roots23 Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 Bardzo proszę o radę. Ostatnio zauważyłam, że na sierści mojej suczki pojawił się łupież. Tyle tylko, że dziś po prostu jakieś nasilenie się czy coś. I zmatowiała jej sierśc-wcześniej jej błyszczała jak za przeproszeniem psu jajka na wielkanoc. Zaczęłam ostatnio dosmaczac jej karmę RC twarożkiem i oliwą, oliwą wcześniej zaczęłam i nie było takich rewelacji. Dostaje też karmę z puszki animoda grand carn junior. Czy to możliwe, że po tym twarożku w połączeniu z RC dostała takiego łupieżu i zmatowiała jej siersc? Prosze o rady, bo nie wiem czy mam się wybierac jutro do weta czy co. Dziękuję Dodam, że codziennie lub co drugi dzień jest wyczesywana. Quote
roots23 Posted July 27, 2009 Author Posted July 27, 2009 ale wcześniej aż tak nie miała, miała troszeczkę łupieżu, ale nie aż taki wysyp Quote
puli Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 roots23 napisał(a):ale wcześniej aż tak nie miała, miała troszeczkę łupieżu, ale nie aż taki wysyp Czyli przyczyna nie pojawiła sie z dnia na dzień. Tym bardziej z dużym prawdopodobienstwem mozna przyjąć ze dotychczasowy sposób żywienia sie nie sprawdza. Quote
roots23 Posted July 27, 2009 Author Posted July 27, 2009 głównie ten łupież widac było przy wyczesywaniu w okolicach brzuszka, a tak to raczej nie. A przy dzisiejszym i wczorajszym czesaniu to było tego sporo, na całym ciele Quote
aneczka23 Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 roots23 napisał(a):Bardzo proszę o radę. Ostatnio zauważyłam, że na sierści mojej suczki pojawił się łupież. Tyle tylko, że dziś po prostu jakieś nasilenie się czy coś. I zmatowiała jej sierśc-wcześniej jej błyszczała jak za przeproszeniem psu jajka na wielkanoc. Zaczęłam ostatnio dosmaczac jej karmę RC twarożkiem i oliwą, oliwą wcześniej zaczęłam i nie było takich rewelacji. Dostaje też karmę z puszki animoda grand carn junior. Czy to możliwe, że po tym twarożku w połączeniu z RC dostała takiego łupieżu i zmatowiała jej siersc? Prosze o rady, bo nie wiem czy mam się wybierac jutro do weta czy co. Dziękuję Dodam, że codziennie lub co drugi dzień jest wyczesywana. Hej, Tak jak napisałaś, możliwe jest że połączenie RC i serka dało taki efekt. Miałam ta samą dolegliwość z piesem, dodatkowo drapał się przy tym niemiłosiernie, do strupów. Nagle dostał łupieżu po zmianie karmy z RC boxer junior na Nutro. Powrót na RC J nie dał poprawy. Dopiero po radzie wetki zmieniłam na RC Boxer ale dla psów dorosłych. Okazała się za duża dawka białka. Postaraj się przez tydzień nie "dosmaczać" i zostań tylko przy suchym narazie, bez puszek. Quote
puli Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 roots23 napisał(a):głównie ten łupież widac było przy wyczesywaniu w okolicach brzuszka, a tak to raczej nie. A przy dzisiejszym i wczorajszym czesaniu to było tego sporo, na całym ciele W okolicach brzuszka skóra jest delikatniejsza, ma mniej włosów i gruczołów łojowych wiec szybciej uległa przesuszeniu ale troche dziwnie to wyglada. Piszesz o dodawaniu oleju do karmy wiec nie powinno tak być.... Przyczyna moze tez byc niedobór cynku i biotyny. Przestałabym czesac na jakis czas. Takie czeste czesanie moze niepotrzebnie drażnic skóre i przyspieszac złuszczanie. Czy to ten pies z avatara czy jakis inny? Quote
aneczka23 Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 Ten cynk to faktycznie dobry pomysł. Zanim mały przestał się sypać jak 2 tygodnie Zirtec. Po odstawieniu leku dawałam mu 2 tyg cynk z wit. c, też za radą wetki. Quote
roots23 Posted July 27, 2009 Author Posted July 27, 2009 tak, to ten :) jak na razie zaprzestanę czesania i zmienię sposób odżywiania-bez puszek i polepszaczy smaku Quote
sota36 Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 Przy podawaniu biotyny i cynku, nalezy podac tez NNKT, omega 3 i 6 - przyjzyj sie preparatowi Efa Oil! Quote
DorkaWD Posted August 9, 2009 Posted August 9, 2009 Mój pies po RC też był obsypany łupieżem, Hill's z kurczakiem - podobnie. Po zmianie na karmy z jagnięciną łupież się ulotnił. Włos suchawy jednak jest w dalszym ciągu, ale to może być nie tyle niedożywienie włosa co zwyczajnie taki rodzaj włosa :roll: Po Gammolenie brak poprawy :shake: Quote
mala90210 Posted August 23, 2009 Posted August 23, 2009 Mój pies tez kiedys dostał łupieżu wędrującego , tak sie drapał że miał aż wydrapane place i okazało sie że miał za dużo białka , weterynarz kazał mu odstawić karme wołowa i podawać tylko drobiową i łupież znikną jak reka odjął i place ładnie się zarosły :):););) Quote
asiunia Posted September 1, 2009 Posted September 1, 2009 [quote name='mala90210']Mój pies tez kiedys dostał łupieżu wędrującego , tak sie drapał że miał aż wydrapane place i okazało sie że miał za dużo białka , weterynarz kazał mu odstawić karme wołowa i podawać tylko drobiową i łupież znikną jak reka odjął i place ładnie się zarosły :):););) A nie na odwrót?Pomijając jakość "mięsa"w karmie,to przecież drób ma więcej białka w sobie niż wołowina,więc łatwiej przebiałkować psa:roll: Ja od jakiegoś 1,5 tyg.obserwuje zmianę sierści Paco...wcześniej był bardzo puchaty i lśniący,w tej chwili sierść "przyklapła",pojawiło się troszke łupieżu i swiąd...Karme ma zmienioną w zwiazku z w/w objawami na RC hypoallergic,podaje dodatkowo EFA OLIE,kapsułki z ogórecznika,wykąpałam go w nizoralu żeby usunąć łupież i nawilżyć sierść ale póki co poprawy brak:shake: Quote
puli Posted September 1, 2009 Posted September 1, 2009 [quote name='asiunia']A nie na odwrót?Pomijając jakość "mięsa"w karmie,to przecież drób ma więcej białka w sobie niż wołowina,więc łatwiej przebiałkować psa:roll: Bo to pewnie była alergia na tę "wołowine" albo jakieś paskudztwa w karmie. Wołowina jest najbardziej alergennym z mięs. Ja od jakiegoś 1,5 tyg.obserwuje zmianę sierści Paco...wcześniej był bardzo puchaty i lśniący,w tej chwili sierść "przyklapła",pojawiło się troszke łupieżu i swiąd...Karme ma zmienioną w zwiazku z w/w objawami na RC hypoallergic,podaje dodatkowo EFA OLIE,kapsułki z ogórecznika,wykąpałam go w nizoralu żeby usunąć łupież i nawilżyć sierść ale póki co poprawy brak:shake: Nie ma mozliwosci zeby była poprawa po tak krótkim czasie. Cierpliwosci.. Nizoral zmniejsza działanie gruczołów łojowych wiec raczej wysusza i utrudnia odbudowe warstwy ochronnej włosa. Żeby nawilżyc sierść trzeba byłoby użyć odpowiedniej odżywki/balsamu... Quote
asiunia Posted September 1, 2009 Posted September 1, 2009 Zastanawiam sięczy ma to zwiazek z tym żemłody często pływa?Co prawda woda zdaje się być czysta(są rybki i brak zakazu kapieli ludzi) i zawsze jak wracamy do domu przepłukuje go dodatkowo,ale może to z nadmiaru wody tak sie dzieje?:oops: Quote
tu_ania_tu Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 Jejku ja też walczę z łupieżem u psa. Nie jestem pewna czy to zbieg okoliczności tylko czy dostał go od karmy Josera Sensitiv. Łupież jest tłusty. Zakupiłam polecany przez kilku hodowców szampon Espree M+Lacaid z ekstraktem z drzewa herbacianego (nie do końca na łupiez ale mówili że działa) ale niestety u psa stan bez zmian. Za rada weta, z racji tego że to łupież tłusty, zakupiłam szampon z biosiarka i dziegdziem (akurat kupiłam dr Seidla) i ten tez niestety nic nie pomaga. Dodawałam do karmy biotynę i daje teraz kapsułki z olejem z ogórecznika i cały czas jak było tak jest, niestety. Jedyny plus to widzę ze mały łysy placek który się zrobił na początku historii zarasta pomalutku. Nie wiem zbytnio co dalej robić. Mam testować kolejne szampony na ta przypadłość? Quote
sota36 Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 Ja bym zrobila raczej testy alergiczne. Jakies moze zeskrobiny i zbadala, co ze skora- moze nie daj Boziu - jakis to pasozycik:( bez urazy. czy wet tego nie sugerowal - chodzi o badania? Quote
tu_ania_tu Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 sota36 napisał(a):Ja bym zrobila raczej testy alergiczne. Jakies moze zeskrobiny i zbadala, co ze skora- moze nie daj Boziu - jakis to pasozycik:( bez urazy. czy wet tego nie sugerowal - chodzi o badania? Hmmm, no tak, mamy zrobioną zeskrobinę z czasów sprzed łupieżu (jakies 2 miesiące temu) i wyszedł gronkowiec. Weterynarz na mój jęk, gdy zobaczyłam wyniki, powiedział, że mam się nie przejmować, bo to nic poważnego, a że kazałam antybiotykogram też zrobić, to wyszło że akurat ten gronkowiec podatny jest na działanie wielu antybiotyków. No ale nic więcej z tym nie robiliśmy... potem ten łupież... przypomniałam wetowi o tym gronkowcu ale jakoś się nie przejął, a ja też myślę, ze to po prostu rozwój gronkowca tak sie prezentuje Quote
sota36 Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 Zmien weta! Wet sie nie przejal gronkowcem??? Brrrrrrrrrrr!!! Quote
Recommended Posts