Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!!

Dalmatyńczyki to bardzo mądre psy :) uczą się chętnie i szybko przykładem może być moja suczka zdała egzamin PT na ocene doskonałą , brązowy medal i zdobyła 192 punkty na 200 możliwych :D ( mimo,że niby znawcy przekonywali mnie, że rasa ta nie nadaje się do tresury)

Pozdrawiam

• Replies 212
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

a to już sam Atos :

KIKA, prosze o ocene eksterieru , przypominam że to piesio bez rodowodu :( ale porównując jego ze wzorcem chciałabym wiedzieć jakie są różnice ;)

Kika, może przeoczłyas mój post :( przeczytałam wczesniej że juz kiedyś oceniałaś jako fachowiec Dalme :D moge cie prosić o ocene Atoska :modla: :modla: :modla: :modla: :modla:

Posted

Oj nie róbcie ze mnie znowu takiego fachowca, sędzią nie jestem - wymądrzać sie nie chcę . :oops: Mogę tylko napisać co mnie osobiście się podoba a co nie.

Posted

Kika napisał(a):
Oj nie róbcie ze mnie znowu takiego fachowca, sędzią nie jestem - wymądrzać sie nie chcę . :oops: Mogę tylko napisać co mnie osobiście się podoba a co nie.

no to dawaj :D:D co Ci sie podoba a co nie :D ..... masz @ ode mnie ;)

Posted

To zaczynam, ale myślę że i inni znawcy coś dorzucą :wink:

ATOS jest wg mnie bardzo ładnym psem.
Zalety:
Bardzo dobry pigment
proporcjonalnie zbudowany
ładna głowa taka psia
pięknie stoi
ma mocną budowę taki pies powinien być(choć robi na zdjęciu wrażenie że nie jest zbyt wysoki)

Wady
pecze na uszach i przy nich- gdyby nie to w zasadzie nie można mu nic zarzucić
małe wątpliwości budzi górna linia grzbietu - takie małe "v" ma na zdjęciu ( może to tylko kwestia ustawienia).

Moja Bafi jest dość długa i czasem jak stanie to też ma takie"v" :oops:

Koniec przemądrzania się :wink:

Posted

dziekuje Ci słońce z samego serca :) a więc mialam racje co do wad Atosa :) te uszka to wiem i ta linia tez mi sie coś nei podoba :D musze zobaczyc na innych fotach :) ale gdyby nei to to naprawde wierz mi żałuje strasznie że nei ma papierów :(

Kika napisał(a):

To dobrze że jest długa czy źle ??

Posted

Aldi napisał(a):
dziekuje Ci słońce z samego serca :) a więc mialam racje co do wad Atosa :) te uszka to wiem i ta linia tez mi sie coś nei podoba :D musze zobaczyc na innych fotach :) ale gdyby nei to to naprawde wierz mi żałuje strasznie że nei ma papierów :(

Kika napisał(a):

To dobrze że jest długa czy źle ??

W zasadzie tylko dwóch sędziów w jakiś sposób na to zwróciło uwagę- znawcy rasy nie widzą wad w jej budowie - tych jest wiecej.Jest zbudowana proporcjonalnie.Jest dużym suczydłem, ale wszystko w granicach norm obowiązujących.Gdyby było inaczej kwestionowano by jej budowę , a jest odwrotnie - w ocenach podkreslana jest proporcjonalna i mocna budowa.

Wiem ,że powinna dawać szczeniaki z ładnymi głowami , i bardzo intensywnym pigmentem.

A to ,że jest "długa" - przecież nie jamnik :wink: - ponoć dobre dla niej jako przyszłej matki- szczeniki bedą mialy więcej miejsca :D

• 4 weeks later...
Posted

yassue napisał(a):
, tatuś to Pierożek (uwielbiam to imie)

Skoro tata twojej suni to pierożek, a pierożek jest(o ile pamiętam) po Vanessie Uśmiech Dalmacji... to Hera i Blu są krewnymi !

Posted

Daję znak życia, aby nie było ze jestem nietowarzyska :-D

Salma we wtorek miała szytą łapą PIĄTY raz w tym roku :nonono2: Mam juz tego szkła nawet na chodnikach.

Poza tym czujemy sie dobrze, a dłuzszy post postaram napisać jutro, bo mam dziś troche nauki ;-)

czy wy tez nie mozecie przyzwyczaic sie do nowej formy forum?

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Hmmm, nowy temat?? :evil_lol: moze doradzicie mi jak nauczyc mojego pupilka sluchania sie na spacerach. Problem w tym ze on jak sie go spuszcza zaczyna biegac jak szalony, ale nie w tym rzecz. jestesmy gdzies na dworku gdy jest sam to ok, ale gdy tylko zobaczy jakiegos biednego pieska , to odrazu leci go :mad: . Czasem boje sie go spuszczac, bo juz pare razy ugryzl mnie w noge:lol: . mimo ze jest spokojny do ludzi, to w momencie gdy jest jakis inny pies, moj pongus zamienia sie w :diabloti: . Macie jakies sposoby , na posluszenstwo mojego pupilka :placz: ... :razz: . Pozatym wszystkie psy sie go boja na dzielnicy i to mnie tez martwi bo nie ma zadnych pieskow znajomych oprocz mojej przyjaciolki pieska...:razz:

Posted

czyli jest agresywny? dziewczyno, mieszkasz w wawie. poszukaj i wybierz sie do jakiegos trenera..
a sposobow na 'domowe' posluszenstwo znajdziesz duzo na tym forum w dzialach specjalistycznych typu behawior wychowanie itp