doddy Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 Mam do Was pytanie. Czy jeśli kupowalibyście psa to: - czy byłby to ONek krótko, czy długowłosy - czy kupilibyście w Polsce, czy w innym kraju (jeśli tak to w jakim i dlaczego) - z jakiej hodowli Ciekawa jestem Waszych opini o polskich i zagranicznych hodowlach onków. Ponadto rozglądam się za hodowlą ONków i szukam jakiś fajnych. Quote
AgaCzips Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 [quote name='doddy']Mam do Was pytanie. Czy jeśli kupowalibyście psa to: - czy byłby to ONek krótko, czy długowłosy - czy kupilibyście w Polsce, czy w innym kraju (jeśli tak to w jakim i dlaczego) - z jakiej hodowli Ciekawa jestem Waszych opini o polskich i zagranicznych hodowlach onków. Ponadto rozglądam się za hodowlą ONków i szukam jakiś fajnych. chyba długowłosy, zawsze mi się bardziej podobały. To zależy czy piesek ma być dobry wystawowo dobrej :wink: takiej gdzie psy są zadbane pod względem fizycznym i psychicznym. Quote
saJo Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 Hmmmm Ja brala bym na pewno krotkowlosoego.Nie podobaja mi sie dlugosiersciste. Hodowla polska czy zagraniczna...nie wiem.Na pewno z lini uzytkowej.Bo po pierwsze, psy maja troche lagodniejsze katowania,po drugie jest wieksza pewnosc co do charakteru psiaka. Jaka hodowla,nie wiem,obecnie czekam na szczeniaka malinois i nie planuje w najblizszym czasie ONa.Ale mysle ze Polsce daloby sie kupic w miare dobrego psiaka.Ale jak mowie.Tylko linia uzytkowa.Przy czym nie sugeruje sie moja wypowiedzia przy wyborze psa, pamietaj ze pies z lini uzytkowej ma swoje wymagania. Quote
in_a Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 Jak dla mnie - TYLKO Długowlose ON-y/choć co poniektóre krótkowłose też są niczego sobie 8) / W moim przypadku gdybym kupowała nastepnego - to chyba z zagranicznej hodowli, ale tylko dlatego żeby była "nowa krew" - inbredów jakoś nie pochwalam. Bajki o tym, że dlugowłose nie sa użytkowe, radzę schować do lamusa bo nie są poparte żadnym, sensownym argumentem - a nawet, wręcz przeciwnie. Quote
AM Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 Mam do Was pytanie. Czy jeśli kupowalibyście psa to: - czy byłby to ONek krótko, czy długowłosy - czy kupilibyście w Polsce, czy w innym kraju (jeśli tak to w jakim i dlaczego) - z jakiej hodowli - Na pewno ONek krótkowłosy bo takie wolę choć podobają mi się również DONki - w Czechach, na Słowacji, w Niemczech, - tylko hodowle użytkowe bo tak jak pisze Sajo nie są "przekątowane" i mam większą pewność świetnego charakteru takiego psa. Hodowle to: Jinopo (Czechy), ze Stribrnego kamene (Czechy), Gymor (Czechy), z Danaru (Czechy), No Vikar (Czechy), Z Polytanu (Słowacja), Black Chabet (Słowacja), Egidius (Słowacja), Mohnwiese (Niemcy) Quote
Aneczka Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 1. Zdecydowanie krótkowłosy - długowłosy jest ładny i pomijając fakt iż jest to wada (długi włos) to pielęgnacja tej sierści to koszmar 2. Raczej nie w Polsce choć bardzo interesująca jest polska chodowla "Mavic" 3. A jeżeli chodzi o linie to ON to pies użytkowy i nie powinien być dzielony na linie użytkowe i nieużytkowe Quote
Mokka Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 doddy napisał(a):Mam do Was pytanie. Czy jeśli kupowalibyście psa to: - czy byłby to ONek krótko, czy długowłosy - czy kupilibyście w Polsce, czy w innym kraju (jeśli tak to w jakim i dlaczego) - z jakiej hodowli Ciekawa jestem Waszych opini o polskich i zagranicznych hodowlach onków. Ponadto rozglądam się za hodowlą ONków i szukam jakiś fajnych. Zależy, co chciałabym z psem robić. Jeśli miałby być wystawowy, to tylko krótkowłosy i (niestety) z hodowli "eksterierowej" czyli dramatycznie przekątowany. Gdyby było mnie stać, sprowadziłabym sobie psa z zagranicy, a co tam... świeża krew zawsze jest pożądana, pod warunkiem, że nie jest to odpad za korzystną cenę. Prawdopodobnie byłyby to Niemcy. Co do konkretnych zagranicznych hodowli, to się nie wypowiadam, bo za mało się na tym znam. Moje informacje pochodzą od naszych owczarkarzy, oglądałam też filmy ze światówek, ale to za mało. A tak poza tym, bez zagłębiania się w szczegóły (nie są to uwagi na temat żadnych konkretnych hodowli), polskie ON-ki zatracają jakby charakter. Coraz więcej spotyka się osobników z bardzo kiepską psychiką, histerycznych, bojaźliwych, rozszczekanych ponad miarę. To mi się zdecydowanie nie podoba. Nie zachwyca mnie też obecnie obowiązująca sylwetka ON-a, garbatego i z podkasanym tyłeczkiem. Ta sylwetka jest bardzo nienaturalna i chyba żadna rasa nie dąży tak bardzo w tym kierunku. Quote
saJo Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 Aneczka Dlugi wlos jest wada w ZK,co nie znczy ze tak samo jest w innych organizacjach. ON to pies z zalozenia uzytkowy i kazdy pies powinnien byc zdolny do opanowania IPO,powinien miec instynkt strozowania,obrony itp. Ale prawda jest taka,ze nie da sie chodowac psy super eksterierowe, bedace jednoczesnie championami w sporcie.To jest po prostu niewykonalne.Pojedyncze przypadki psow,ktore sa jednoczesnie championami wystawowymi i osiagaja doskonale wyniki w sporcie, to tylko wyjatki potwierdzajace regule. Podzial na linie uzytkowe i eksterierowe jest po prostu nieunikniony. Ja obecnie szukam(wlasciwie to szukalam)szczeniaka owczarka belgijskiego malinois.Rasa maja zdaniem bardzo brzydka,ale bardzo podoba mi sie ich charakter,a szukalam psa typowo do sportu. Jednak chcialam aby psiak byl w miare ok eksterierowo.Znalezienie takiego psiaka graniczylo z cudem.W koncu olalam sprawe eksterieru,zdecydowalam sie na linie typowo uzytkowa.W kwietniu "moja" sunia powinna dostac cieczke.Mam nadzieje,ze urodzi mi fajnego,charakternego szczeniaka,z ktorym nie bedzie wstyd sie pokazac na wystawie Quote
Aneczka Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 Ja wiem że owczarek niemiecki długowłosy ma ogromną żeszę wielbicieli, nie przeczę że ładnie wygląda, ale niestety albo uznajemy jakiś wzorzec albo nie. I o ile czytałam wzorzec owczarka niemieckiego to długi włos jest wadą. Wiem że jest marzeniem wielu posiadaczy ON-ka długowłosego by został on uznany jako odrębna rasa, kwestią tylko dyskusyjną jest pytanie po co? A w kwesti czy podział na linie wystawowe i użytkowe jes nieunikniony też nie mogę się zgodzić, w końcu zajrzyjmy na podwórko rodzime ON-ka, czy oddzielane są eksterierowe od użytkowych? Oczywiście prawdą jest że nie każdy będzie mistrzem sportu, ale każdy ma nadawać się do pracy i od tego mamy IPO nie tylko I ale i II i III, PTT i PTT I, może brakuje wyższego poziomu ale to już coś. Tymczasem spójrzmy na wyszkolenie naszych reproduktorów i suk hodowlanych. Powiedzmy sobie wprost gdyby nie było odzielnych linii to niewiele by nasi hodowcy zdziałali, a może nie jest złym pomysłem by chodowli było mniej ale za to na wyższym poziomie? Ale już nie mieszajmy tematów, saJo mam nadzieję że trafisz naprawdę na super szczeniaka :D Odniosę się jeszcze do wypowiedzi: "Bajki o tym, że dlugowłose nie sa użytkowe, radzę schować do lamusa bo nie są poparte żadnym, sensownym argumentem - a nawet, wręcz przeciwnie." - Wypadało by najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie co to pies użytkowy, pies użytkowy to pies który czynnie pracuje no i zaczyna się problem - wmarzanie śniegu w długi włos między palcami, kołtuny, pies gotuje się przy wyższych temperaturach, sierść chłonąca wodę jak gąbka, pielęgnacja zajmie więcej czasu niż praca - to chyba nie o to chodzi? Quote
Mokka Posted March 29, 2005 Posted March 29, 2005 saJo napisał(a):Aneczka Dlugi wlos jest wada w ZK,co nie znczy ze tak samo jest w innych organizacjach. Długi włos jest wadą w/g wzorca FCI. Quote
Magdula Posted March 30, 2005 Posted March 30, 2005 Ja również wybrałabym ( i juz wybrałam :D )ONka krótkowłosego, głównie dlatego, iz takie podobaja mi sie znacznie bardziej niz DONki (które tez sa ładne,ale...)Poza tym zbieranie sierści z dywanów to nie jest mój ulubiony sposób spedzania wolnego czasu:) Truizmem jest że krótkowłose to psy typowo uzytkowe, nie bedę sie powtarzać, moi poprzednicy juz wyczerpali temat. Zależy jeszcze co chcesz z tego psa zrobic , i od tego powinna byc uzalezniona twoja decyzja. Quote
karolaGd Posted March 30, 2005 Posted March 30, 2005 witam!!! podzielam zdanie moich poprzedników!! podobaja mi sie bardzo długowłose onki ale niestety jeżeli chce sie wystawiac psa w ramach fci to niestety nie jejt on uznawany, jednakze jest klub owczarka długowłosego we wrocławiu i oni organizuja wystawy.(szczerze mówiąc z tym włosem to jakas głupota sa przecież np. bernardyny długowłose i krótko i są uznawane a dlaczego nie te?) jezeli chodzi o hodowle.... coz jest u nas troche dobrych hodowców i wcale nie sa gorsi od zagranicznych hodowli. ja wybrałam polska i za 6 tyg bedzie u nas maly stwór!!! :lol: pozdrawiam Quote
asher Posted March 30, 2005 Posted March 30, 2005 [quote name='Magdula']Ja również wybrałabym ( i juz wybrałam :D )ONka krótkowłosego, głównie dlatego, iz takie podobaja mi sie znacznie bardziej niz DONki (które tez sa ładne,ale...)Poza tym zbieranie sierści z dywanów to nie jest mój ulubiony sposób spedzania wolnego czasu:) Z moich - niewielkich - doświadczen wynika, że z tym zbieraniem sierści to jest raczej na odwrót :lol: Moja DONka (bez rodowodu) linieje jak pan bóg przykazał - dwa razy do roku, choc mieszka ze mną w bloku. Natomiast mój mix krótkowłosego ON linieje cały boży rok, i to mimo, że większość czasu spedza w ogrodzie :-? I nie jest to kwestia jego zmixowania, bo z tego co wiem większość ONów krótkowłosych tak ma... A wracając do tematu - co sądzicie o rosyjskich ONach? Mają tam dobre psy? I dlaczego uważacie, że nie ma eksterierowych ONów z dobrą (znaczy się użytkową) psychiką? Czy to kwestia tego, że hodowcy linii eksterierowej pomijają kwestię psychiki? Naprawde nie ma ani jednej hodowli eksterierów (niekoniecznie polskiej) z mocną psychiką? :o Quote
karolaGd Posted March 30, 2005 Posted March 30, 2005 wydaje mi sie ze sa polskie hodowle ktore klada nacisk na dobra psychike ale to tylko takie moje skromne zdanie pozdrawiam Quote
Aneczka Posted March 31, 2005 Posted March 31, 2005 I dlaczego uważacie, że nie ma eksterierowych ONów z dobrą (znaczy się użytkową) psychiką? Czy to kwestia tego, że hodowcy linii eksterierowej pomijają kwestię psychiki? Naprawde nie ma ani jednej hodowli eksterierów (niekoniecznie polskiej) z mocną psychiką? :o[/quote] Ależ oczywiście że są eksterierowe ony z dobrą psychiką, pracujące. Twierdzenie że jest innaczej to jakiś (takie jest moje odczucie) mit, rozbito tą wspaniałą rasę na trzy rasy: Owczarek niemiecki eksterierowy, Owczarek niemiecki użytkowy i Owczarek niemiecki długowłosy - jednym słowem totalna paranoja. A co z chodowlą Kirschental w której wszystkie psy pracują przy wypasaniu owiec, to co - piękne, nienormalne (bo nie mogą eksterierowe mieć dobrej psychiki) i jeszcze pracują, czy może taka praca to nie świadczy o użytkowości? Znam pewną chodowlę austryjacką gdzie wszystkie rodzące się pieski - dzieci i wnuki psów i suk z VA, absolutnie eksterierowe są sprzedawane tylko do pracy (policja, wojsko narkotyki) i nie wiadomo czemu sprawdzają się w pracy z dużym powodzeniem. Dobrze że Stephanitz nie dożył dzisiejszych czasów i nie widzi tego co się robi z ON. A co do Rosji to żeczywiście mają coraz ciekawsze psy i co najważniejsze rosjanie bardzo przykładają się do hodowli. Quote
rysiczka Posted March 31, 2005 Posted March 31, 2005 Doddy to dosc trudne pytanie,jezeli chodzio o wybor hodowli.Ja osobiscie preferuje Onki krotko-takiego wlasnie posiadam.Zlinczujecie mnie za to co teraz napisze ale kocham te garbate Onki-wiem ze to nie jest korzystne dla ich zdrowia ale podobaja mi sie i nic na to nie poradze. :oops: Moj psiak jest z polskiej hodowli,jednak gdybym mogla teraz wybierac kupilabym psa z Czech,ich psy sa znacznie lepsze.Mam tu na mysli psychike,choc powiem szczerze ze mi akurat sie udalo i mam zrownowazonego psa.Jezeli marzy Ci sie Onek wystawowy i chcesz cos z nim osiagnac to bede brutalna i powiem ze musisz wtedy pomyslec nad hodowla ktregos z sedziow ON. Quote
Aneczka Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 Rany, a to czemu ktoś ma Cię linczować? :D A tak na marginesie bo tym mnie Rysiczko trochę zaskoczyłaś, jaki zły wpływ na zdrowie ON-ów ma kątowanie? Doddy, może powinnaś pojeździć po chodowlach i porozmawiać z chodowcami. Jeżeli nikt nie może polecić Ci żadnej konkretnej chodowli to może sama powinnaś na kilku przykładach zobaczyć jak to wygląda :megagrin: I jeszcze jedno, sukces będzie mało satysfakcjonujący jeżeli zaczniemy kupować psy od oficjeli świata owczarkarskiego tylko dlatego że lepiej na nas będą patrzeć na wystawach. Jeżeli na tym ma polegać chodowla to już się nie dziwię że Polska tak kiepsko stoi w tym temacie. :evil: Quote
AM Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 Aneczka, przeczytaj wywiad z p. Gutowską (szef STORATU) Tam jest na temat budowy i zdrowia a co za tym idzie - przydatności do pracy ON-a. http://www.owczarek.pl/teksty/tekst.asp?id=48&idd=6 Quote
Mokka Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 Oooops, dokopała... "Na oko" obecnie obowiązujący standard eksterierowego ON-a nie wygląda naturalnie i można mieć podejrzenia co do jego sprawności fizycznej i zdrowotnej strony tej przebudowy. Tu zostało to jednak ocenione okiem fachowca i tylko potwierdza te "podejrzenia". :-? Quote
rysiczka Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 Aneczko po przeczytaniu artykulu napewno bedziesz wiedziala dlaczego tak napisalam.Pozdrawiam. :D Quote
asher Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 rysiczka napisał(a):Zlinczujecie mnie za to co teraz napisze ale kocham te garbate Onki-wiem ze to nie jest korzystne dla ich zdrowia ale podobaja mi sie i nic na to nie poradze. :oops: Ja napisze tak: podobają mi się eksterierki, ale nie ze względu na kątowanie tylnych kończyn (które akurat uważam za przesadne), ale za ogólne proporcje. Użytki czesto mają brzydkie głowy, brzydkie szyje, są jakieś takie "prostackie" w wyrazie, albo za długir, albo za krótkie, często mają mocny, zwarty tułów na "patyczkowatych", albo za krótkich łapach... ONy eksterierowe podobają mi się "od przodu". Mają piękne, szlechetne głowy, przepięknie osadzone uszy, ładne, mocne, przednie łapy, ładnie "wyprofilowane" szyje... Użytkom niestety często tego brak... Bardzo podobają mi się ONy eksterierowe sprzed około 10 lat... Zwarte, mocne, proporcjonalne, na zdjęciach aż kipią energią... Ech, rozmarzyłam się... :wink: Quote
sisay Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 A czy ktos moglby skomentowac te dwa psy dla mnie? :cool3: tzn psa i suke :roll: Bo ja onkomaniaczka nie jestem, ale na ladne zwierze lubie popatrzec, mam swoje preferencje i ciekawa jestem, czy moj "nos" sie tu sprawdzi ;) PS. Uuups... sorry, odgrzebalam niechcacy strasznie stary watek ;) Quote
ayshe Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 oba w zdecydowanie nie moim typie choc ten cz.podp.lepszy.... hihi ktos mnie kiedys prosil zebym ocenila czarnego psa na czarnym fotelu zwinietego w klebek:diabloti: ....ech ludzie.....sorry za offa:cool1: . Quote
sisay Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 Dzieki :) Jestem laikiem jesli chodzi o ON ale te dwa wydaja mi sie malo "wynaturzone" w porownaniu np do tego (fotka zinnego watku pozyczona) No i maja "cos" w sobie :) A pod jakim wzgledem czarny pies bardziej Ci sie podoba? pominmy umaszczenie, bo kwestia wylacznie gustu ;) Quote
AM Posted November 6, 2006 Posted November 6, 2006 [quote name='ayshe']oba w zdecydowanie nie moim typie choc ten cz.podp.lepszy.... Mnie się podobają oba ale wilczasty bardziej :loveu: I nie patrzę tu pod kątem zgodności ze wzorcem bo na tym to się znam jak kura na pieprzu, choć dzięki naukom ayshe jest już lepiej :cool3: [SIZE=2][quote name='ayshe'] hihi ktos mnie kiedys prosil zebym ocenila czarnego psa na czarnym fotelu zwinietego w klebek:diabloti: ....ech ludzie.....sorry za offa:cool1: . Żartujesz? :roflt: :roflt: :roflt: Quote
Recommended Posts