dorotal Posted June 1, 2005 Posted June 1, 2005 Co do OBLASTNÁ VÝSTAVA PSOV t niedawno wysylalam zapytanie o OBLASTNÁ VÝSTAVA PSOV w Dvoriankach. To mi odpowiedzieli ze zapraszaja na nia ale na niej nie dostaje sie CAC wiec zrezygnowalam. Quote
Kika Posted June 1, 2005 Posted June 1, 2005 I to się zgadza , bo w słowackim regulaminie potwierdza się ta informacja a) oblastné – prístupné pre plemená uvedené v propozíciách. Súčasťou oblastných výstav môžu byť špeciálne klubové výstavy, 5. CAC – čakateľstvo na Slovenského šampióna krásy – neoprávňuje pre zaradenie do triedy víťazov a šampiónov – udeľuje sa: a) na medzinárodných, národných, celoštátnych, špeciálnych alebo klubových výstavách Quote
Asiaczek Posted June 1, 2005 Posted June 1, 2005 Kika - to, co napisałyście o rodzajach wystaw na Słowacji to są SZALENIE WAZNE INFORMACJE! Mnie do głowy by nie przyszło, że istnieją wystawy, na których nie dostaje się tytułu przydatnego później do championatu. Ale numer! Pzdr. Quote
Kika Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 Jeszcze istotne jest,że jeśli na oblastnej wystawie jest specjalistyczna - może mieć uprawnienia do nadawania CAC, ale to już trzeba sprawdzać w info dotyczącym danej wystawy. A ja też kiedyś myślalam jak i Ty 8) Quote
dorotal Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 Ja tez bylam zdziwiona gdy dostalam odpowiedz od organizatora. Ale co kraj to obyczaj. :D Quote
warg2003warg Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 Asiaczek i cała kochana,zainteresowana reszta- na Czechach też na niektórych wystawach nie przyznaje się cac,jakieś oblastne i inne.Poza tym klasa vitezu,a championów na czeskich krajówkach.Do tej klasy wchodzą nie tylko championy,ale zwc. klubowi,zwyc.kraju(narodny vitez),który przyznaje się na każdej krajówce.Czasami w klasie vitezu jest większy tłok niż w otwartej,przynajmniej w mojej rasie. I jeszcze jedno wczoraj dowiedziałam się w oddziale,że na Słowacji są 2 związki kynologiczne,my powinniśmy wystawiać na organizowanych przez SKJ. Quote
warg2003warg Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 mam w domu oryginalne zgłoszenie- wzięłam w Nitrze.Chcecie to coś sprawdzę. Quote
warg2003warg Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 Zgłoszenie do Dvorianek oczywiście.Też do Bratysławy. :lol: Quote
dorotal Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 Odnosnie oblasnych wystaw w Czechach to na stronie http://www.cmku.cz/vystavyostatni.htm jest podzial ktora oblasna jest z CAC a ktora nie. Natomiast na Slowacji sa wrzucone wszystkie do jednego worka :-? Co do dwoch zwiazkow kynologicznych to chyba one ze soba bardzo wspolpracuja. SKJ - Slovenska kynologicka jednota SPZ - Slovenské poľovnícke zväz. Ja jestem zapisana do klubu Cavaliera i Kinga ktory nalezy SPZ, ale CAC z klubowki na pewno wchodza do slowackiego championatu. Quote
sheltomaniak Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 a w Bratysławie kto sędziuje sheltie? Też Tibor Havelka? Quote
sheltomaniak Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 Kurcze ja juz sie pogubiłam które to sa z CAC a ktore bez.... niech mi jeszcze ktos wyjaśni! Ja bym prosiła kogoś zorientowanego żeby mi napisał jakie sa na słowacji i w czechach wystawy z datami (od lipca) oczywiscie z CAC bo ja sie chyba nigdy nie połapie na tych ich stronach! :roll: Quote
golden_owner Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 A ja zadam naiwne bardzo pytanie: czy na takiej wystawie dostaje sie opis po ichniejszemu? Mysle intensywnie czy by sobie nie pojechac do tych Kosic, ale ciagle sie zastanawiam czy aby podolam trudom podrozy ;) Moze gdyby sie znalazl ktos, kto tez by sie wybral z moich okolic (taaaa, juz widze te tlumy...) to bylabym bardziej zmobilizowana... Czy mozna zaplacic na wystawie i czy oplata jest taka jak za drugi termin? (jesli juz bylo to przepraszam :oops: ) I jeszcze troszke na inny temat: czy trzeba chipowac psa zeby wyrobic paszport czy wystarczy tatuaz? Bo ja sie tego chipa irracjonalnie boje :oops: Quote
sheltomaniak Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 Wystarczy tatuaż i paszport. golden_owner a skad jestes? :) Oplata jest taka jak za drugi termin. Quote
golden_owner Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 Jestem z miejscowosci nikt-nie-wystawia-psow-a-juz-na-pewno-nie-za-granica :evilbat: czyli z Suchej Beskidzkiej w Malopolsce Quote
dorotal Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 W katalogu z Banskiej Bystrzycy mam ze wystawa w Dvorinkach jest celostatna i obok tego CAC :-? Quote
sheltomaniak Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 My jednak odpuscilismy Koszyce....cena dosc duza...a i sedzia nie bardzo nam odpowiada. golden-owner- ty to masz rzut beretem na słowacje:) Quote
warg2003warg Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 Na zgłoszeniu też jest napisane Cac(Dvorianki) nie ma niestety sędziów. Quote
Kika Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 golden_owner napisał(a):A ja zadam naiwne bardzo pytanie: czy na takiej wystawie dostaje sie opis po ichniejszemu? Mysle intensywnie czy by sobie nie pojechac do tych Kosic, ale ciagle sie zastanawiam czy aby podolam trudom podrozy ;) Moze gdyby sie znalazl ktos, kto tez by sie wybral z moich okolic (taaaa, juz widze te tlumy...) to bylabym bardziej zmobilizowana... Czy mozna zaplacic na wystawie i czy oplata jest taka jak za drugi termin? (jesli juz bylo to przepraszam :oops: ) I jeszcze troszke na inny temat: czy trzeba chipowac psa zeby wyrobic paszport czy wystarczy tatuaz? Bo ja sie tego chipa irracjonalnie boje :oops: Tak po ichniemu i ja z opisu z Nitry to zrozumialam tylko VD.........VD.........VD............VD :D :roll: (doskonała) Quote
Asiaczek Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Kika napisał(a):golden_owner napisał(a):A ja zadam naiwne bardzo pytanie: czy na takiej wystawie dostaje sie opis po ichniejszemu? Mysle intensywnie czy by sobie nie pojechac do tych Kosic, ale ciagle sie zastanawiam czy aby podolam trudom podrozy ;) Moze gdyby sie znalazl ktos, kto tez by sie wybral z moich okolic (taaaa, juz widze te tlumy...) to bylabym bardziej zmobilizowana... Czy mozna zaplacic na wystawie i czy oplata jest taka jak za drugi termin? (jesli juz bylo to przepraszam :oops: ) I jeszcze troszke na inny temat: czy trzeba chipowac psa zeby wyrobic paszport czy wystarczy tatuaz? Bo ja sie tego chipa irracjonalnie boje :oops: Tak po ichniemu i ja z opisu z Nitry to zrozumialam tylko VD.........VD.........VD............VD :D :roll: (doskonała) Co do "VD" to oznacza chyba "velmi dobry", czyli bardzo dobry. Ocena doskonała to "vyborny". Tak mam napisane w katalogu ze słowackiej wystawy. Pzdr. Quote
dorotal Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 VD na pewno oznacza velmi dobry czyli bardzo dobry. Przy czym zalezy czy bylo to w opisie czy tez na koncu :D . Z klubuwki na Słowacji mialam opis po angielsku bo sedzina byla z Anglii Quote
golden_owner Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 I jeszcze jedno wczoraj dowiedziałam się w oddziale,że na Słowacji są 2 związki kynologiczne,my powinniśmy wystawiać na organizowanych przez SKJ. Hmmm, to co w takim razie z Bratyslawa organizowana nie przez jednote tylko przez ten drugi zwiazek :roll: Kolejne pytanie glupiej: gdzie mozna znalezc formularz zgloszeniowy do Koszyc? Bo ja durna oczywiscie na stronie jednoty nie widze :oops: Quote
Asiaczek Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 dorotal napisał(a):VD na pewno oznacza velmi dobry czyli bardzo dobry. Przy czym zalezy czy bylo to w opisie czy tez na koncu :D . Z klubuwki na Słowacji mialam opis po angielsku bo sedzina byla z Anglii A jakie to ma znaczenie, czy określenie "velmi dobry" było w opisie, czy na końcu? Velmi dobry = bardzo dobry, bez znaczenia, gdzie jest to napisane. Pzdr. Quote
Asiaczek Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 [quote name='golden_owner']I jeszcze jedno wczoraj dowiedziałam się w oddziale,że na Słowacji są 2 związki kynologiczne,my powinniśmy wystawiać na organizowanych przez SKJ. Hmmm, to co w takim razie z Bratyslawa organizowana nie przez jednote tylko przez ten drugi zwiazek :roll: Kolejne pytanie glupiej: gdzie mozna znalezc formularz zgloszeniowy do Koszyc? Bo ja durna oczywiscie na stronie jednoty nie widze :oops: No to sobie skomponuj swój własny formularz (np. po angielsku) i po problemie. Ważne, aby wszystkie niezbędne dane były tam zamieszczone. Zerknij na polski uniwersalny formularz. Pzdr. Quote
Savannah Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Asiaczek napisał(a):dorotal napisał(a):VD na pewno oznacza velmi dobry czyli bardzo dobry. Przy czym zalezy czy bylo to w opisie czy tez na koncu :D . Z klubuwki na Słowacji mialam opis po angielsku bo sedzina byla z Anglii A jakie to ma znaczenie, czy określenie "velmi dobry" było w opisie, czy na końcu? Velmi dobry = bardzo dobry, bez znaczenia, gdzie jest to napisane. Pzdr. to fakt to nie robi różnicy-BDB to BDB i już Pzdr VS Quote
Recommended Posts