bo Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 Zdarza się wcale nierzadko, że Champion wystawiany jest w innej klasie:) Decyduje taktyka. szczególnie na wystawach zagranicznych, gdy brakuje CACa do championatu jakiegoś kraju. Ale nie tylko. :wink: Quote
Flaire Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 bo napisał(a):Zdarza się wcale nierzadko, że Champion wystawiany jest w innej klasie:) Decyduje taktyka. szczególnie na wystawach zagranicznych, gdy brakuje CACa do championatu jakiegoś kraju.Czyli tu występuje założenie, że tego CACa będzie łatwiej zdobyć w klasie otwartej niż championów, tak? bo napisał(a):Ale nie tylko. :wink:To możesz powiedzieć więcej? :D Quote
Aluzja Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 To jest tak ja mowi bo..taktyka.. Rzadko ale zdarza mi sie wystawiac Championa w innej klasie . Przyczyny?? Czasem bo..tak :D czasem gdy wystawiam dwa psy tej samej rasy i plci. A czasem ale rzadko wystawia sie psa w innej klasie aby zablokowac innego psa najczesciej konkurencji.Te sytuacje widac w Polsce w przypadku westie. I powtarzam nie zawsze w klasie otwartej jest slabsza konkurencja jesli ktos tak mysli to sie myli. Czasem jest tez tak ,ze pies zrobi championat szybko......potem jednak wciaz jest zbyt mlody na pokazywanie sie w gronie doroslych i dojrzalych psow. Co do planowania miotów..wiekszosc moich miotów jest planowana tak aby miec co pokazac w danym czasie. Co do Poznania-swiatowego hmm nie wiem czemu ale nie wydaje mi sie az na tyle atrakcyjny by planowac pod niego miot . Bowiem bez wzgledu na caly szacunek jakim darze sedzine ,ktora ma tam oceniac uwazam ,ze nie powinie tak aktywny hodowca sedziowac w swoim kraju ,swojej rasy na wystawie swiatowej. Tworzy sie sytuacja patowa,,,wystawiane znowu beda psy z przydomkiem hodowli owej sedziny i jak nie zrobi to i tak bedzie zle.Albo odbierze szanse swoim psom albo dajac im cokolwiek wygrac bedzie potraktowana jako stronnicza.To samo dotyczy polskich psow !! Ponadto nie dziala to tez motywujaco na polskich hodowcow. Uwazam ,ze takie "rozdanie:sedziowania jest faux pas i ze wzgledu na dobra i wysokiej klasy sedzine postawiona w dziwnej sytuacji jak i ze wzgledu na polskich hodowcow ,ktorym w pewien sposob odbiera sie szanse na cieszenie sie ewentualnym tytulem. Tak wiec Swiatowy Poznan traktuje z lekkim :-? pozdrawiam Quote
sortis Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 [quote name='Flaire'] 1. Czy zdarzyło Ci sie zgłosić potwierdzonego championa do klasy otwartej raczej niż championów? 2. Jeśli tak, to co kierowało tą decyzją? Mnie zdarzyło się raz. Zgłosiłam tak mojego Bajo-Bongo na EURODOGSHOW 2000 w Kortrijk. Pomyślałam sobie wtedy zwyczajnie po prostu, że jest jeszcze bardzo młody, (jak wysyłałam zgłoszenie miał dokładnie 2 lata), że jeśli już, to będzie mu łatwiej wygrać klasę otwartą niż championy. A teraz skutek. Co zdarzyło się na wystawie: Było to bezpośrednio po europejskiej w Poznaniu, gdzie mój B-B wygrał rasę, a w konkurencji miał i ZWYCIĘZCĘ CRAFTA i ZWYCIĘZCĘ ŚWIATA 2000, więc nie byle co. Byłam dumna, szczęśliwa, głowę nosiłam bardzo wysoko, a nos zadzierałam jeszcze wyżej. W Kortrijk wystawiało sie wszystkiego 3 norwicze: poza moim Francuz i jeden miejscowy. Wszystko psy, wszystkie pokazywane w klasie otwartej. Wszystkie trzy championy :D. Miejscowy robił za gwiazdę, przyjechał z ekipą telewizyjną, która filmowala jego występ na ringu. Mój B-B zajął w konkurencji ostatnie, trzecie miejsce, ("bad trimming" - powiedział sędzia norweski). A na tej wystawie w klasie otwartej ocena doskonała przyznawana byla regulaminowo tylko zwycięzcy... Quote
Nitencja Posted April 1, 2005 Author Posted April 1, 2005 Flaire . W niektorych krajach bedac w klasie championow nie dostajesz CACA. Poza tym mozesz zglosic psa do otwartej by porownowac swojego psa do innych mlodszych ... Po trzecie strasznie podpuszczasz :-D Quote
Flaire Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 Nitencja napisał(a):Po trzecie strasznie podpuszczasz :-DNitencja, tak dalece nie podpuszczam, że nawet nie wiem, o co Ci chodzi... Dzięki za odpowiedzi - były bardzo pomocne. I jeszcze - Aluzja, to kto ma sędziować AT na światowej w Poznaniu? Quote
Nitencja Posted April 1, 2005 Author Posted April 1, 2005 Flaire . slyszalam ze obsada sedziowska ma byc oficjalnie podana na stronie w maju ....... a po co plotki pisac ;-) Quote
Flaire Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 Nitencja napisał(a):a po co plotki pisac ;-)No masz rację, oczywiście - plotki mnie nie obchodzą, ale nie zdawałam sobie sprawy, że to plotka, z wypowiedzi Aluzji wynikało, że wie na pewno. Quote
Nitencja Posted April 1, 2005 Author Posted April 1, 2005 :) no tak :) bo juz co nieco wiadomo ale co na pismie to na pismie :) A z opisu mozna sie diwedziec kto. Quote
Flaire Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 Nitencja napisał(a):A z opisu mozna sie diwedziec kto.Ci co się znają na hodowlach europejskich i tutejszych stosunkach na pewno mogą się domyśleć. A ci, co o takich rzeczach nie mają pojęcia - poczekają do maja. :wink: Quote
Aluzja Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 no wiec tez uwazam ,ze nalezy poczekac do maja.I oby "plotka" hehe okazala sie nieprawda:-)))) Quote
pszym Posted April 5, 2005 Posted April 5, 2005 A tak na marginesie, to jak płacicie za TULLN? Chyba nie można bezposrednio na wystawie... Ja jeszcze rozważam wyjazd, ale chyba się wybiorę. Tym bardziej że do lipca i tak nie mamy wiele do zdobycia w Polsce, bo skończyliśmy Mł. Ch a mamy roczek... Quote
Fuka Posted April 5, 2005 Posted April 5, 2005 o ile pamietam - to w Austrii mozna placic albo na wystawie - nie pobieraja opłat extra od zagranicznych wystawcow, albo podac numer karty i oni sciagaja z konta. Quote
aga_ostaszewska Posted June 4, 2005 Posted June 4, 2005 Czekamy na wyniki i trzymamy kciuki! :kciuki: Quote
Flaire Posted June 4, 2005 Posted June 4, 2005 AT BOB Stargus Galileo - taką onformację dostałam od Ramir, która dostała ją od Aluzji. :D Quote
aga_ostaszewska Posted June 4, 2005 Posted June 4, 2005 A o walijczykach nic a nic nie wiadomo? Quote
bo Posted June 5, 2005 Posted June 5, 2005 Wszystko wiadomo o walijczykach :lol: BOB dostała przesliczna suczka po A SPEEDY GONZALEZ Von Der Hohen Flur - JULCHEN Von Der Hohen Flur Zdjęcie małej wrzucił jborowy na welshach. BILL Of The New Hasken wygrał psy. Quote
Flaire Posted June 5, 2005 Posted June 5, 2005 bo napisał(a):BOB dostała przesliczna suczka po A SPEEDY GONZALEZ Von Der Hohen Flur - JULCHEN Von Der Hohen Flur Zdjęcie małej wrzucił jborowy na welshach.Suczka jest na tym zdjęciu bardzo, bardzo imponująca! :D Quote
bo Posted June 5, 2005 Posted June 5, 2005 Na ringu wyglądała jeszcze lepiej. Zdjęcie nie oddaje jej ruchu i temperamentu, była III na grupie. Quote
bo Posted June 5, 2005 Posted June 5, 2005 Tu mamy zwyciezców klasy młodzieży: Ak Mil Vista CAPTAIN CEDRIC - MŁodzieżowy Zwyciązca Europy i II miejsce:GRECO DI TUFO Wales Star Quote
tunio Posted June 5, 2005 Posted June 5, 2005 Po pierwsze gratuluje.Po drugie spowiadac mi sie prosze jak poszlo Makaroniarzowi. BTW.Zaluje,ze mnie nie bylo,ale tak jak zapowiedzialam zakonczylismy sezon i sie tej decyzji dzielnie trzymam :wink: Ale tak czy siak,w przyszlym roku europejskiej nie odpuszcze.Zreszta,trzeba by zaczac w przyszlym roku smarkacza w Europie pokazywac,ale najpierw wygrac w totka tylko w jaki sposob,skoro na kupony szkoda pieniedzy :oops: Quote
Recommended Posts