Sonata78 Posted May 31, 2007 Posted May 31, 2007 Ten piesek jest ze schroniska w Ostrowcu Świętokrzyskim. Wygląda jak brat innego pieska, też z Ostrowca Św. który był u mnie na DT. Usposobienie też mają podobne. Jego zdjęcie w moim avatarku - oczywiście tak wyglądał już po doprowadzeniu go do względnego stanu. W Ostrowcu Świętokrzyskim sytuacja jest dramatyczna. Schronisko jest przepełnione dlatego wiele psów jest poprostu dokarmianych bo i tak nie ma ich gdzie umieścić. DT na miejscu udzielają tylko menele za opłatą inni ludzie nie chcą pomagać. Mieszkańcy nie zgodzili się na otwarcie drugiego schroniska a w tym pierwszym już naprawdę nie ma miejsca. To jeszcze nie wszystko, w tamtym regionie skupowane są psy na smalec :-( . Właściciele psów celowo tuczą własne psy które im do tej pory wiernie słóżyły i sprzedają na smalec. Również bezdomne psy są wyłapywane do tego celu:placz: . Sytuacja przerasta wszelkie wyobrażenia a borykają się z nią dwie wolontariuszki + opiekunka schroniska i jej syn, dlatego mam wklejony banerek tamtego schroniska a nie z naszego regionu. Tutaj możecie przeczytać o losach Norki przeznaczonej na smalec: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=67831
bursztynki Posted May 31, 2007 Posted May 31, 2007 To jest naprawde straszne i okrutne,jest mi wstyt za tych Ludzi,złych potworów:mad: Biedne bezbronne psiaczki,i jak im pomóć???:placz: Smalec z psiaka,rany straszne!!!:shake:
Sonata78 Posted June 1, 2007 Posted June 1, 2007 Jak pomóc? A choćby wkleić sobie do podpisu banerek schroniska, lub od czasu do czasu wejść na wątek tych psiaków i napisać parę słów żeby wątek nie spadał na same dno. Tylko jedna z tych wolontariuszek ma dostęp do internetu a ma na głowie sporo spraw związanych z załatwianiem pieniędzy dla psów, organizację sterylizacji itp. Dlatego istnienie tego wątku w dużej mierze zależy od odwiedzających. A TO JEST MALUTKA SUNIA MIESZKAJĄCA W LESIE. KTOŚ MUSIAŁ BARDZO JĄ SKRZYWDZIĆ BO BOI SIĘ LUDZI. Przydałby się dla niej domek tymczasowy aby nabrała zaufania do ludzi bo inaczej nikt jej nie zechce.
Sonata78 Posted June 1, 2007 Posted June 1, 2007 A wracając do Hawańczyków, to w jakim wieku najczęściej przechodzą na "emeryturę" ?
Sabina02 Posted June 1, 2007 Posted June 1, 2007 Sonata78 napisał(a):A wracając do Hawańczyków, to w jakim wieku najczęściej przechodzą na "emeryturę" ? Tu to sie nie wypowiem, bo moje Hawanki sa jeszcze smarkate...:evil_lol: Jedna ma prawie 15 miesiecy, a druga skonczyla niedawno roczek... :loveu:
rodzice Posted June 1, 2007 Posted June 1, 2007 Generalnie w większosci ras można kryć do 8 lat ale jest możliwość krycia na wniosek wlaściciela jeszcze w 9 roku zycia suki ,pod warunkiem ,że dawała do tej pory wartosciowe potomstwo i jest w dobrej kondycji .
bursztynki Posted June 1, 2007 Posted June 1, 2007 Tak jak wspomniała koleżanka do 8 lat oczywiście jezeli suczka jest zdrowa i w dobrej kondycji:razz:
Sonata78 Posted June 2, 2007 Posted June 2, 2007 Sabina02 napisał(a):Sonata, a czy ta sunieczka ma swoj watek??? Tak ma swój wątek, co prawda w zalążku dopiero bo osoba która go nadzoruje jest w trakcie ratowania inej suni przed oddaniem jej na smalec w dodatku była przez kilka dni w szpitalu. Tutaj jest wątek tej sunieczki: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=67836
Sonata78 Posted June 2, 2007 Posted June 2, 2007 rodzice napisał(a):Generalnie w większosci ras można kryć do 8 lat ale jest możliwość krycia na wniosek wlaściciela jeszcze w 9 roku zycia suki ,pod warunkiem ,że dawała do tej pory wartosciowe potomstwo i jest w dobrej kondycji . Kurka jaka ze mnie jest noga w fachowym słownictwie:oops2: Pytając o emeryturę chciałam tak naprawdę zapytać maksymalnie ilu letnie pieski/suczki się wystawia:painting: Jaka jest górna i dolna granica wiekowa wystawiania piesków?
Sabina02 Posted June 2, 2007 Posted June 2, 2007 Sonata78 napisał(a):Tak ma swój wątek, co prawda w zalążku dopiero bo osoba która go nadzoruje jest w trakcie ratowania inej suni przed oddaniem jej na smalec w dodatku była przez kilka dni w szpitalu. Tutaj jest wątek tej sunieczki: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=67836 Dzieki! :lol:
Sabina02 Posted June 2, 2007 Posted June 2, 2007 Sonata78 napisał(a):A co? Masz może w jej sprawie jakiś pomysł? Niestety nie bardzo... Chyba ze potrzebujecie ogloszenia...:lol:
natalia&borys Posted June 3, 2007 Posted June 3, 2007 Witam!! Jestem tutaj pierwszy raz. Ja równiez posiadam wspaniałego hawańczyka Borysa z hodowli Białe Bursztynki.
Cezus80 Posted June 3, 2007 Posted June 3, 2007 natalia&borys napisał(a):Witam!! Jestem tutaj pierwszy raz. Ja równiez posiadam wspaniałego hawańczyka Borysa z hodowli Białe Bursztynki. Witaj natalia& borys;) przeslij zdjecia swojego malucha :lol:
natalia&borys Posted June 3, 2007 Posted June 3, 2007 Bardzo chętnie przesłałabym , bo mam ich sporo , ale nie umiem..:oops:
bursztynki Posted June 3, 2007 Posted June 3, 2007 Witaj Natalko ,jak Borysek i przygotowania do Wystaw?:razz:
natalia&borys Posted June 3, 2007 Posted June 3, 2007 Witam , witam.. U Boryska wszytsko OK . Przygotowania do wystawy idą nam bardzo dobrze , w zasadzie to wszystko juz mamy wyuczone tylko powtarzamy sobie tak co dwa dni.. W wakacje chciałabym jechac z nim na jakiś obóz ... Słyszałam o obozach Agility , mam nawet już numery zapisane i wybrane terminy , które nam odpowiadają , ale nie wiem jak hawańczyki radzą sobie z tym sportem ?? Może ktoś z obecnych na forum wie cos na ten temat?? A może inny psi sport jest odpowiedniejszy dla hawanków??
rodzice Posted June 3, 2007 Posted June 3, 2007 Sonata78 napisał(a):Kurka jaka ze mnie jest noga w fachowym słownictwie:oops2: Pytając o emeryturę chciałam tak naprawdę zapytać maksymalnie ilu letnie pieski/suczki się wystawia:painting: Jaka jest górna i dolna granica wiekowa wystawiania piesków? Od momentu ukończenia przez psa 8 lat można go wystawiać w klasie weteranów ( czasami nawet za darmo ) - górnej granicy wieku nie ma . Trzeba mieć tylko trochę rozumu ,ze by nie ciagnąc starowiny która ledwo rusza nogami :shake:
Sonata78 Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 natalia&borys napisał(a):Bardzo chętnie przesłałabym , bo mam ich sporo , ale nie umiem..:oops: Jak chcesz to wyślij mi kilka na e-mail: info@precyzja.lublin.pl to ci je tutaj wkleję
natalia&borys Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 oki. dzięki , za momencik wysyłam :cool3: A tak wogóle to Boryskowi galerie założyłam , tylko nie wiem kiedy zdjęcia zostaną zaakceptowane.
bursztynki Posted June 4, 2007 Posted June 4, 2007 Jak miło że Sonata jest uczynna:razz: DZIĘKI:calus:
Sonata78 Posted June 5, 2007 Posted June 5, 2007 Wkleiłam te zdjęcia również w "Kolorach Tęczy" galerii zdjęć Hawańczyków
Recommended Posts