Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 657
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Miłośników troche się znajdzie, tylko informacji mało
Do tego dwa razy próbowałam cos napisać w tym temacie i nie wiem dokad w wirtualnej przestrzeni wysłałam posty :razz:
Pisałam m.in. o tym, ze moje szczęscie nie jest szczekliwe.
Napisałam tez o chorobach wystepujacych w rasie t.j. PRA. PL, HCM.
Może aniołku rozwinąłbys troche temat chorób genetycznych ? Bardzo mnie to interesuje.

Posted

lewka napisał(a):
Miłośników troche się znajdzie, tylko informacji mało
Do tego dwa razy próbowałam cos napisać w tym temacie i nie wiem dokad w wirtualnej przestrzeni wysłałam posty :razz:
Pisałam m.in. o tym, ze moje szczęscie nie jest szczekliwe.
Napisałam tez o chorobach wystepujacych w rasie t.j. PRA. PL, HCM.
Może aniołku rozwinąłbys troche temat chorób genetycznych ? Bardzo mnie to interesuje.
No własnie . My wszyscy chetnie tu zaglądamy, tylko hodowcy coś mało o ntej rasie piszą. Prosimy o d uuuuuuuuuuuuuu zo fotek tych pięknych psiaków

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Angelka']No własnie zdecydowanie domagamy sie więcej fotek i wiadomości od hodowców :D
Część hodowców jest nieprzystępnych i nieprzyjemnych, część się separuje, a w końcu nie ma ich w Polsce tak dużo. Aniołek nauczył się wklejać zdjęcia, ale nie raczył odpowiedzieć na Twoje poprzednie pytania, może po prostu jego wiedza na temat rasy jest reklamowo - encyklopedyczna?
http://www.phalenes.com/fancier.htm
Z tej strony możesz wejść do różnych hodowli phalene na całym świecie i w ogóle dowiedzieć się dużo ciekawych rzeczy o tej rasie. Jedyna sunia phalene w Polsce, jaką znam, mieszka w Krakowie.
http://www.blicci.dk/links.htm
A to jedne z lepszych linków, jakie znam do hodowli papillonów na całym świecie
http://www.papillons.de/index1.htm
Chociaż te też są niezłe.
Pozdrowienia.
P.S. Naprawdę przyjemniej rozmawia się z hodowcami niemieckimi, nawet na migi. Bo z tymi czeskimi, z którymi się zetknąłem też nienajlepiej.

Posted

Donio co do odpowiedzi Aniolka to fakt nie odpowiedzial na forum ale dostarczyl mi wiedzy poprzez gg.

Grzebalam troche w necie i znalazlam pare interesujacych linkow , kurcze ale jesli jest z tymi hodowcami tak jak piszesz to jest nie ciekawie :shake:

Posted

Z Czeszkami raptem zetknąłem się z dwiema i to na neutralnym terenie w Austrii, natomiast z Niemkami i w Lesznie i w Szczecinie, gdzie było ich sporo, rozmawiało się sympatycznie. A propos Niemców - hodowla Ponda's oferowała w lecie do sprzedaży swojego reproduktora pochodzenia francuskiego, dzwoniłem do nich - 6000 euro:lol:, ale piesek na zdjęciach wyglądał rewelacyjnie, byli oferenci z Japonii i USA, no i chyba ktoś go kupił, bo zniknął ze stron hodowli.
Pozdrawiam.
P.S. Przy okazji postaram się wstawić zdjęcie mojego:cool1:

Posted

Donio skoro wiesz tak duzo to napisz , bo jak dotad to napisales ze twoj pies jest szczekliwy poza tym ogromne 0 , jesli ktos chce sie czegos dowiedziec ode mnie to prosze pisac na gg , Angelika napisala i mam nadzieje ze dalem jej wystarczajaco wyczerpujace odpowiedzi na jej pytania !! Ja ucze sie "papillonow" od 6 lat i caly czas odkrywam cos nowego , caly czas wychodza nowe kwiatki jak np. w porodach , w wychowaniu szczeniat , hodowcy niezybt chetnie mowia co wiedza poniewaz swoja wiedze rowniez zdobywali wiele lat , mi w wielu sprawach pomogla Pani Maria Michaleszczuk za co jestem jej bardzo wdzieczny i wedlug mnie jest to osoba ktora o papillonach wie najwiecej w polsce ....

Posted

Nigdy nie pisałem, że wiem dużo, bo nie wiem. Ja wiem bardzo mało:oops:. Jeżeli piszę o papillonach czy grzywkach to o moich konkretnych psach, otym, co mogę u nich zaobserwować, czego się od nich nauczyć. Staram się uczyć od innych - na wystawach głównie biegam od ringu do ringu i rozmawiam, czytam, szukam interesujących stron w necie. Przepraszam Cię bardzo, bo nie wiedziałem, że odpowiedziałeś Angelce na gg:oops:
O Xirku napisałem trochę więcej, zapamiętałeś, że jest szczekliwy, ale wierz mi - naprawdę jest. Ale to nie znaczy, że nie jest kochany. Kilka miesięcy temu spadł prześwitem między schodami jedno piętro w dół, myślałem, że po nim, dostałem po prostu, wstyd się przyznać, ataku histerii; żona z synem wieżli go na desce do ciasta do weta, ja wyjechałem za nimi jakieś 10 minut póżniej. Nigdy na nic tak wcześniej nie zareagowałem.
Jeżeli z moich postów odniosłeś wrażenie, że uważam się za znawcę papillonów to przepraszam. Nie byłem, nie jestem i pewnie nigdy nie będę.
Pozdrawiam serdecznie:lol:

Posted

lewka napisał(a):
Wygląda tak dostojnie, oaza spokoju, nie wyglada na namiętnego szczekusia :).
Kto jest mamusią i tatusiem tego przystojniaka ?

matka : Ch.Pl , Mł.Ch.Pl Calliatera Kallima Garden

ojciec : Ch.Pl. Xavier z Hradu Pajreku

Posted

Witam wszystkich wielbicieli papisiów. Ja od jakiegoś czasu szukam i interesuję się tą rasą i z wielką przyjemnością czytam ten temat od początku. Chcę kupić suczkę do wystaw i sportu ,ale jej właścicielką będzie moja córka mająca 9 lat ,lecz świetnie radzi sobie z naszymi ONkami .Suńka będzie w domu i na kanapach ,ale będzie trenować ,albo agility ,albo taniec ,jeszcze nie wiemy do czego będzie miała predyspozycje .Bardzo mnie interesują wszelkie uwagi jakie muszę znać przy wybraniu szczeniaczka ,na co patrzeć i jak wybierać .Najbardziej interesuje mnie wygląd szczeniaczka ,bo z wyborem i sprawdzeniem psychiki nie będzie problemu .Parę razy chciałam na wystawie porozmawiać z hodowczyniami tej rasy ,ale bardzo zimno to wyglądało i trochę mnie to zraziło .Takie miałam odczucie ,że nie chcą na wystawie rozmawiać o swoich psach ,ale może jestem w błędzie .
Może to ja byłam zbyt natarczywa i chciałam się dowiedzieć jak najwięcej o tych papisiach ,a one były zestresowane (choć nie wyglądały na to ) wystawą . Piszcie proszę jak najwięcej rad ,bo są mi konieczne do odpowiedniego wyboru .
Pozdrawiam SAWA.

Posted

witaj Sawa, ja jestem w podobnej sytacji co Ty:)
prawde mowiac bardzo inetresuje mnie ta rasa,ale niestety nie moge sobie pozwolic na takiego pieska teraz...bardzo bym chciala miec go w przyszlosci:p
narazie mam tylko kudlatki(terierki tybetanskie)
mysle ze dogadalyby sie z motylkiem, sa tak samo żywiołowe

a tak na marginesie,Angel masz sliczne psy!!!Gratulacje:cool2:

Posted

Angel ,ja oczywiście podziwiam Twoje papisie i bardzo liczę na pomoc ,bo jesteś doskonale zorientowany w tej rasie .Proszę pisz i doradzaj ,jak wybrać małego papisia .
Dziękuję za rady i pomoc .Pozdrawiam i czekam na praktyczne rady.
SAWA.

Posted

Witamy serdecznie :lol: Bardzo się ciesze
Dziewczyny macie szczeście i doskonałe źródło informacji. :multi:
Nareszcie.

Coraz więcej osób interesuje się rasą i co mnie naprawdę cieszy są to osoby myslące o pracy z pieskiem. Staram się udzielac informacji ale mam za mała wiedze, a jako wystawca prawie zerowe doswiadczenie. Pomijając ochy i achy nad charakterem mojego pieska niewiele mogę powiedzieć.

Zapytam więc, z ogromną prosbą o odpowiedź,jakie eksterierowe cechy u papillonów znajdują najwieksze uznanie w oczach sedziów ?
I to co mnie martwi najbardziej. Coś o chorobach genetycznych występujacych w rasie.
PRA to problem wielu ras. Niestety np.o sercu niewiele mogłam znalezć. Mój piesek miał pierwsze badanie i niestwierdzono zmian. Jest młody wiec kolejne badania mamy robić za rok. Chciałabym jednak coś wiecej wiedzieć. Nawet nie wiem czego szukam :roll: Czy tylko HCM czy jeszcze coś ?

Posted

lewka napisał(a):
Witamy serdecznie :lol: Bardzo się ciesze
Dziewczyny macie szczeście i doskonałe źródło informacji. :multi:
Nareszcie.

Coraz więcej osób interesuje się rasą i co mnie naprawdę cieszy są to osoby myslące o pracy z pieskiem. Staram się udzielac informacji ale mam za mała wiedze, a jako wystawca prawie zerowe doswiadczenie. Pomijając ochy i achy nad charakterem mojego pieska niewiele mogę powiedzieć.

Zapytam więc, z ogromną prosbą o odpowiedź,jakie eksterierowe cechy u papillonów znajdują najwieksze uznanie w oczach sedziów ?
I to co mnie martwi najbardziej. Coś o chorobach genetycznych występujacych w rasie.
PRA to problem wielu ras. Niestety np.o sercu niewiele mogłam znalezć. Mój piesek miał pierwsze badanie i niestwierdzono zmian. Jest młody wiec kolejne badania mamy robić za rok. Chciałabym jednak coś wiecej wiedzieć. Nawet nie wiem czego szukam :roll: Czy tylko HCM czy jeszcze coś ?

szczerze powiedziawszy sedziowie nie maja jakis szczegolnych upodoban co to papillonow , teraz panuje moda na psy w typie skandynawskim , musza byc dosc mocne dobrze umiesnione , ok 3 kg , napewno przestaja sie podobac male papillony ponizej 2 kg gdzie czesto sa rachityczne i widac u nich cechy skarlowacenia

najlepszy papillon to taki ktory ma super charakter [ bo czesto niestety zdarzaja sie osobniki plochliwe , ktore jak juz wiadomo z gory nie nadaja sie na agility ] gdy widac ze pies jest zgrany z wlascicielem , ma piekny plynny ruch i to co u innych ras jest wazne czyli glebokosc klatki piersiowej , katowanie konczym , linia gorna i dolna , ciemne oko , prawidlowo ustawione ucho , ksztalt glowy

Posted

co do chorob , to jak pisalem juz wczesniej jak do tej pory w polsce byla tylko jedna suka z pra , ale tez nie ma w polsce lekarza wet ktory ma uprawnienia na to badanie , a miedzynarodowe certyfikaty wystawiane byly z tego co wiem [ dla papillonow] w szczecinie i sa to tylko specjalne zjazdy kilku lekarzy weterynarii

z sercem nalezy uwazac poniewaz w ostatnich miesiacacxh bylo duzo przypadkow naglej smierci albo mlodych psow , albo "mlodziezy" i to nie tylko w polsce ale takze za granica .

no i PL i znow nie ma takiego lekarza ktory ma uprawnienia i wystawilby certyfikat , zrobia przeswietlenie i wypisze cos tam na kartce ze zmian nie ma aloe czy takie badanie jest wazne ??? np dla mnie nie bardzo :lol: :lol:

i tak naprawde nalezalo by robic badania genetyczne i wykluczac z hodowli te osobniki ktore daly chore potomstwo a nie tylko osobniki chore , bo wykluczy sie jednego potomka ,a w nastepnym roku z tego samego kojarzenia bedzie np 3 nastepnychg szczeniat z jakas choroba genetyczna

Posted

Bardzo wielu znanych mi pasjonatów agility pyta mnie o papisie. Moim zdaniem faktycznie wieksze papillony lepiej beda sprawdzały się w agility.
Nie ukrywam, ze na treningach towarzyszył mi lęk - przy pokonywaniu kładki - co stałoby sie gdyby mój maluszek zleciał - a przy temperamencie i predkości tych piesków jest to mozliwe. Moim zdaniem mocniejszy piesek zdecydowanie jest lepszy do tego sportu.
Wiewiórkowi przy nauce pokonywania miękkiego tunelu uginały się łapki pod cięzarem tkaniny.:lol:
Jezeli chodzi o posłuszeństwo sportowe (obedience) tutaj nie widze najmniejszych problemów. Papisie charakteryzuje duza gotowosc do współpracy z człowiekiem, maja ten charakterystyczny "błysk" w oku przy nauce.
Szkolenie tych piesków to sama przyjemność.

Niedobrze byłoby gdyby wśród papisiów zapanowała "moda" na malutkie pieseczki, chociaż patrzac na historie yorków w Polsce to największym powodzeniem u nabywców cieszą się malutkie pieski.
Raczej hodowcy idą w kierunku zaspakajania popytu i "produkcji" chodliwego towaru.

Mimo fascynacji rasą i wielkim jej zauroczeniem nie chciałabym, aby te pieski stały się zbyt popularne w Polsce i podzieliły los yorków.
Natomiast byłoby wspaniale, zeby stały się popularne wśród osób uprawiajacych psie sporty.

Oli jest cudowny i od dawna wzbudza mój zachwyt. Oczywiście zachwyt laika jakim jestem niewiele znaczy ;) , ale jego sukcesy wystawowe potwierdzaja, ze mój zachwyt jest uzasadniony :lol:

Posted

lewka,

Skrobnij cos o szkoleniu obedience :-) Jak Wam idzie i czy tak jak my zrobiliscie sobie zimowa przerwe, czy tez dzielnie szkolicie sie w sniegu ;)
I gdzie trenujecie agility? W Alternatywie?

pozdrawiam,

W.