Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam kilka pytan zwiazanych z yorkami..
1)Czy one sa naprawde takie rozszczekane??
2)Jakie sa ich najwieksze wady i zalety??
3)Czym powinny byc zywione??
4)Czy jest psem wartym polecenia?? Dlaczego tak lub nie??
5)Co lepsze dla niego szelki czy obroza??
6)I moj najwiekszy problem... Czy york jest lepszy od shih tzu??
Jesli tak lub nie to dlaczego??
7)Jaki jest jego charakter??

Dzieki za wszystkie odpowiedzi :p:p:p
Pozdrawiam wszystkich posiadaczy tej przecudnej rasy :lol::lol::lol::lol:

Sorki zla kategoria :)

Posted

To ja moze odpowiem na pare pytan;):
1) moj nie jest za bardzo rozszczekany, ale duzo zalezy od samego psa
3) przewaznie daje sie im royala dla yorkow, ale ja daje rowniez kurczaka gotowanego z ryzem
5) dla yorka lepsze sa szelki bo moga miec one problem z tchawica
6) York a shh tzu to dwie bardzo rozne rasy wiec musisz sama zdecydowac ;)

Posted

1.zależy od psa i od wychowania
2.zalety:małe,ładne,mądre,szybko się uczą:loveu:wady: dla mnie brak:loveu::loveu::loveu:
3.najlepiej suchą karmą np.royal canin
4.Ja polecam.Mały,nie drogi w utrzymaniu,bardzo ładny:loveu:
5.Szelki.Z obrożą może być taki problem , że będzie się podduszał:roll:
6.Na to pytanie Ci nie odpowiem (mi osobiście się shih-tzu nie podobają a to dlatego , że ich mordka mi się kojarzy z pyszczkiem pekińczyka:cool3:
7.Zależy od psa ale raczej spokojny:razz:

Posted

MaLLLiiNoWa665 napisał(a):

Wszędzie te same pytania zadajesz:roll:
Wiedzy nigdy za wiele, ale najpierw poczytaj trochę, znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania, wystarczy poszukać;)

Posted

- zależy jak wychowasz sobie psa

- zależy jak wychowasz sobie psa ( moja suczka nie ma wad, zalety to tak jak każdy posiadacz psa - jestem ze wszystkiego zadowolona)

-Karmą Royal Canin

-Nie dla wszystkich, jeśli nie jesteś wstanie poświęcać bardzo dużo czasu na prawidłową socjalizację, wychowanie, pielęgnację nie kupuj yorka pomyśl o innej rasie.

-Szelki jeśli nie chce Ci się uczyć psa "dobrego" chodzenia, spacerowania.

-Są to zupełnie dwie różne rasy, zależy czego oczekujesz od swojego przyszłego psa.

-Jak wychowasz psa taki będzie jego charakter.

Posted

Royal nie jest dobra karma

Dlaczego twierdzisz że royal nie jest dobrą karmą? Znam wiele osób które nią karmią i nie mają żadnych problemów. Jedni wolą Royala drudzy Acane a jeszcze inni Arion, ale nie oznacza to, że któraś z tych karm jest zła.

Posted

karjo2 napisał(a):
Royal nie jest dobra karma, proponuje poczytac wiecej na Zywieniu, w forach ogolnych.

NIE ZGADZAM SIĘ. jeśli nie jest to royal ze sklepu tylko bezpośrednio od producenta to tym bardziej uważam że jest to świetna karma. my karmimy nią psy od ponad 10ciu lat a piesków mamy sporo- 14:) i nigdy żaden nie chorował z powodu złego odżywiania. polecam ją ludziom którzy kupują u nas szczenięta-z czystym sumieniem.

Posted

[quote name='karjo2']Patti, tzn, skad karme bierzesz, z Niepolomic czy z Francji ;)?
Proponuje poczytac troche w watku o RC w 'Suchych karmach' i tu:
http://www.dogomania.pl/forum/f472/sucz-nie-chce-jesc-wogole-rc-junior-nawet-polana-oliwa-141634/

Mój tylko Royala po innych brzuszek go boli :oops:;)

Jesli chodzi o wcześniejsze pytania to u mnie problemem nie jest szczekanie ale to ze mój Riki wszedzie wyjdzie wszystko kładzie w mordke i skacze jak kot. Az sie boję żeby mu sie kiedyś nic nie stało- potrafi skoczyc nawet z biurka... :shake:

Posted

1.Zależy od psa,jak go wychowasz.Moja sunia mało szczeka
2.Zalety:Ma ich mnóstwo:loveu: Kilka najważniejszych:szybko się uczy(sztuczek itp),jest mądry...dla mnie nie ma wad.(zależy jak wychowasz pieska)
3.Suchą karmą Royal Canin
4.Polecam!Jest to mądry,odważny piesek.
5.Na ten temat są różne opinię...Mój piesek woli obrożę
6.To dwie różne rasy....Ja jestem zakochana w YORKACH.Sama musisz zdecydować którego pieska wolisz
7.Zależy jak go wychowasz

Posted

Ja nie wiem, co wy wszyscy z tym Royalem :lol: York nie jest jakimś innym gatunkiem psowatych, który trawi tylko suche kulki jednej firmy.

Są karmy lepsze od RC, nie zawierające tylu zbożowych zapychaczy i rakotwórczych konserwantów (BHA, BHT).

Nie ma również przeszkód, by york jadł domowe posiki czy nawet był na Barfie (surowe mięsne kości, nabiał, warzywa i owoce).
Yorki mają duże skłonności do osadzania się kamienia nazębnego; już 2-letnie psiaki miewają zęby całkowicie pokryte kamieniem - stąd szczególnie polecałabym barf, bo na nim zwykle nie ma problemów z czystością zębów.

Posted

Martens napisał(a):
Ja nie wiem, co wy wszyscy z tym Royalem :lol: York nie jest jakimś innym gatunkiem psowatych, który trawi tylko suche kulki jednej firmy.

Są karmy lepsze od RC, nie zawierające tylu zbożowych zapychaczy i rakotwórczych konserwantów (BHA, BHT).

Nie ma również przeszkód, by york jadł domowe posiki czy nawet był na Barfie (surowe mięsne kości, nabiał, warzywa i owoce).
Yorki mają duże skłonności do osadzania się kamienia nazębnego; już 2-letnie psiaki miewają zęby całkowicie pokryte kamieniem - stąd szczególnie polecałabym barf, bo na nim zwykle nie ma problemów z czystością zębów.

A to ja nie mówie ze je tylko royala. Gotuje mu specjalne posiłki dla niego ni i barf jak najbardziej- surowizna musi byc :evil_lol:

Posted

Balbina, analizowalas, tak jak zakup "yorka".
Poczytaj najpierw, dlaczego nie RC, dlaczego mozna wybrac sposrod wielu sposobow zywienia i jeszcze wiekszej ilosci karm.

Posted

karjo2 napisał(a):
Balbina, analizowalas, tak jak zakup "yorka".
Poczytaj najpierw, dlaczego nie RC, dlaczego mozna wybrac sposrod wielu sposobow zywienia i jeszcze wiekszej ilosci karm.

Ludzie, czego się cały czas czepiacie??
Analizowała, oceniła i karmi swojego psa czym uważa, czy Tobie każe dawać RC ?
Może trochę więcej konkretnych rad a nie tylko krytyka..
Swoją drogą napisz czym i dlaczego karmisz psa, myślę że to będzie bardziej przydatne dla ogółu.

Posted

rufus295 napisał(a):
Swoją drogą napisz czym i dlaczego karmisz psa, myślę że to będzie bardziej przydatne dla ogółu.

Popieram- inny karmią pedigree- nie wiem jak to sie pisze :shake: bo ich pies je tylko to. A wiedzą że to jest świństwo :roll:

Posted

rufus295 napisał(a):

Zgadzam się z tym stwierdzeniem. Może usłyszałabym w końcu jakieś konkretne informacje, rzeczowe argumenty ( np. porównanie składu ), a nie tylko zaczepki, które niczego nie dają poza pewnym zniesmaczeniem. Poproszę więc o Wasze opinie, a nie o komentarze na mój temat, bo ja jak na razie jestem człowiekiem a nie psem i nie o mnie tu powinna być mowa.:evil_lol:

Posted

[quote name='karjo2']Patti, tzn, skad karme bierzesz, z Niepolomic czy z Francji ;)?
Proponuje poczytac troche w watku o RC w 'Suchych karmach' i tu:
http://www.dogomania.pl/forum/f472/sucz-nie-chce-jesc-wogole-rc-junior-nawet-polana-oliwa-141634/

[quote name='Martens']Ja nie wiem, co wy wszyscy z tym Royalem :lol: York nie jest jakimś innym gatunkiem psowatych, który trawi tylko suche kulki jednej firmy.

Alez jest uzasadnienie i jak najbardziej podany preferowany sposob zywienie mojego psa.
Wystarczy poczytac calosc topiku, zamiast bic piane...
Swoja droga jestem ciekawa tej analizy, moze i cos wiecej sie dowiem, blizej mozna?

Posted

Porównywałam royala z kilkoma innymi karmami i royal miał najwięcej minerałów i witamin co dla mnie jest ważne.Poza tym nie zamierzam wydawać na karmę nie wiadomo jakich pieniędzy bo to dla mnie przesada.Wcześniej jadł acanę i purinę i też było dobrze. Będę kupowała Frankowi dobre rzeczy ale nie zamierzam wkładać w to ogromnych pieniędzy.Nie będę kupować jakiejś super dobrej karmy skoro mogę kupić bardzo dobrego royala,nie będe kupować kosmetyków KW i olejków za 100zł skoro mogę kupić bardzo dobre kosmetyki espree,hery:roll:

Posted

A ja sie przyznaje jesli chodzi o kosmetyki zostały mi polecone Trixe (chyba tak to sie pisze) Włoski po tych kosmetykach niezbyt ładne dlatego konczymy przygodę z tą firmą... :shake: