Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Może banalne, ale cały czas wydawało mi się, że te tytuły to to samo, teraz jednak nie jestem pewna -
Czy, a jesli tak to czym różnią się tytuły Zwycięzca Młodzieży, a Najpiękniejszy Junior w Rasie? czy też Zwycięzca Rasy i Best of Breed (BOB) ???

Posted

Tytuł "Zwycięzca Młodzieży" może otrzymać pies i suka z oceną doskonałą i I lokatą, natomiast tytuł "Najlepszy Junior" nadawany jest w porównaniu psa i suki z tytułami "Zwycięzca Młodzieży"
Zwycięzca Rasy i BOB to ten sam tytuł tylko w różnych językach :lol:

• 1 month later...
Posted

Bettylion napisał(a):
A ja się chciałam zapytać, czy ten tytuł Zwycięzca Młodzieży jest nadawany zawsze psom, które mają v1 czy sędzia nie musi tego przyznawać?

Nie musi. To tytuł uznaniowy i sędzia ma prawo od niego odstąpić, tak samo jak w przypadku CWC, w końcu zw.mł to wniosek na krajowego championa młodzieżowego :)

Posted

Czyli jak myśmy teraz w szczeniorkach w porównaniu dostały tytuł - Najlepszy szczeniak w rasie - to równie dobrze sędzie nie musiał nam tego tytułu przyznawać bo to też tytuł uznaniowy? Czy dobrze rozumuję :roll: z góry dzięki za wytłumaczenie. My dopiero zaczynamy się wystawiać stąd takie może śmieszna pytania :eviltong: wybaczcie :)

Posted

z Najlepszym Szczeniakiem jest troche inaczej, bo to tak jak z Najlepszym dorosłym psem/suka w rasie. Nic ten tytuł nie daje, a 1 miejsce w klasie szczeniat i ocena wybitnie obiecujaca jesli dobrze pamietam nie jest powiazana z zadnym tytulem :) W mlodziezy i doroslych klasach jest inaczej, poniewaz przyznanie tych tytyłów jest równoznaczne z uznaniem psa "godnego" tytułu championa polski (doroslego czy mlodziezowego) :diabloti:
A więc interesuja nas tytuły Zw.Młodzieży, CWC/CAC i CACIB :)
Pozostałe sa mniej wazne :P

• 1 month later...
Posted

Neiven napisał(a):
Najlepszy Junior w Rasie i Najlepsze Szczenię w Rasie oznacza również kwalifikację na finały. Pies może wtedy wziąć dział w BIS Junior / BIS Puppy

nie tylko poniewaz bardzo czesto na finaly bis puppy wychodzi piesek i suczka z lokata 1 i ocena wybitnie obiecujaca :)

• 3 months later...
Posted

Jeżeli suczka w klasie młodzieży dostanie tytuł Zw. Młodzieży, ale nie dostanie Najlepszego Juniora w Rasie( bo np. jakiś inny pies go zdobędzie) to ma już wniosek do Ch. Młodzieżowego ??

Posted

W niektórych krajach (np. na Słowacji) Najlepszy Junior w Rasie nie jest przyznawany. Warunkiem udziału w BIS Junior jest CAJC (Zw.Młodzieży), a pies z 1 lokatą i oceną doskonałą wychodzi normalnie na porównanie o NPwR/NSwR

• 11 months later...
Posted

A jak to jest z tymi wnioskami do mł. ch.? Pies zostaje powiedzmy zwycięzcą młodzieży i jak ten wniosek wygląda? Przepraszam za - być może - głupie pytanie, ale dopiero w kwietniu debiutujemy z naszym samoyedem w klasie młodzieży i w ogóle nie mamy pojęcia o co w tym wszystkim chodzi :oops:

Posted

nie wygląda ;) na karcie ocen masz przez sędziego zakreślony krzyżyk przy tytule "Zwycięzca młodzieży". wszystko jest na karcie oceny.

jak już masz 3 zwycięstwa to wchodzisz na strone ZKwP i tam możesz wypełnić wniosek o mł ch przez internet - potrzebujesz miasto w którym odbyła się wystawa, data wystawy i nr katalogowy pieska. na wniosku piszesz też nr rodowodu i inne dane psa.

Posted

sachma napisał(a):
nie wygląda ;) na karcie ocen masz przez sędziego zakreślony krzyżyk przy tytule "Zwycięzca młodzieży". wszystko jest na karcie oceny.

jak już masz 3 zwycięstwa to wchodzisz na strone ZKwP i tam możesz wypełnić wniosek o mł ch przez internet - potrzebujesz miasto w którym odbyła się wystawa, data wystawy i nr katalogowy pieska. na wniosku piszesz też nr rodowodu i inne dane psa.

Aaaaha! Wielkie dzięki, zielonego pojęcia nie miałam :D myślałam, że dają jakiś świstek i jak ma się te trzy świstki - wnioski to idzie się do ZK i się składa podanie jakieś czy coś hihihi ;) widać, bujną mam wyobraźnię :grin: