ayshe Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 AM napisał(a): Żartujesz? :roflt: :roflt: :roflt:no wlasnie nie zartuje:evil_lol: .takie dofffciapne to mialo byc pewnie.:roll: :lol: . ma-ja-zapewniam cie ze pies z twojego zdjecia nie jest wynaturzony.jest USTAWIONY.te dwa tez mozna by bylo ustawic.zwlaszcza tego wilczastego.:roll: .i tak jest troszke posadzony . ten pies jako przyklad wynaturzenia ci nie wyszedl i sorry bo takie teksty na psa w tym typie to dzialaja na mnie jak plachta na byka.:angryy: .to bardzo ladny pies .nie przekatowany,z pieknym glebokim przodem,nie w hipertypie ...bardzo ladny pies.wynaturzone to moga byc ludziska jak znecaja sie nad psem albo kryja suke co cieczke.ten onek nie jest wynaturzony.ma schh3 i to na ocene b.dobra.wysoka punktacja za rekaw.pracuje pieknie.pasja i zapal. Quote
Szira/Gosia Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 OOO Ayshe oddychaj głęboko:razz: policz do dziesięciu:razz: Ja tam rasistka jestem i uznaje tylko ONki krótkowłose:lol: Quote
sisay Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 ma-ja-zapewniam cie ze pies z twojego zdjecia nie jest wynaturzony.jest USTAWIONY.te dwa tez mozna by bylo ustawic.zwlaszcza tego wilczastego.:roll: .i tak jest troszke posadzony . :crazyeye: czy to mozliwe, zeby tak wiele zalezalo od ustawienia psa?? Tzn wiem ze tak jest, ale akurat o ON nie spodziewalam sie takiej roznicy. :oops: ten pies jako przyklad wynaturzenia ci nie wyszedl i sorry bo takie teksty na psa w tym typie to dzialaja na mnie jak plachta na byka.:angryy: . Bardzo przepraszam :oops: nie gniewaj sie :cool3: to bardzo ladny pies .nie przekatowany,z pieknym glebokim przodem No wlasnie, z tym przodem... mam wrazenie ze on sie zaraz 'kipnie' w przod. Wilczasta suka ma wedlug mnie bardziej optymalny front... :p ten onek nie jest wynaturzony.ma schh3 i to na ocene b.dobra.wysoka punktacja za rekaw.pracuje pieknie.pasja i zapal. Nie znam go :diabloti: a zdjecia lubia klamac, to wiadomo od zawsze. Moglabys prosze skomentowac budowe "moich" onkow wzgledemTwojego typu? Wiem juz ze to sa "uzytki" a domyslam sie, ze Ty preferujesz typ "wystawowy". Jak te moje uzytki wypadlyby na wystawie? :cool3: Quote
sisay Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 Mnie się podobają oba ale wilczasty bardziej :loveu: Nooo :) Ja to bym najchetniej wymieszala te dwa. Suka jest bardziej elegancka no i to umaszczenie... :cool3: A pies jest taki PSI, wszystko ma umiarkowane ;) a przy tym widac ze to ON I nie patrzę tu pod kątem zgodności ze wzorcem bo na tym to się znam jak kura na pieprzu, choć dzięki naukom ayshe jest już lepiej :cool3: Tez na to licze :cool3: Quote
ayshe Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 ma ja -ja sie nie gniewam:cool3: .no cos ty.:evil_lol: . baaaardzo duzo zalezy od ustawienia psa i od zdolnosci fotografa.jak profesjonalni fotografowie z urmy zrobili zdjecia moim psom to ...ledwo je poznalam:diabloti: .moje booorasy a takie....hmmmm......malo zablocone jakies wyszly:evil_lol: . tak na serio mozna baardzo poprawic lub zepsuc psa ustawieniem.jednak dobre zdjecia sa porownywalne i juz mozna kusic sie o ocene.. teraz co z tym przodem...otoz pies ma super przod.lopatka i ramie sa dlugie i naprawde fajnie ulozone.jest ustawiony wiec stoi na przodzie a tyl to taka podporka tylko.:cool1: "twoje"onki maja bardzo slaby przod[aczkolwiek wilczasty pies wydaje sie miec dluzsze ramie,wilczasty nie podoba mi sie wogole-zwlaszcza jesli porownywac dwa psy pod wzgledem tylu.dlaczego?ano dlatego ze pies nr2 ma slabsze udo,cienkie podudzie i mimo lepszego ukatowania[chociaz to zdjecie akurat troche to przeklamuje]wole pierwszego psa.nie lubie psow z lekkim tylem po prostu.mam krecka na punkcie ustawienia uda i dla mnie to wazniejsze niz dlugosc podudzia.tj.jesli mam do wyboru psa z lepszym udem to wybiore jego.zamieszczalam gdzies zdjecia jaguara -to jest moj typ onka.nie eksterierowy,nie uzytkowy bo rasa jest jedna tylko wlasnie taki typ reprezentowany przez jaguara i np.laske kirschental. "eksterier"ma troszke za bardzo odstawiony tyl tj srodstopie nogi tylnej od strony patrzacego nie jest prostopadle do podloza.gdyby go ustawic prawidlowo bardziej to otrzymalabys wyglad lepszy,nie tak zwracajacy uwage na grzbiet-ustawiajacy glownie to chcial wyeksponowac-linie grzbietu.piekny dlugi zad,b.fajnie ustawione,dlugie udo,mierne ale krotkie,nie kolebiace w ruchu,zwiazane podudzie,silny staw skokowy i slupowe krotkie srodstopie.poniewaz to mlody pies[na zdjeciu w kazdym razie na pewno]to mamy jeszcze srednia mase i zwiazanie.oraz jeszcze nie w pelni samcza glowe. ma ja-nie wole ani eksterierow ani uzytkow.sa dobre,ladne,w pelni wartosciowe psy z kazdej z tych grup wg mody silnie zaznaczanych.onek to charakter i budowa dazaca do idealu.kazdy szczegol budowy jest podporzadkowany ruchowi w klusie.ale nie przywiazuje wagi to oznaczen typu-uzytkowy czy eksterier.nie ma to dla mnie wiekszego znaczenia poniewaz hoduje owczarki niemieckie a rasa ,co podkreslam zawsze ,jest jedna.nie pieski slicznie biegajace na ringu,zjawiskowe niemalze w wyciagnietym klusie ale w hipertypie i nie onkowe "maliniaki"-lekkie,bez katowan,koszmarne w ruchu. Quote
sisay Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 Dzieki :p o to mi chodzilo. Wiesz ja z kolei mam krecka na punkcie balansu iproporcji, ale towynik zapatrzenia w rodezjany, gdzie kazda cecha "rzucajaca sie za bardzo" w oczy wskazuje na brak proporcji. Stad wlasnie ta zla opinia o przodzie trzeciego przykladu. Dlatego najbardziej podoba mi sie nr 1 ;) A, i jakos nie widze tego, co piszesz o tyle wilczastej suki :oops: ale wierze na slowo. Masz gdzies inne fotki tego psa, ktorego nazwalam "wynaturzencem" ? A, i co z grzbietem? nie powinien byc prosty, tzn o gladkiej, lukowatej linii? Na niektorych zdjeciach ON zauwazylam jakies zalamania linii grzbietowej, nie wiem jak to nazwac :cool1: Czarny podpalany ma na przyklad prosciutki grzbiet. Ta suka natomiast ma wyraznie zalamany. Czy to tez jest kwestia ustawienia? Quote
saJo Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 Ten pierwszy piesio to stanowczo moj typ :loveu: tylko zeby przod mial jeszze ciut leprzy.... Quote
ayshe Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 ma ja-ten pies po prostu nie ma klebu:evil_lol: .do ramienia tez sie przypne i do krotkiego zadu:p Quote
sisay Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 ayshe napisał(a):ma ja-ten pies po prostu nie ma klebu:evil_lol: .do ramienia tez sie przypne i do krotkiego zadu:p To znaczy ktory?... bo klebu nie widze tylko u tej ostatniej garbatej suki :cool1: Oj nic z tego nie rozumiem :shake: Quote
ayshe Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 sorki.pospieszny post.:roll: .pisalam o tej suce ostatniej wlasnie.nie ma klebu.garbata nie jest.:cool1: ma ja -bylas na watku historia rasy ON?pokop tam troche ...ja sie tam naprodukowalam strasznie i dalam sporo zdjec .:). Quote
AM Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 saJo napisał(a):Ten pierwszy piesio to stanowczo moj typ :loveu: tylko zeby przod mial jeszze ciut leprzy.... Z budowy ten pierwszy tez mi się bardziej podoba ale z umaszczenia ten wilczasty... :loveu: :loveu: :loveu: Quote
sisay Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 sorki.pospieszny post.:roll: .pisalam o tej suce ostatniej wlasnie.nie ma klebu.garbata nie jest.:cool1: W takim razie jaka jest przyczyna tej krzywizny ktora zaznaczylam? Bo chyba nie powiesz mi, ze tak ma byc :cool3: ma ja -bylas na watku historia rasy ON?pokop tam troche ...ja sie tam naprodukowalam strasznie i dalam sporo zdjec .:). OK juz tam ide :) dzieki Quote
marmara_19 Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 ayshe a moglabys cos napisac na temat tego psa? heh to Cekin w wieku 16 mieisecy.. teraz ma 19 i troche "zmeznial".. ustawiac psa dobrze nie umiem.. ale jestem ciekawa co sadzisz o tym potworze:) Quote
ayshe Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 ma-ja napisał(a):W takim razie jaka jest przyczyna tej krzywizny ktora zaznaczylam? Bo chyba nie powiesz mi, ze tak ma byc :cool3: OK juz tam ide :) dziekidorob do tego normalny klab a nie wawoz i bedzie normalna linia grzbietu aczkolwiek nie idealna.sucz jest dluga i bez zadu i przodu. Quote
ayshe Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 marmara_19 napisał(a):ayshe a moglabys cos napisac na temat tego psa? heh to Cekin w wieku 16 mieisecy.. teraz ma 19 i troche "zmeznial".. ustawiac psa dobrze nie umiem.. ale jestem ciekawa co sadzisz o tym potworze:)marmara-ladna glowa,zapewne i pewnie w rozwoju bo to mlody chlopak,dobra zwiazanie,troszke bym sie przypiela do zadu,nie stanowi linii z grzbietem.niski klab a raczej jego brak ,mierne ramie i zyczylabym sobie lepszej lopatki,krotkie udo i dzieki temu dlugie srodstopie.ladny psiak. Quote
ayshe Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 i dla rownowagi-ocena wambo o.orbit tronje. dawajcie czadu.to moj pies .nie kryje.ma za soba pierwsze zawody schh3[klub schh we wloszech].pracuje z nim uwe.zyczylabym sobie lepiej ulozonego uda no i troche gnata bo glowa jak cie moge a podudzie jak u kurczaka.:cool3: Quote
ayshe Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 i drugi do odstrzalu...gismo o.ursus batu gismo przez ostatnie 2l.kryl w israelu[hodowla wojskowa].wraca pod koniec tego roku. uwagi mam do podudzia,stawu skokowego,na zdjeciu pies ma 1,5 roku.teraz ma 5 lat.aaa i kufe ma wygarbiona dosc brzydko.ale charakter super. Quote
marmara_19 Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 ayshe dzieki za slowa krytyki itp:) biorac pod uwage to, ze cekin jest prawdziwym kundlem to jest ok:) fajnie widziec/czytac opinie kogos kto sie zna:) dzieki bardzo:) Quote
ayshe Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 plosem:p .fajny piesiur i tyle.no jak kazdy onek wiec hmmm to nie niespodzianka:evil_lol: Quote
sisay Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 ayshe napisał(a):i dla rownowagi-ocena wambo o.orbit tronje. dawajcie czadu.to moj pies .nie kryje.ma za soba pierwsze zawody schh3[klub schh we wloszech].pracuje z nim uwe.zyczylabym sobie lepiej ulozonego uda no i troche gnata bo glowa jak cie moge a podudzie jak u kurczaka.:cool3: Ayshe, a mozesz podac przyklad idealnego (wg Ciebie) uda, podudzia,w ogole tylnej nogi? Bo mi to nie daje spokoju. Wydaje mi sie, ze pierwszy z pokazanych przez Ciebie psow ma wyraznie mocniejsze udo. U obu nie widze klebu :roll: :razz: Masz gdzies zdjecia tych psow stojacych NORMALNIE ? zebym mogla sobie porownac ;) Quote
Nanami Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 Nawiązując do początku tematu, to ubóstwiam pewne ONki z linii eksterierowej jak i uzytkowej :evil_lol: I uwazam, ze w obu liniach trafiaja sie "kaleki", który totalnie mi nie pasuja. Dla mnie marzeniem jest jakis mix obu linii skupiający pozytywy obu linii (marzenia :diabloti:), czyli temperamencik i ciemnowilczasta lub typowo bi-kolor maść od użytków, a od eksterierków piekna linie, szlachetna głowe, piekne kątowania i kłus przestrzenny :loveu: W sumie sobie tak dziubdziam plan nabycia skąds takiego szczyla i próbowanie z nim na wystawach oraz sporcie. Na początku padła hodowla "Mavic" - byłam tam, hodowca ma duzo psów, nalezy mu pogratulowac za osiagniecia na BSZS, ma sporo importów i krajowych, a takze paru podhodowców. Mozna sie zarówno niezle przejechac, jak trafic swietna okazje. Ja nie zaden spec, ale moge powiedziec co sądze o Twoich psiurach :evil_lol: Wambo z ojca ma piekne rude podpalania :loveu: Ładne ucho, lekko zaznaczony kłąb, ładny front, podudzie zdecydowanie za długie, tylne konczyny mogłyby byc lepsze. No i w samym ustawieniu, zewn. noga powinna byc chyba bardziej pod kłode podciagnieta. Gismo, mam wrazenie ma zbyt płytki front, śródstopie mogłoby byc lepsze, podudzie ciut krótsze, no i ta kufa wyglada troche jak fotomontaż :diabloti: No to w rewanzyku ja prosze o komentarz dla mojego psełdo-onka :evil_lol: Najlepsze zdjecie mimo ze jeszcze wtedy lekko przy tuszy była :evil_lol:, na innych wychodzi zbyt wydłuzona, z beznadziejnym kątowaniem, frontem, w ogóle beznadziejnie, a jedyne co mi sie podoba, to ze zawsze ma prosty grzbiet :razz: Quote
ayshe Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 ma ja-klebu nie widzisz?:evil_lol: .hmmm.to zastanawiajace bo akurat te dwa psy maja klab zwlaszcza wambo.idealny pies?idealne udo?prosze bardzo:dla mnie to quenn loher weg.przyczepic sie moge tylko do tylnego srodstopia i stawu skokowego.dla mnie powinny byc mocniejsze. Quote
ayshe Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 dla mnie super typ,gorsze udo,super staw skokowy ,b.fajne tylne srodstopie. huppy agrigento Quote
Nanami Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 Ayshe, bo jak dla mnie bardzo wyraznie zaznaczony kłab - to tak jak u konia z wyraznym kłebem :evil_lol: A tu tak... płasko :cool3: Po tych fotkach co dodałas, to ja porwnując do mojej psiny widze extra-patyczkowate odnóza :evil_lol: Ale tył ogólnie prawie taki sam :P Jak mozesz to tez moja psinke opisz, proosze :evil_lol: Quote
ayshe Posted November 7, 2006 Posted November 7, 2006 Nanami napisał(a):Nawiązując do początku tematu, to ubóstwiam pewne ONki z linii eksterierowej jak i uzytkowej :evil_lol: I uwazam, ze w obu liniach trafiaja sie "kaleki", który totalnie mi nie pasuja. Dla mnie marzeniem jest jakis mix obu linii skupiający pozytywy obu linii (marzenia :diabloti:), czyli temperamencik i ciemnowilczasta lub typowo bi-kolor maść od użytków, a od eksterierków piekna linie, szlachetna głowe, piekne kątowania i kłus przestrzenny :loveu: W sumie sobie tak dziubdziam plan nabycia skąds takiego szczyla i próbowanie z nim na wystawach oraz sporcie. Na początku padła hodowla "Mavic" - byłam tam, hodowca ma duzo psów, nalezy mu pogratulowac za osiagniecia na BSZS, ma sporo importów i krajowych, a takze paru podhodowców. Mozna sie zarówno niezle przejechac, jak trafic swietna okazje. Ja nie zaden spec, ale moge powiedziec co sądze o Twoich psiurach :evil_lol: Wambo z ojca ma piekne rude podpalania :loveu: Ładne ucho, lekko zaznaczony kłąb, ładny front, podudzie zdecydowanie za długie, tylne konczyny mogłyby byc lepsze. No i w samym ustawieniu, zewn. noga powinna byc chyba bardziej pod kłode podciagnieta. Gismo, mam wrazenie ma zbyt płytki front, śródstopie mogłoby byc lepsze, podudzie ciut krótsze, no i ta kufa wyglada troche jak fotomontaż :diabloti: No to w rewanzyku ja prosze o komentarz dla mojego psełdo-onka :evil_lol: Najlepsze zdjecie mimo ze jeszcze wtedy lekko przy tuszy była :evil_lol:, na innych wychodzi zbyt wydłuzona, z beznadziejnym kątowaniem, frontem, w ogóle beznadziejnie, a jedyne co mi sie podoba, to ze zawsze ma prosty grzbiet :razz: nanami-niestety kufa gismo to nie fotomontaz:shake: .on ma takiego garba.z przodu tego nie widac i moze jak wroci zrobi mu sie lepsze zdjecia.dlugo na niego czekalam ,jest z topowej niemieckiej hodowli no i to jeden z ostatnich dzieci ursusa.linia zenska mi pasi bo to ta na ktorej mi bardzo zalezy w hodowli.nie wiem czy u mnie bedzie cos kryl.za to ma rewelka charakter.ten pies to taka maszyna do schutzhund:evil_lol: .wambo jest tak ustawiony bo jak bym podstawila noge zewn.to wyszedlby marny grzbiet a w zdjeciach chodzi o to zeby psa pokazac najlepiej jak sie da.dzieki za ocene:loveu: . twoja sunia:ramie[to bolaczka niestety,duzo psow ma zbyt strome,krotkie ramie],ladny dlugi zad,slabo katowany tyl,ladny grzbiet,dluga dobrze ustawiona lopatka.no i rzeczywiscie troszke przy tuszy byla dziewczynka i to torche uwydatnia kosciec ktory moglby byc mocniejszy. Quote
Recommended Posts