Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nanami napisał(a):
Ayshe, bo jak dla mnie bardzo wyraznie zaznaczony kłab - to tak jak u konia z wyraznym kłebem :evil_lol: A tu tak... płasko :cool3:

Po tych fotkach co dodałas, to ja porwnując do mojej psiny widze extra-patyczkowate odnóza :evil_lol: Ale tył ogólnie prawie taki sam :P Jak mozesz to tez moja psinke opisz, proosze :evil_lol:

:evil_lol: a no nie......nie jak u kunia.klab ma byc najwyzszym punktem onka i tworzyc z linia grzbietu niezaklocona linie opadajaca ku tylowi.dlugi klab to wazna rzecz.klab zaznaczony tak jak mysle ze myslicie to krotki klab.odciety.dlugi klab zlewa sie z grzbietem,przechodzi w niego bez wyraznych zafalowan.

• Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ma ja-mam.na rekawie i ganiajace jak glooopki.albo lezace iglamiace pilki.zrobienie zdjec to problem.nie mam aparatu.te zdjecia co mam to wysepiony aparat byl.:roll: .ciezko ze zdjeciami.zreszta nie bardzo mam zapal do robienia zdjec.jakos tak nie mam weny.moje dziecko ma zdjecie.......jak sie urodzila.a teraz ma prawie 10 lat.mogila.no i szkolne takie z klasa.

Posted

ale się tu fajnie zabawiacie :lol:
ja to tylko podziwiam te pięknoty . no i po prostu albo pies ma w sobie to cos albo nie ma . nie umiem nazwac tego co budowie danego psa mnie razi ,a co mi sie podoba :placz:

ayshe jak juz tak sie dajesz wykorzystywac to poprosimy i my
na poczatek źaba , on nie ma żadnej fotki w pozycji nadającej sie do oceny chyba , jedyne jako takie to te

na pierwszym planie mamy chory łokiec :evil_lol: , nie da sie tez nie zauwazyc tyłozgryzu . choc przynajmniej jednego złego :oops: sie nie da o nim powiedziec ,jedno jest pewne ,jest szczupły . waga z wczoraj 40,5.

no i klarcia , za długa , za krótkie podudzie , mało dziewczęce pysio ,mimo tego ładnego ,,inaczej" tyłu (a moze dzieki niemu) pies czołg , silna jak tur ,i nie wiem czy budowa ma cos do tego ale niesamowicie skoczna , potrafi wejsc na drzewo np. b wysoko skacze z miejsca ,bez rozbiegu.

Posted

chlopczyk-ladny tyl,naprawde ladne podudzie ustawione w podobny sposob co u huppy'ego agrigento[zdjecia wyzej tam gdzies].ladne ramie,dlugie,prawidlowo ustawione,niestety lopatka juz nie dorownuje ramieniu.brak gornej linii przez slaby klab.widac to na pierwszym zdjeciu.klab jest dlugi ale troszke przydalby sie wyzszy.jednak tutaj winie lopatke.no i pies mlody jeszcze w fazie rozwoju a linia grzbietu rozwija sie u onka bardzo dlugo.w tym klab jako efekt wzrostu wyrostkow kolczystych.ladny zad zwiazany z fajnym udem.udo powinno byc szersze[porownaj z szerokim udem quenna]..dla mnie pies jest slabo zwiazany tj dlugi dosc.:cool3: .ma zbyt dluga partie ledzwiowa.
dziewczynka-slaba linia grzbietu,zeby ci wyszla jako tako mocno przeciagnelas tylna noge[za daleko].ustawione prostopadle srodstopie daloby mimo wszystko lepszy efekt.czasem jak linia grzbietu niez opada tak ostro to pies ladniej wyglada.zwlaszcza jak nie ma klebu to chociaz katowania sa lepsze i pies nie trzeszczy od rozciagniecia.przod ladny ,tyl-krotkie podudzie i udo daja taki efekt ze nie ma z czego katowac sie:p .ustawiaj ja[o ile moge ci doradzic]na krotko.tak zeby uwydatnic mizerny klab i tyl.ech moze libra zamiesci tu zdjecie swojej suni tez bez klebu.namordowalam sie zeby pokazac to czego nie ma a i tak zdjecie jest takie sobie.bo suka ma zwarte ledzwie i daje to efekt "garbu"przy braku klebu.takiego psa do zdjecia ustawia sie tak zeby wyprostowac ow garb ale nie przeciagnac psa.ciezkie zycie.
oba psy co czeste i nagminne niestety[dla mnie oczywiscie]maja zbyt dlugie tylne srodstopie i lekki staw skokowy [krotki,nie schodzacy nisko]co daje duze obciazenia w rucu wlasnie na staw skokowy a via niego na stawy biodrowe.

Posted

dzięki wielkie :lol: ze poswiecilas chwile . moze dzieki temu jakos sie naucze tych waszych mądrych słowek o budowie itd , rozkladając swoje burki na elementy pierwsze :evil_lol: ,wzrokiem oczywiscie li i jedynie .
ta łopatka źaby to chyba tez efekt no w pewien sposób zaburzonego rozwoju tych przednich czesci ,długie utykanie, asymetria obciążania itd ,czy źle mysle ?

a to ustawianie o którym piszesz chyba kojarzę , jest jedna róznica , tak jak na zdjeciach ruda lubi sobie stawac ot tak po prostu i juz ,a kiedy hodowca źabowy chcial wlasnie pokazac jak to udo ustawic tak sztucznie to sie małpa opierała.ale moze kiedys sprobujemy .
dlugie tylne środstopie + lekki staw skokowy .wiem któro to , zaraz sie zabieram za porównywanie ,przyglądanie itd.
jeszcze raz dzięęęęki

Posted

przy lekkim stawie skokowym ,krotkim,nie wpisanym w stojacy prostokat i dluzszym srodstopiu obciazenia motoryczne podczas zwrotow[gwaltownych np.na pozorancie]bardzo mocno obciazaja staw biodrowy bo to przywodziciele ud maja za zadanie "przytrzymac"konczyny.a onki maja dlugie gnaty i przeciazenia sa duze na stawie biodrowym,naprawde DUZE.kiedys zamiescilam zdjecie jaguara mausespitz i laski kirschental,huppy agrigento tyz moze byc-moja hodowlana ambicja jest taki typ psa...po wieloletnich obserwacjach i raportach od ludzi u ktorych moje psy pracuja[tj.psy ode mnie] uwazam ze taka budowa jest optymalna do pracy.nie budowa uzytka czy hipertyp a wlasnie taka.daje ogromna sprawnosc i wytrzymalosc psu przy zachowaniu przestrzennego,onkowego klusu.oczywiscie ja mam dobrze bo moge se olac wystawy.mnie zdobycze tego typu nie imponuja zbytnio jesli pies nie jest w stanie pracowac do poznej starosci.

Posted

ayshe napisał(a):
ech zreszta a co mi tam:evil_lol:
jaguar

to "moj"typ.jesli chodzi o charakter i prace tez.:loveu:

W pracy nie widziałam ale pies bardzo ładny :loveu:

A oto mój typ... Derrik v Haus Iris :loveu:

Posted

Szira/Gosia napisał(a):
Ja to sie zakochałam w Lasce:loveu: :loveu: :loveu: od pierwszego wejrzenia:loveu: :loveu: :loveu:
no ...ja tez.
:loveu:
AM-ja nie widzem zdjecia Derrika:placz: .ale haus iris....no wiadomo nie;) ?

Posted

Ja tam jeszcze wszystkiego, co opisuje Ayshe nie widze jeszcze, zwłaszcza tej lopatki :evil_lol: Ale conieco rozumiem. A dla zdziwka, to daje inne zdjecia mojej suni... :lol:

Tutaj jest zdjęcie odrobine wieksze, z poprzedniej strony
Zdjęcie

Jedno z nowszych, ale pozycja byle jak
Zdjęcie 1

A tu pare starszych (ehh ta tusza, nie dawajcie psa dokarmiac rodzince :diabloti: )
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Zdjęcie 4
Zdjęcie 5

No i moze jedno w kłusie... Nie ma ładnego, wydajnego kłusu, linia i kłab sie sypie :lol: ma raczej taki dosyc regularny i fajny, ale nic nadzwyczajnego. No i czesto wpada w inochód.
Kłusik

Co do Hagusinskiej, to nie podoba mi sie śródstopie (za krótkie), stawy skokowe zbyt wysuniete do przodu, krótkie podudzie, ładny profil głowy, ucho dobrze osadzone, ale troche duze, słabo zaznaczony kłab, za czym idzie lekkie wygiecie górnej linii. Tak, na laickie oko :razz:

Posted

nanami-wpada w inochod przez tyl i zad.do przodu nie nadaza:p .
cortina-podoba mi sie tyl-tylna konczyna,zwlaszcza staw skokowy i srodstopie,mocny staw i dlugi,srodstopie dzieki temu dosc krotkie i mocne.naczelna wda jest brak klebu.tzn niski klab.to mocno [jak u paru innych psow danych tutaj]zakloca gorna linie.dla mnie osobiscie przydaloby sie mocniejsze zwiazanie [krotsze ledzwia]i dluzszy zad.a jest odwrotnie:roll: :lol: .przod ladny....jak to sie mowi katowanie przodu i tylu wystarczajace.a jej jak ja lubie patrzec na wasze onki:loveu: .na kazde onki:multi: .
no wiadomo ze cortino kochana wszystkei donki bym ostrzygla:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: ale to tyz onki nie?nie ich wina ze sie takie urodzily.....:evil_lol: .doooobra.....sorki...mam glooopaffke od samego ranca dzisiaj.:cool3:

Posted

Ayshe, a mozesz wytłumaczyc o co chodzi z tym związaniem? :cool3:

Masz chyba racje z tym inochodem, bo czasem mam wrazenie ze głowe, przód i tył ma od innych psów :evil_lol:

Posted

uoooo matko...wieta ze ja stukam jednym paluchem w klawiature?:placz: .krotko-zwiazany pies to pies o krotkich ledzwiach[ale nie za krotkich]nie kolebie mu sie grzbiet bo nie ma takiego miejsca w psie zeby go rozkolebalo.:roll: .cala sila napedu czyli konczyn tylnych jest przekazywana przez zwiazana gorna linie na przod.w momencie dlugich lezdzwi zaczyna sie strata energii posuwu na kolebiacym sie grzbiecie.za jednym krokiem onek ma zgarniac maksa terenu zeby ruch byl ekonomiczny i pochlanial jak najmniej energii.

Posted

dzięki ayshe, jestem bardzo zadowolona z tego co napisałaś:multi: a co do wystrzyżenia, to hagusińska brzuch ma mocno przycięty i przednie łapy:evil_lol: to znaczy włos na nich;)

Posted

Cortina napisał(a):
dzięki ayshe, jestem bardzo zadowolona z tego co napisałaś:multi: a co do wystrzyżenia, to hagusińska brzuch ma mocno przycięty i przednie łapy:evil_lol: to znaczy włos na nich;)
plosem.i juz cie lubiem bardziej ze frycki jej przystrzyglas.wygodniej psu bo sie rozne takie nie czepiaja i wogole....:roll: :p

Posted

ayshe napisał(a):

AM-ja nie widzem zdjecia Derrika:placz: .

ayshe,
specjalnie dla Ciebie wklejam noch einmal ;)

Mam nadzieję, że teraz widzisz :cool3:

Posted

ayshe napisał(a):
widzem:p .
no przod do kitu ale piesio fajny.taki akuratny ze tak powiem.:lol:

aaa tam czepiesz się :eviltong: Doskonałe na wystawach miał :cool3:

Posted

jasne ze sie czepiam.zawsze:diabloti: .a doskonala to.......no na doskonala to jest ale czy to wszystko?nie.
dla pocieszenia ci powiem ze krylam psami z gorszym przodem niz derrik w tym roku:evil_lol: .