przy czym nie stosuje gwizdka ultradzwiekowego bo nawet nie wiem co to jest :-). Kiedys szkoleniowiec nakazal mi kupowanie gwizdka slyszalnego dla mnie, abym wiedziala, czy NAPEWNO zagwizdalam, czy tylko tak mi sie wydawalo i niepotrzebnie sie na psa denerwuje ;-). Co do zlatywania sie wszystkich psow z okolicy. Jezeli pies nie zna dzwieku gwizdka przybiega natychmiast zainteresowany dzwiekiem. Ale pozniej drugi i trzeci raz - nie ma takiej potrzeby aby przybiec. Wie ze to gwizdek byl i luuuuzik. Moj pies gdyu kolezanka na swoja suke gwizdala gwizdkiem- zareagowal natychmiastowym galopem do niej wlasnie. Wiec jezeli wchodzisz do hodowli, gdzie psy gwizdka nie znaja zupelnie i nagle go uzjesz- to faktycznie pierwszy raz wszystkie zywe psy sie zbiegna do Ciebie. Ale za 2 dni ten numer juz jest nei do powtorzenia. Kazdy nowy pies w naszym domu uczy sie blyskawicznie przywolania na gwizdek, gorzej tylko z utrwalaniem tego zachowania i tutaj sie trzeba namyslec troche :-) Ale jest do zrobienia a wygodna uzywania gwizdka jest ogromna, zamiast krzyczec do psa biegajacego luzem daleko daleko, tylko gwizdze i juz moge spokojnym , cichym glosem wydwac komendy :-) Quote
M@d Posted April 6, 2005 Posted April 6, 2005 Gwizdek ma wiele zalet. - oszczędza gardło - ma większy zasięg - nie zdradza emocji tak jak głos - przywołasz psa nawet mając chore gardło :-P - nie zlewa się z komendami innych właścicieli (ton gwizdka można regulować, więc każdy może brzmieć nieco odmiennie - a pies ma dobry słuch i wyczuwa niuanse... - no i mniej jest kompromitujący (w przypadku nieposłuszeństwa) ;-P bo sąsiedzi nie słyszą ciągle powtarzanych po 10 razy komend "Azor do mnie" Ponadto zauważyłem, że mój pies na gwizdek reaguje znacznie szybciej i lepiej niż na komendy głosowe. Komenda musi być najpierw usłyszana, a potem "zrozumiana" (jako ciąg wyrazów). Gwizdek jest jednoznaczny. Obrazowo: od rozpoczęcia wypowiadania "do mnie" do pozytywnej reakcji psa upływa 2-3 sekundy, reakcja na gwizdek to ok. 1 sek. Może wydawać się wam to śmieszną różnicą, ale gdy pies biegnie to jest to różnica od kilku do nawet kilkunastu metrów ... (a jak np. pies dobiega do jezdni, to JEST różnica, czy zatrzyma się przy krawężniku, czy na środku jezdni ...) Pozdrawiam Quote
megi1 Posted April 6, 2005 Author Posted April 6, 2005 A czy zamiast gwizdka ultradzwiekowego moge uzywac zwyklego gwizdka??????, czy pies bedzie na niego reagowac tak samo jak na gwizdek ultradzwiekowy ?????????? Quote
K.Maciaszek Posted April 6, 2005 Posted April 6, 2005 Gwizdek byle byl bez takiej "kulki" w srodku. Bardzo dobrze sprawdzaja sie gwizdki mysliwskie. ja uzywam takiego ze sklepu mysliwskiego (w kazdym sklepie z akcesoriami dla mysliwych powinien byc) i jestem bardzo zadowolona. http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=1047&action=prod ten jest super. Pozostale dwa wcale nie polecam, wrecz przeciwnie- nie sprawdzily sie w dluzszym uzywaniu. Ten nieslyszalny to nigdy nie wiadomo, czy pies nei uslyszal , czy tez zlekcewazyl polecenie? A ten metalowy jest z dwoch czesci i lubi sie "rozkrecac i gubic". Mam natomiast ten co to link do niego podalam i bardzo sobie chwale. Dobre sa tez drewniane gwizdki frimy Bilik.. Nie wiem jaki masz ten zwykly gwizdek. ja testowalam taki dzieciecy - zabawke gwizdek na moim psie i zanim udalo mi sie dac komende to musialam kilka prob wykonac a pies tego sluchacl i sie uczyl ...lekcewazyc. Kup porzadny gwizdek raz na zawsze - naprawde wydatek okolo 20 zl a masz pewnosc, ze zawsze wyda TAKI SAM dzwiek. Quote
M@d Posted April 6, 2005 Posted April 6, 2005 Zwykły i ultradźwiękowy to dla psa to samo. - zaletą ultradźwiękowego jest to, że nie hałasujesz i możesz go użyć spokojnie nawet cichą noca czy stojac tuz przy innych ludziach, nie wywołując oburzenia. - wadą jest to, że nie do końca masz pewnośc, czy on działa :-P Co prawda te co widziałem też wydaja dźwięk, tylko cichszy. Natomiast jak się je doreguluje żeby wogóle nie dawały dźwięku, to nie wiadomo czy rzeczywiście wogóle go wydają :evilbat: :wink: Quote
Recommended Posts