Cezus80 Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 coś strasznie tu cicho,a co słychać u innych właścicieli hawańczyków jak ma się natalia i borys oraz inne cudne hawańczyki !!! nic nie piszecie nic sie nie dzieje ?????Niemożliwe !!
ewa5000 Posted February 28, 2008 Posted February 28, 2008 ja jestem i zaglądam jakoś mój piesek dorósł i już tak intensywnie się nie zmienia tylko dojrzewa. Jak wiosna zagości na dobre i będzie mi się chciało zabierać aparat na spacery wyślę kilka fajnych fotek. Pozdrawiam Ewa
Cezus80 Posted February 28, 2008 Posted February 28, 2008 ale z niego słodki facecik ;) trochę się zmienił i jakiś jaśniejszy ???? to czekamy na nowe fotki ;)
Hawanka Posted February 28, 2008 Posted February 28, 2008 Witam chciałabym sie pochwalić otuż od 4 lat jestem właścicielką pięknego hawańczyka:loveu::loveu::loveu::loveu: Sa do super pieski bardzo mądre i kochane chociasz potrzebują dużo pracy (chodzi mi o siersc) :diabloti::diabloti: Mam kilka pytań czy są ksiązki o hawańczykach,gdzie moge szukać informacji na temat tej rasy??????:shake::shake: Jaką karma karmicie swoje hawanki i jakim szamponem kompiecie swoje złotka???;););) I pozdrawiam Panią Iwonke:loveu:
Cezus80 Posted February 28, 2008 Posted February 28, 2008 Hawanka napisał(a):Witam chciałabym sie pochwalić otuż od 4 lat jestem właścicielką pięknego hawańczyka:loveu::loveu::loveu::loveu: Sa do super pieski bardzo mądre i kochane chociasz potrzebują dużo pracy (chodzi mi o siersc) :diabloti::diabloti: Mam kilka pytań czy są ksiązki o hawańczykach,gdzie moge szukać informacji na temat tej rasy??????:shake::shake: Jaką karma karmicie swoje hawanki i jakim szamponem kompiecie swoje złotka???;););) I pozdrawiam Panią Iwonke:loveu: No proszę i znowu Pani Iwonka :loveu: My tez pozdrawiamy :lol: Ja niestety nie mam Hawańczyka więc nie będę sie wypowiadać na tematy związane z pielęgnacją :shake: natomiast książki to polskich raczej sie nie znajdzie, jest parę słów w książce poświęconej bischonkom ale to naprawdę parę słów. Proponuje szukać za granicą:-( a masz może jakieś fotki swojego psiaka ???
Hawanka Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 Cezus80 napisał(a):No proszę i znowu Pani Iwonka :loveu: My tez pozdrawiamy :lol: Ja niestety nie mam Hawańczyka więc nie będę sie wypowiadać na tematy związane z pielęgnacją :shake: natomiast książki to polskich raczej sie nie znajdzie, jest parę słów w książce poświęconej bischonkom ale to naprawdę parę słów. Proponuje szukać za granicą:-( a masz może jakieś fotki swojego psiaka ??? Tak mam zdjęcia podaj mi tylko e-mail.....
Hawanka Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 bursztynki napisał(a):Serdecznie dziękuje za Pozdrowienia:loveu:Również pozdrawiam Wszystkich przyjaciół i miłośników psiaków.Właściwie to cięzko jest zdobyć książke o hawanczykach w języku polskim,jest to mało znana rasa w naszym kraju,ale mam nadzieje że już niedługo będzie ich więcej.A co do karmy, nie ma właściwie jednej karmy ,która jest odpowiednia dla każdego hawańczyka.Powinna to być karma z "wyższej półki"dla małych ras np:HILLs,Royal Canin,karmy holistyczne.Dodatkowo mięso wołowe,drobiowe,podroby,warzywa i owoce.Bardzo waznymi składnikami pokarmu hawańczyka są :cynk,biotyna i wielonienasycone kwasy tłuszczowe(NNKT)mają one wpływ na wygląd skóry i włosa:loveu:Z doświadczenia mogę powiedzieć że prawidłowe żywienie jest podstawą pieknego włosa hawańczyka,a szampon i odżywka dodatkiem,ja używam 1ALL systems i Be Natur (nalezy zwracać uwage aby miały jak najmniej chemi,a te wybielające bardzo niszczą i osłabiają włos!!!)Jeśli mogłam pomóc to sie ciesze,i jeszcze raz Pozdrawiam:loveu:właścicieli kudłaczy i głaskance dla psiaków.;):loveu: :loveu::loveu: Tak ma pani racje bardzo trudno dostać książke na temat hawańczyków bede szukać dalej....Zastanawiam sie czy można ściąć mojego havana Faficzka :loveu: A jak tak to jak mam go ściąć??:shake: I czy śierść mu sie nie popsuje przes maszynke:shake: A co do karmy to przez jakiś czas dawałam mu royala cannina sensible,i mature ale znudziło mu sie i nie chce narazie royala jesc:-( Teraz zajada sie Aronem mini ale ta karma nie jest dobrej jakości i co ja mam robić:shake: I zastanawiam sie czy nie wziąś kolejnego psiaka od Pani Iwonki bo faficzek też jest od pani :loveu::loveu:Tak kocham tą rase.....
Cezus80 Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 Ojejku nie obcinaj!!!! Po lataj troszkę na wystawy;) to jest naprawdę fajna zabawa zarówno dla ciebie no a i później również dla psa. Mozna tam spotkać naprawdę fajnych ludzi. właśnie na wystawie spotkaliśmy pierwszy raz panią Iwonkę.I można chyba powiedzieć że Pani Iwonka to taka Matka chrzestna naszego skubiego , bo to ona znalazła nam wysmażonego psiaczka ( cotonka) pomyśl na naszych Polskich wystawach jest naprawdę mało hawańczyków może warto sprobować !!!!! bardzo zachęcam a jak już sie uprzesz i będziesz chciała go obciąć to będac na twoim miejscu poszłabym po prostu do psiego fryzjera ;), no chyba że nasz doświadczenie ;) Jak psiak jest fajnie obcięty to fajnie wygląda a jak złapiesz maszynkę w rękę i troch tu trochę tu przytniesz to może z niego wyjść niezłe czupiradło
McDzik Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 Tak, tak, potwierdzam, wystawy to bardzo fajna sprawa, ja poznałam wiele osób, które jak ja strasznie interesują sie psami i kynologią, a jestem w liceum dopiero i niestety nie ma u mnie w szkole nikogo z tych osób które znam, które jeżdżą po wystawach i sie tym interesują... a tak dzieki dogomanii i wystawom można nabrać wielu nowych doświadczeń, a im częściej sie jeździ, tym doświadczeń więcej, co się odkłada na ringowe sukcesy :) Pozdrawiam, McDzik
Hawanka Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 Cezus80 napisał(a):Ojejku nie obcinaj!!!! Po lataj troszkę na wystawy;) to jest naprawdę fajna zabawa zarówno dla ciebie no a i później również dla psa. Mozna tam spotkać naprawdę fajnych ludzi. właśnie na wystawie spotkaliśmy pierwszy raz panią Iwonkę.I można chyba powiedzieć że Pani Iwonka to taka Matka chrzestna naszego skubiego , bo to ona znalazła nam wysmażonego psiaczka ( cotonka) pomyśl na naszych Polskich wystawach jest naprawdę mało hawańczyków może warto sprobować !!!!! bardzo zachęcam a jak już sie uprzesz i będziesz chciała go obciąć to będac na twoim miejscu poszłabym po prostu do psiego fryzjera ;), no chyba że nasz doświadczenie ;) Jak psiak jest fajnie obcięty to fajnie wygląda a jak złapiesz maszynkę w rękę i troch tu trochę tu przytniesz to może z niego wyjść niezłe czupiradło Masz racje ale narazie nie zamierzam wystawiać Fafcia ze wzgledów zdrowotnych mojego psiaka:-(:shake:A co do ściecia to mam już fryzurke dla niego:evil_lol: I jestem już umówiona z fryzjerem :lol:I mam prożbe do pani Iwonki otuż przez przypadek usunełam numer gg pani a czasami na forum nie można porozmawiać tak jak na prv....Wiec czy może pani podać numer gg ....:-(
ewa5000 Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 Bafi się zmienił bo raz na kilka miesięcy jest strzyżony i po prostu odrastają mu jaśniejsze włoski. Ja miewam problemy z kołtunieniem się włosa co prawda zauważyłam już kiedy mu się najbardziej kołtunią( przy bardzo silnych wiatrach wraca ze spaceru natapirowany i wtedy nie nadążam z czesaniem i czasem bywa,że zostaną drobne kołtunki),ale muszę powiedzieć,że jak są krótkie to właściwie problemu nie ma. Produkty 1ALL uważam za rewelacyjne :):):) Karmienie to royal canin. Taka rada co do fryzjera. Raz ostrzygłam pieska u osoby której to nie za bardzo wyszło i niestety pies wyglądał nieciekawie. Teraz mamy fryzjerkę która jest świetna w swoim fachu. Mam pytanie jak pielęgnujecie zęby psa? Mojemu pojawił się osad niewielki czyścimy pastą co kilka dni. Jakiej szczoteczki używacie? Pozdr. Ewa
Cezus80 Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 ewa5000 napisał(a): Mam pytanie jak pielęgnujecie zęby psa? Mojemu pojawił się osad niewielki czyścimy pastą co kilka dni. Jakiej szczoteczki używacie? Pozdr. Ewa JA do tej pory używałam pasty orozyme,a teraz petosan ze szczoteczką ( ale psiakowi nie pasuje- pewnie się już przyzwyczaił do oro :razz: ) Ale proponuje sprobować naturalnej metody czyszczenia ząbków a mianowicie,kości mój np. uwielbia kości cielęce ( tylko te małe i zawsze przekrojone na dwie części ) dzięki temu naturalnie zdziera sobie osad i masuje dziąsła. Wiem,że nie każdy pies lubi takie rzeczy ale zawsze można sprobować ( koszt śmieszny około 1 zł) jak nie będzie chciał jeść na surowo to zawsze można ugotować.
Hawanka Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 ewa5000 napisał(a):Bafi się zmienił bo raz na kilka miesięcy jest strzyżony i po prostu odrastają mu jaśniejsze włoski. Ja miewam problemy z kołtunieniem się włosa co prawda zauważyłam już kiedy mu się najbardziej kołtunią( przy bardzo silnych wiatrach wraca ze spaceru natapirowany i wtedy nie nadążam z czesaniem i czasem bywa,że zostaną drobne kołtunki),ale muszę powiedzieć,że jak są krótkie to właściwie problemu nie ma. Produkty 1ALL uważam za rewelacyjne :):):) Karmienie to royal canin. Taka rada co do fryzjera. Raz ostrzygłam pieska u osoby której to nie za bardzo wyszło i niestety pies wyglądał nieciekawie. Teraz mamy fryzjerkę która jest świetna w swoim fachu. Mam pytanie jak pielęgnujecie zęby psa? Mojemu pojawił się osad niewielki czyścimy pastą co kilka dni. Jakiej szczoteczki używacie? Pozdr. Ewa Mam taki sam problem jak ty jeżeli jest mały osad to sprubuj kosteczek z Roya Cannina kosztuja ok 17 złotych ale sa dobre;)Nie prubuj kosteczek cielecych itp bo żołodek popsujesz psikowi :shake: A jak nie to weterynarz niech usunie ten osad....:lol:Ja myłam ząbki Fafciowi Ale to nie dało nic:-( Pozdrawiam
McDzik Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 Hawańczyki mają takie skłonności do odkładania kanienia nazębnego?
ewa5000 Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 ja karmię go tylko suchą karmą. Nigdy nie miał biegunki i wolę żeby tak pozostało. Kości dostępnych w sklepach zoologicznych nie lubi. Pies moich rodziców cieszy się strasznie z takiej kości ,a mój tylko powącha i odchodzi. Czy takie usuwanie osadu jest bolesne dla psa?
Cezus80 Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 Hawanka napisał(a):Mam taki sam problem jak ty jeżeli jest mały osad to sprubuj kosteczek z Roya Cannina kosztuja ok 17 złotych ale sa dobre;)Nie prubuj kosteczek cielecych itp bo żołodek popsujesz psikowi :shake: A jak nie to weterynarz niech usunie ten osad....:lol:Ja myłam ząbki Fafciowi Ale to nie dało nic:-( Pozdrawiam Dlaczego popsuje się żołądek??? Przecież to sama natura,chyba większe ryzyko jest przy napchanych chemią kościach specjalnych do usuwania kamieni :razz: mój psiak niestety jest wręcz arystokratą i nielubi sztuczności :shake: u nas kości cielęce super się sprawdziły ,oczywiście nie należy przesadzać. Ale niema problemów z żołdakiem lub innych sensacji ;) myślę że po prostu trzeba samemu przetestować parę firm i samemu zobaczyć co pasiak lubi a co nie. bo niestety po różnych denta sticach może być tez ciekawie;) McDzik napisał(a):Hawańczyki mają takie skłonności do odkładania kanienia nazębnego? Mc dzik to nietylne skłonności tylko tak już jest małe psiaki w tym również ozdóbki mają to do siebie że u niektórych osadza się kamień częściej a u innych w ogóle.A w dodatku często niema znaczenia czy karmisz psa tylko sucha karmą czy mokra :lol: tak samo jest z innymi rasami np.beagle czy owczarki niemieckie:-o .
McDzik Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 Cezus80 napisał(a):Mc dzik to nietylne skłonności tylko tak już jest małe psiaki w tym również ozdóbki mają to do siebie że u niektórych osadza się kamień częściej a u innych w ogóle.A w dodatku często niema znaczenia czy karmisz psa tylko sucha karmą czy mokra :lol: tak samo jest z innymi rasami np.beagle czy owczarki niemieckie:-o . Jejku skąd taka wiedza, jesteś weterynarzem? :evil_lol:
Hawanka Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 ewa5000 napisał(a):ja karmię go tylko suchą karmą. Nigdy nie miał biegunki i wolę żeby tak pozostało. Kości dostępnych w sklepach zoologicznych nie lubi. Pies moich rodziców cieszy się strasznie z takiej kości ,a mój tylko powącha i odchodzi. Czy takie usuwanie osadu jest bolesne dla psa? Zależy w jakim stanie są ząbki (czasami czyści sie w znieczuleniu a czasami w narkozie):p:p
rodzice Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 Ja na kamień równiez stosuje tylko surowe duze kosci - zaden z psów - 9 lat , 5 lat , 3 lata nie ma problemow z zębami i dziąslami . Karmię karma sucha mieszana z gotowanym . Sukę wystawowa trzymam w dlugim wlosie , drugą scielam i mam świety spokoj a suka mniej stresu .Po kosmetykach z 1 all systems przeszlam na bio groom - sprawdza sie lepiej bo wlos nie jest tłusty . W mojej rasie narkoza jest bardzo niebezpieczna - psy ciężko sie wybudzaja , wiec wolę wszystkie naturalne metody czyszczenia zębów - pasty nie zdały egzaminu . Acha kiedy mojej posokowce pojawił sie osad na zębach , doświadczony wet kazał mi drewnianą szpatulką ( taka jak się bada gardlo u ludzi ) sciągnąc samemu osad z zębów .Udalo sie bez problemow . Teraz po kościach ( nie podaje ich często - 2-3 razy w miesiącu ) zęby sa czyściutkie .
Sabina02 Posted March 9, 2008 Posted March 9, 2008 Ja polecam Nutro Natural Choice Lamb & Rice... Moje obydwie Hawanki sa na tej karmie, jest bardzo dobra...
Sabina02 Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 Ja się chyba przekręce... :-( Patrzcie jakie psiaki sa w schroniskach... Biedne, bezdomne... :placz: Oto 4 letni piesek ze schroniska w Bydgoszczy:
bursztynki Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 o rany śliczny psiak wygląda na hawańczyka lub maltańczyka,kto go tak zostawił???:mad:
Sabina02 Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 bursztynki napisał(a):o rany śliczny psiak wygląda na hawańczyka lub maltańczyka,kto go tak zostawił???:mad: Z pewnoscia jakis skur.....!!! :angryy: :mad: To jest jego wątek na dogo: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=106614
Recommended Posts