Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 89
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Chip to świetna rzecz, pod warunkiem, że służby miejskie są wyposażone w urządzenia potrzebne by ocztytać sygnał. W Polsce niewiele miast może się tym poszczycić, Gdynia na przykład nie.

Posted

Moj drugi pies ma czipa. Jednak kiedy przyszlam z nim na sprawdzenie i na odczyt ...nie mogli go znalesc. Ta sama sytuacja powtorzyla sie za drugim razem,dlatego tez zastanawiam sie czy jest sens to wszczepiac Adrii.

Posted

Lady ma jedynie tatułaż. Kiedyś nosiła jeszcze na obróżce "dzwoneczek" z adresem i nr. telefonu, ale go zgubiła... :-? Pisaliśmy jej też dane na odwrocie obróżki, ale obroże ma już nową, bez napisu... no więc zostaje tylko tatułaż.

Chip... hmm... myśle, że nie. Ja tam swojej bym nic nie wszczepiała...

• 11 months later...
Posted

Temat staaareńki, ale postanowiłam go "odświeżyć".Czy nadal żaden z waszych Yorczków chip-a nie posiada??Kika zapewne będzie miała wczepianego chipa ze względu na, to ze wyjedżamy do Norwegii i chip jest konieczny.Na poczatku w ogóle sobie tego nie wyobrażałam (nie wiedziałam jak się czipa "montuje" :wink: ), teraz już się w tym orientuje..jednak zastanawia mnie jak na chipa zareaguje Kika :-? Co myślicie o chipie u Yorka??

Posted

Ola&Kika,

Kazdy sposob trwalego oznakowania psa jest dobry. Jak wiesz istnieja dwa sposoby oznaczania psow: czipowanie i tatuowanie (przy czym tatuuje sie rowniez psy, ktore nie sa ewidencjonowane w ZK).

Istnieje tyle roznych okolicznosci, podczas ktorych pies moze nam zaginac, zostac porwany lub skradziony, iz lepiej oznaczyc go tak, aby pozniej latwiej bylo go znalezc i zidentyfikowac.

Dlatego jesli chodzi o czipowani jestem na TAK :bigok:

pozdrawiam,

Posted

Wprawdzie nie mam yorczka, ale też swego czasu chciałam mojej białej chipa wszczepić. I jak już się zdecyowałam okazało się, że Gdańsk nie podpiał umowy z frncuskim dystrybutorem i chipów nie ma :cry: Prawdopodobnie nawet cała baza danych zaniknie (a sporo psiaków ma u nas chipy-teraz już niepotrzebne...).

Lady-chipy czasami (ale ponoć baaardzo rzadko) mogą "wędrować" pod skórą. Znam przypadek, gdzie chip z karku goldena "przeszedł" na łapę! (dopiero tam czujnik zareagował :roll: ).

• 1 year later...
Posted

Sunia moich rodziców(owczarek niemiecki)ma chipa,został jej wszczepiony 9 lat temu kiedy ten program wczhodził do nas.Kiedyś zginęła(w3siadła do pociągu bez komendy)i dzięki czipowi trafiono do nas.Jestem bardzo za czipowaniem pieskow i myślę o zaczipowanou swoich suń.Kosztuje to jakieś 25 zł,ale nie wszedzie w Warszawie można tego dokonać.

Posted

W W-wie zdaje się Gosia chipowała swojego Axelka, więc ona powinna się orientować. U nas kosztuje to 80 zł i ja chyba swojej Avuni wszczepię (kilka osób mówiło mi, że psiak ani nie pisnął), bo chip jest niezbędny przy wyjeździe za granicę.

• 2 weeks later...
Posted

mam dwa yorki i oba mają chipa, gdyż planowałam wyjazd za granicę .Cała idea związana z chipowaniem jest jak najbardziej słuszna, tylko, że gdy przekraczałam ( już wielokrotnie) granicę(najczęściej ze Slowacją) to żaden z celników nie sprawdził wiarygodności paszportu z chipem pieska. Mam tylko nadzieję ,że w przypadku zaginięcia pieska, znajdzie się jakiś "ktoś" kto będzie posiadał urządzenie do identyfikacji.

Jeśli chodzi o samo wszczepienie, to tak jak ktoś wcześniej napisał bez pisknięcia.

• 4 months later...
Posted

[quote name='Wind']Ola&Kika,

Kazdy sposob trwalego oznakowania psa jest dobry. Jak wiesz istnieja dwa sposoby oznaczania psow: czipowanie i tatuowanie (przy czym tatuuje sie rowniez psy, ktore nie sa ewidencjonowane w ZK).
Istnieje tyle roznych okolicznosci, podczas ktorych pies moze nam zaginac, zostac porwany lub skradziony, iz lepiej oznaczyc go tak, aby pozniej latwiej bylo go znalezc i zidentyfikowac.
Dlatego jesli chodzi o czipowani jestem na TAK :bigok:

pozdrawiam,
witam gdzie trzeba się zgłosić żeby wytatułować tatułaż pieskowi który nie jest ewidencjonowany a zk rozumiem że są to psy bez rodowodu i do jakiego miesiaca się to robi

Posted

We Wrocku jest obecnie obowiazek chipowania, a ja jako praworzadny obywatel zamierzam sie do tego dostosowac;) .Psa mozna zachipowac za darmo.
Od jakiego wieku mozna chipowac?

• 2 months later...
Posted

Ja mam pytanie: jeśli zaczipuję moją Molly i przykładowo zgubi się albo ucieknie,to jak będę mogła ją odnaleźć? Zwykle nikt, kto znajdzie zgubionego pieska, nawet nie myśli,że mógłby on mieć czipa. Czy istnieją jakieś bazy danych,programy czy systemy,w których można by było ustalić gdzie w przybliżeniu znajduje się piesek? Bo ja chciałabym oznakować Molly,ale szczerze mówiąc, nie mam pojęcia jak wygląda w praktyce poszukiwanie zaczipowanego pieska.

Posted

Moja Suzy miala wszczepiony chip kiedy mieszkala jeszcze u hodowcy. Hodowca ten chipuje wszystkie swoje szczenieta zanim jeszcze trafia one do nowych wlascicieli, wiec kiedy Suzy zamieszkala u mnie natychmiast udalam sie do weta na kontrole i przyokazji sprawdzili mi czy rzeczywiście jest chip. Wet ustawił czytnik nad Suzanka i wyskoczył mu odrazu nr, śmiesznie to wygladało; jak by ona byla gdzies wyprodukowana i miala swoj kod kreskowy heh. od hodowcy oprocz wszystkich dokumentow Suzy dostalam taki wydruk potwierdzajacy obecnosc chipa oraz naklejki z numerem i kodem kreskowym.
Ogolnie jestem za chipowaniem psa to bardzo pomocne w razie "znikniecia" pupila czego nigdy nikomu nie życze!
Do chipowania igla jest "wielgachna" ale pieski dobrze to znosza i sa bardzo dzielne!:multi:

• 10 months later...
Posted

Podnoszę temat...

Czy ktoś wie czy działa Ogólnopolski Rejestr Zwierząt? Wchodzę na ich stronę, ale po wpisaniu numeru chipa nie pojawiają się dane psa! Pies był zaczipowany w sierpniu ub. roku i został zarejestrowany w bazie danych (taka mam nadzieję, bo robił to weterynarz...) Gdzie to można sprawdzić? Pozdrawiam,

Posted

Mój pies jest też zaczipowany ale nie sprawdzałam czy jest w Ogólnopolskim Rejestrze Zwierząt.Możesz podać mi ich stronę to też sprawdzę.Mam nadzieję,że mój wet to zrobił.A czy to jest istotne jeśli chodzi o wyjazd psa?

Posted

Wszystkie psy jadące za granicę muszą być zaczipowane. A zastrzyk ,,z czipa" choć robiony grubą igłą jest mniej bolesny niż z lekarstwem, bo igła do czipowania jest bardzo ostra i łatwo przebija skórę. Kto robił sobie sam zastrzyki wie o czym mówię :placz:

Posted

daria1 napisał(a):
Mój pies jest też zaczipowany ale nie sprawdzałam czy jest w Ogólnopolskim Rejestrze Zwierząt.Możesz podać mi ich stronę to też sprawdzę.Mam nadzieję,że mój wet to zrobił.A czy to jest istotne jeśli chodzi o wyjazd psa?

Zaczipowanie jest istotne, bo przy wyjeżdzie do krajów europejskich jest koniczne. Nie wiem jak z rejestracja w Polsce, Tzn. ja w kraju, w którym obecnie mieszkam jestem zarejestrowana w tutejszej bazie danych (z adresem tutejszym). I to działa!! Ale z racji tego, że jeżdzę do Polski dosyć czesto, chciałam spr. czy jestem w polskiej bazie danych...z adresem polskim. No i lipa, nic nie moge odnależć. To link do strony, gdzie powinno to być.

http://www.idpet.info/language/index.php?nrmenu=1&lan=pol

Daj znać czy są tam Twoje namiary, bo jeżeli tylko mnie tam nie ma - oj to zrobie awanturkę wetowi, który miał mnie tam wpisać :diabloti:

Posted

No i pięknie Madziu mnie też tam nie ma jutro jadę do weta i wyjaśnię tą sprawę.W takim razie po co czip skoro nie ma żadnych danych o właścicielu.To jest absurd :shake:

Posted

Czip to dobra rzecz,gdy piesek nie posiada rodowodu,bo nie jest anonimowy i w razie zagubienia można odnależć po numerze właściciela.Powinien być obowiązek czipowania wszystkich piesków i nie byłoby pózniej sytuacji,że ktoś porzuca pieska i nie ponosi żadnych konsekwencji swojego zachowania :shake:

Posted

Jeżeli system identyfikacji nie działa (a tak najprawdopodobniej jest!) to nie ma sensu go chipować. Chipowanie jest pomocne, gdy system działa i w razie zgubienia sie pieska, każdy kto go odnajdzie może go "zeskanować" w weta lub np. w Straży Miejskiej albo schronisku i po numerku odczytać dane właściciela (adres, numer telefonu). Wtedy nie ma problemy z oddaniem psa - bo wiadomo do kogo należy. Swoją drogą jestem ciekawa czy w Polsce york wróciłby do właścicela? Hmm....