Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 657
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

M&M oraz pozostali,

Dogomania nie jest prywatnym folwarkiem zadnego z nas i kazdego obowiazuja pewne zasady zawarte w Regulaminie.

Bardzo Cie prosze M&M nie pisz, ze na Dogo nie mozna wyrazic krytyki o konkretnych hodowlach. Mozna! I to Ci napisalam. Jest tylko jeden warunek, ta krytyka nie moze byc anonimowa.
Nie chcialas podac swoich danych, jak rowniez nie chcialas wyrazic zgody abym te dane mogla wyslac mailem do zainteresowanej osoby, ktora tutaj na Dogo, zostala jawnie przez Ciebie skrytykowana.
To byla Twoja decyzja, mialas wybor i skorzystalas z tego, aby byc anonimowa. NIe rob wiec z siebie pokrzywdzonej dziewczynki, ktorej cenzura zatkala usta.

I jeszcze raz, aby nie bylo watpliwosci. Na Forum Dogomanii zawsze mozna wyrazac kazda opinie, nawet ta niewygodna, kompromitujaca i krytykujaca. Warunek jest jeden. Nalezy dokladnie podpisac swoj krytykujacy post.

Pelna demokracja, dzialajaca w dwie strony. Krytykowany tez musi miec prawo obrony i ustalenia tozsamosci kto wyraza niepochlebna opinie.

Mod.

Posted

M&M,

Zapominasz gdzie jestes. Nie interesuje mnie jak jest na innych forach. Tu sa okreslone zasady, ktore jesli chcemy czynnie uczestniczyc w "zyciu" Dogomanii, zobowiazani jestesmy przestrzegac.

Doprawdy nic nie stoi na przeszkodzie, abys zalozyla wlasne Forum, z wlasnymi zasadami lub ich brakiem.

W.

Posted

:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

chwileczkę... to nie moderator tego dzialu ustala zasady obowiązujące na nim - rzecz odnosi się do calego FORUM.

Regulamin Dogomanii jest dokladnie taki: mowimy krytycznie o kimś rozpoznawalnym z imienia i nazwiska (wymieniamy hodowlę z nazwy... itd) - tak można, ale i my musimy być rozpoznawalni.

Proste i dość oczywiste, chyba...?

Posted

Ja myślę ,że w tym świecie dogo ,w temacie papillony wszyscy doskonale wiedzą kim jest M&M.Jak nie wiedza ,to bardzo łatwo mogą się domyślać po psach jakie ma. Czytałam z zapartym tchem wszystkiego co pisała i pokazywała M&M i nie odnoisłam nigdy wrażenia ,że jest jakaś hodowla traktowana w obrażliwy spoaób.Nawet bardzo suptelnie i delikatnie M&M pokazywała błędy w papillonkach i ich wady .Pokazywała też piękno i przemiany od szczeniaczka do dorosłości .Dla mnie była to kopalnia wiedzy i jeden taki Zenek wszystko zniszczył .Myślę ,że ta hodowla mogła sama się upomnieć o to aby nie krytykować jej psów ,lub nie publikować zdjęć z psami tej hodowli .Nie wiem gdzie tu było to straszne krytykowanie .Czy widzowie przy ringu nie krytykują psów? Czy to znaczy ,że jest zabronione pisanie o charakterach i wyglądzie psów ? Ja się uczę papillonków ,ale jestem wieloletnią hodowczynią psów i widzę ,że do demokracji na dogo jest jeszcze bardzo daleko .Taka chamska krytyka jaka była napisana przez Zenka ,nie wpadła mi w oczy nigdzie i nigdy na żadnym forum .Coś tu nie tak jest odczytywane ,albo ja nie potrafiłam znaleść tej "potwornej krytyki "M&M w stosunku do innej (nawet nie wiem jakiej) hodowli .
Jeśli ja nie wiem jaka hodowla została niby tak skrytykowana przez M&M ,to wniosek jest prosty . Publikacja zdjęc w internecie nie wymaga chyba zgody właściciela ,jeśli te zdjęcia są publikowane na oficjalnych stronach ,chyba ,że właściciel wyrażnie zaznaczy ,że nie zgadza się na powielanie ,lub pokazywanie w innych miejscach tych zdjęć .Tak myślę .Chyba znowu ten temat o papiśkach stanie się bez sensu ,bo już nikt nie będzie potrafił tak ładnie i obrazowo pokazać nam na czym polega hodowla i urok w tej rasie.
Jestem w szoku ,że moderator nie widzi tego .

Posted

"Publikacja zdjęc w internecie nie wymaga chyba zgody właściciela ,jeśli te zdjęcia są publikowane na oficjalnych stronach ,chyba ,że właściciel wyrażnie zaznaczy ,że nie zgadza się na powielanie ,lub pokazywanie w innych miejscach tych zdjęć ."

Otóz tu się mylisz.
Przepraszam ale zajmuję się prawem autorskim i wiesz... jestem zresztą świeżo po konferencji na ten temat, ze szczególnym uwzglenieniu Netu jako nowego medium (:evil_lol: ).

Każde zdjęcie, takze to ze strony internetowej, jest objęte prawem autorskim. Nawet jeśli na stronie albo na nim nie widnieje copyright, stanowi własność autora i jako taka, nie może być powielane, publikowane, rozpowszechniane - nawet na stronach non-profit.

Nie musi wystąpić domniemanie zarobku dzięki wykorzystanym bez zgody autora zdjęciom, aby mogło nastąpić oskarżenie o nielegalne uzycie fotki.

Sorki że się wtrącam ale wiesz :lol: , obsesja zawodowa ;) .
Zwłaszcza że wielu internautow nie wie o tych faktach i na potęgę sięgają po zdjęcia ze stron, wykorzystując je bez zgody autorów.
Jeszcze lepiej - autor musi wyrazić zgodę przed umieszczeniem fotki. No i jeśli takowej zgody nie wyrazi, to umarł w butach :cool3: .

Tyle tytułem wyjaśnienia strony prawnej...

Posted

Sądzę ,że to jakaś paranoja i w takim układzie powinno to być bardzo wyrażnie i czytelnie na wszystkich forach napisane .Jest ogromna ilość zdjęć z wystaw i nawet właściciele nie wiedzą o tym ,że ich psy są publikowane.Mnie nikt się nie pytał jak w kynologicznym piśmie opublikowano zdjęcia mojego psa z wystawy .Myślę ,że powinno się całkiem zamknąc dział z rasami ,bo po co on ma istnieć jak nawet zdjęcia nie można pokazać ,bez zgody wydawcy ,czy właściciela .Czy dogomania ma zgodę na wszystkie zdjęcia i publikacje jakie są w artykułach na tym forum? Myślę ,że nie . Pisanie o rasie i nie przedstawienie materiału zdjęciowego ,jest mało czytelne dla laika ,więc nie wiem o co tu chodzi.
Krytyka na kulturalnym poziomie jest ucząca .
Dziwię się ,że nikt z tych hodowców nie protestował jak czuł się urażony ,tylko nagle taka chamska wypowiedż " Zenka " wywołała wojnę ,tak naprawdę nie wiadomo o co .Chyba o to ,że fajnie się nam tu pisało i sporo wiadomości o rasie .Można wiele ksiązek przeczytać i nic z nich się nie nauczyć ,a tu praktyka i fachowość M&M, tyle wniosła w świadomość i znajomość tej rasy .To ,że M&M dała się wciągnąć w dyskusję i pokazała nam dobre i złe strony hodowli tych piesków ,to tylko nasza wina ,a ja w moim imieniu przepraszam M&M ,za moją dociekliwość i chęć poznania jak najwięcej o papillonach .Za to dostało się jej po kościach i mam nadzieję ,że rozumiecie co mam na myśli .Nie było ani sygnału od niby obgadanych hodowców ,ani nikt nie uświadomił nam ,że nie wolno pokazywać zdjęć ,a przecież jest moderator ,co wszystkim kieruje .Gdzie był jak czytał te niby obrażliwe posty? Coś mi tu nie pasuje i nie wiem na czym to polega . Nikt tu z imienia i nazwiska się nie przedstawia ,nawet pisząc o innych .Może w tym momencie praca moderatora jest nie taka jak powinna ,bo przecież to on (ona) powinni zawsze reagować na czas jak widzą łamanie przepisów?

Posted

"Sądzę ,że to jakaś paranoja i w takim układzie powinno to być bardzo wyrażnie i czytelnie na wszystkich forach napisane .Jest ogromna ilość zdjęć z wystaw i nawet właściciele nie wiedzą o tym ,że ich psy są publikowane.Mnie nikt się nie pytał jak w kynologicznym piśmie opublikowano zdjęcia mojego psa z wystawy .Myślę ,że powinno się całkiem zamknąc dział z rasami ,bo po co on ma istnieć jak nawet zdjęcia nie można pokazać ,bez zgody wydawcy ,czy właściciela .Czy dogomania ma zgodę na wszystkie zdjęcia i publikacje jakie są w artykułach na tym forum? Myślę ,że nie "

SAWA, przepraszam ale dobrze będzie podrążyć sprawę, choć wątek nam wyszedl poboczny :lol: .
Mylisz dwa pojęcia: autorstwo zdjęcia (i to, kto ma do niego - niezbywalne, w odróżnieniu od majątkowego - prawo AUTORSKIE) od zakresu możliwości publikacji określonych zdjęć i/lub obiektow na nich zawartych.

Przypadki jakie opisujesz są dość oczywiste: są to zdjęcia z imprez publicznych (wówczas nie jest wymagana zgoda - jakby to powiedzieć.... portretowanego ;) ) na zrobienie mu zdjęcia. Tu też zresztą są pewne ograniczenia, trzeba się zagłebiać też np. w prawo prasowe, wszystko jest ważne w konkretnym, omawianym przypadku.
BTW z psami jest jeszcze inaczej bo raczej nie da się procesować wykorzystując argument o prawie do ochrony wizerunku (ktore dotyczy ludzi) .

ALE mówimy o prawie autora (tego, kto wykonal fotografię) - lub osoby na ktorej rzecz autor zrzekł się praw majątkowych - do rozporządzania zdjęciem.

NIGDY nie wolno wykorzystać cudzego zdjęcia (nieważne - tzw. reporterskiego, katalogowego, etc) bez zgody autora.
W przypadku stron internetowych często zdarza się iż autorzy pozwalają na wykorzystanie zdjęcia bezpłatnie - ale najczęściej zgody tej udzielają jedynie wlaścicielowi strony na ktorej jest potem umieszczone. Czyli pobranie potem takiej fotki i publikowanie jej na innej stronie nie powinno mieć miejsca, chyba że spytamy autora o zgodę (lub uzgodnimy z właścicielem strony, iż ma on jedyne i wyłączne prawo do rozporządzania zdjęciem, autor zrzekl się praw na jego korzyść - wtedy formalności zalatwiamy z właścicielem strony - i to najlepiej uczynić to pisemnie).
W każdym przypadku autor ma prawo do wynagrodzenia. Jeśli się go zrzeknie, to jest wyłacznie jego dobra wola. Może zażądać pewnej kwoty i wówczas musimy to przyjąć w pokorze, negocjowac stawkę (lub nie:razz: ) albo zrezygnować użycia zdjęcia.

To, że w naszym kraju jeszcze patrzy się na praktykę wykorzystywania zdjęć z Internetu bez zalatwiania formalności przez palce - to nic. Jest to pilnowane coraz restrykcyjniej.

Posted

Wiesz ,to jest bardzo ciekawy temat i warto o tym pisać .Proszę napisz nowy temat właśnie o tym kiedy i jak wolno i nie wolno pokazywać zdjęc z internetu .Czy w takim razie pokazywanie tych (pomijam zdjęcia z psami) zdjęc z internetu ,typu śmieszne ,czy filmiki jest bez zgody zabronione?

Posted

santa ,pierwszy post i już mnie obraziłaś.Nie jestem ani w" towarzystwie wzajemnej adoracji" ,ani nie mam zamiaru w takim być .Pan Zenek nie napisał prawdy ,a po chamsku obraził osobę piszącą na tym forum .Czy pani jest poszkodowana ,tego nikt nie wie ,bo niby czemu ?
Czy ktoś żle tu napisał o pani?
Rozmowa o urazach i obrazach powinna trochę inaczej wyglądać niż zrobił to Zenek ,a pani pisząc podziękowania ustawia się z nim na jednym poziomie ,więc tak ma wyglądać wg. pani krytyka ?
Ja sądzę ,że nie i czasem dziwię się ludzom ,że są tacy delikatni ,bo przez tyle lat hodowli (inne rasy) nie jedną krytykę słyszałam i widziałam ,ale tak jak to zrobił Zenek -nigdy i oby nigdy nikt tak chamsko o nikim nie pisał .

Posted

Berek,napisałam nowy temat w dziale Prawo .Proszę pisz tam o tych wszystkich prawnych stronach internetu .Jest to bardzo ciekawy temat i myślę ,że wielu ludzi nie ma nawet świadomości ,co wolno ,a czego nie wolno robić ,aby nie narazic się na problemy .
Czy wszyscy nabrali wody w usta?

Posted

Obiecalam, ze wstawie to zdjecie ;)

Papillon spotkany na Zawodach Agility w Pruszkowie. Jeszcze nie jako uczestnik, ale mam nadzieje, ze szybko sie to zmieni ;)

Wlascicielke, serdecznie pozdrawiam,

W.

Posted

Wind napisał(a):
Obiecalam, ze wstawie to zdjecie ;)

W.

Wind kochana jesteś
czekałam czekałam i się doczekałam :multi: :multi: :multi: :multi:
baaaardzo dziękuje zdjęcie super czy pozwolisz abym wstawiła je na swoja stronkę która jest w przygotowaniu:modla:

Posted

black@with napisał(a):
Wind kochana jesteś
czekałam czekałam i się doczekałam :multi: :multi: :multi: :multi:
baaaardzo dziękuje zdjęcie super czy pozwolisz abym wstawiła je na swoja stronkę która jest w przygotowaniu:modla:

Przepraszam, ze tak dlugo czekalas, ale mialam nawal pracy :( teraz mam tylko grype ;) wiec nadrabiam zaleglosci w obietnicach :cool3:

Oczywiscie, ze mozesz umiescic zdjecia na swojej stronce :-)

pozdrawiam,

W.

Posted

My to prawie sąsiadki .Czy daleko masz do basenu w Piasecznie?
Jak zrobi się ciepło i Lanzi będzie już po wszyskich szczepieniach ,to my i nasze papiski musimy się zapoznać .Fajnie ,że masz córkę prawie w wieku karoliny .Karolina cieszy się ,że razem z twoją córką będą ćwiczyć agillity w tej samej szkole.

Posted

black@with napisał(a):
a tak przy okazji to czy spotkamy się na Agility w W-WIE w Kwietniu

To sie jeszcze okaze ;) Pracujemy nad slalomem. Poki co robimy go na jedna reke ... i to nie zawsze dokladnie :placz: Jesli jako tako opanujemy ta przeszkode, to kto to wie ;)

W.

Posted

Zdjęcie Orika urocze. Pani i piesek uśmiechnięci :lol:
Orik cudny powtórze kolejny raz.

Wind o slalom Majeczki byłabym spokojna, po tym co pokazałyscie na zawodach w Pruszkowie.
Przyszłosc Markisia w agility czarno widze. Nie dowierzam mojemu dziecięciu, ze wytrwa w postanowieniu biegania z pieskiem :shake:. W ostateczności mogę sama próbować, ale przy moich rozmiarach to wielkie wyzwanie :biggrina:

Posted

lewka napisał(a):
:shake:. W ostateczności mogę sama próbować, ale przy moich rozmiarach to wielkie wyzwanie :biggrina:

Lewka żartujesz sobie prawda -to co ja mam powiedzieć o rozmiarach:lol:

Wind po tym co pokazłaś w pruszkowie to jestem o twój slalom spokojna:multi:

SAWA do basen mam 20 m. ale jakies malutkie nieporozumienie zaszło, bo ta osoba na zdjęciu to właśnie teraźniejszy przewodnik Oriego a Oleńka ma 1,5 roku i jeszcze troszkę(niedużo)musi poczekać na starty z Orionem

Posted

Juz mi się wszystko pokręciło .No dobra ,to będziemy się umawiać na spacerki .Karolina jeżdzi na basen i w tym czasie jak ona będzie pływać ,my możemy połazić na spacerku z naszymi papisiami .Ale fajnie ,że tak blisko mieszkamy .Ja do Piaseczna mam 10 kilometrów ,mieszkam za Głoskowem .Dzisiaj przyjedzie Lanzi do domu .właśnie jestem w trakcie sprzątania i dezynfekcji . Lanzi będzie jeszcze na kwarantannie.

Posted

SAWA napisał(a):
Juz mi się wszystko pokręciło .No dobra ,to będziemy się umawiać na spacerki .Karolina jeżdzi na basen i w tym czasie jak ona będzie pływać ,my możemy połazić na spacerku z naszymi papisiami .Ale fajnie ,że tak blisko mieszkamy .Ja do Piaseczna mam 10 kilometrów ,mieszkam za Głoskowem .Dzisiaj przyjedzie Lanzi do domu .właśnie jestem w trakcie sprzątania i dezynfekcji . Lanzi będzie jeszcze na kwarantannie.

Dobrej zabawy i wszystkiego naj naj z okazji przyjazdu nowego domownika i zapodaj jakie fotki swojego skarbusia !!!!!
Karol