Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moim zdaniem trzeba. Zadzwoń do ambasady i się dowiedz :)

Ambasada Norwegii w Warszawie

Ambasada Królestwa Norwegii w Warszawie
ul. Chopina 2A, 00-559 Warszawa
tel.(22) 696 40 30
fax: (22) 628 09 38
e-mail: emb.warsaw@mfa.no

A co do badania na miano przeciwciał, to większość weterynarzy wysyła do Puław, mój wysyła do Niemiec.

Posted

emue, dzieki za odpowiedz:)
Już wszystko wiem :) a krew moi weci też wysyłają do Niemiec - Puławy nie cieszą się dobra opinia :(
Psiak bedzie zachipowany bo niestety droga wiedzie przez Szwecję, więc obowiązek i tak jest :)

• 3 years later...
Posted

patrzyła na strone ambasady ?

przypuszczam że do Polski nie będziesz miała problemu -za pewne bedzie potrzebny chip i paszport,za pewne nawet bez szczepień.

jeśi nic nie znajdziesz na stronie ambasady zapytaj weta ale takiego co paszporty wystawia.

Posted

Informacje jako takie znalazłam - aktualne szczepienia, chip/tatuaż, paszport, odrobaczenie, dodatkowe szczepienie przeciwko wściekliźnie (3 miesiące) oraz dodatkowe 21 dni kwarantanny, co daje około 4 miesięcy, zanim szczeniak może przekroczyć Polską granicę.

Zgodnie z prawem przewozu psa po Europie, pies nie może mieć mniej niż 3 miesiące przekraczając granicę. Głupota! :watpliwy:

Posted

a czy przypadkiem w/w przez ciebie"dyrektywy"nie tyczą się psów/kotów przywozonych do Norwegii z Polski? :kiss_2:

na pewno wiesz jakie przepisy dotycza przewozu psa do anglii(z polski).równe zawiłe-choc może nie az tak odkad znieśli badanie miana p/ciał i 6 cio m-czna kwarantanne-jak te które obowiazuja zwierzeta gdy przekraczaja norwegie z polski.

moja koleżanka przyjezdża z anglii z pitbullka która zakupił właśnie w UK,do polski bez żadnych problemów nawet pies(za pierwszym razem jak z nia do polski przyjechała)nie miał szczepień

Posted

Szczenię musi mieć ukończone 3 m-ce, żeby podróżować. Poza tym musi: być oznaczone chipem/tatuażem. Właściciel ma mieć aktualne świadectwo szczepienia przeciwko wściekliźnie (szczepienie nabywa ważność po 21 dniach). Wymagany jest paszport. O odrobaczeniach nic nie ma (wwożąc psa do Norwegii wymagają odrobaczenia).

Czyli można podróżować z psiakiem niemal 4 m-cznym.

Posted

Dokładnie tak, jak napisała N&N. Żaden pies nie powinien być importowany przed ukończeniem 3 miesiąca życia, aby w ten sposób było zaszczepione na wściekliznę, gdzie szczepi się szczeniaka 12 tygodniowego, plus trzeba odczekać 21 dni aby nabyło ono ważność.

Odnośnie odrobaczenia - jasne, nic nie pisze, ale szczeniak powinnien być odrobaczony!

Przeworząc psa do Anglii nie potrzebna jest 6-cio miesięczna kwarantanna, podobnie jak do Irlandii już od 2013 roku bodajże. ;-)

Tutaj konkretny link odnośnie przewozu zwierząt domowych z Państw UE.

http://zielonalinia.gov.pl/Przewoz-zwierzat-domowych-5276

Posted

Sky ubiegła mnie z linkiem. ;-)

Proszę zwrócić uwagę na wykazy krajów z Rozporządzenia. Z niektórych dodatkowo potrzebne jest zaświadczenie lekarza weterynarii o stanie zdrowia psiaka (akurat przy wwozie psa z Norwegii do Polski nie).

Co do zasadności odrobaczania, tego nie kwestionuję. Pytanie było o wymogi formalne. Odrobaczenie nie jest wymagane w przepisach. Mimo to, szczeniaka powinno się odrobaczyć. :-)