Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie wiem w jakim dziale mam zamieścić pytanie o prawo norweskie chroniące psy na terenie ich kraju ?

Chcę nawiązać kontkt z osobami, które wiedzą cokolwiek na ten temat.

• 2 weeks later...
Posted

a czy mogłabyś podaś jakie są obecnie obowiązujące przepisy dotyczace importu szczeniąt do Norwegii?

Ktośmi mówił, że jeśli szczenię jest przywożone w wieku do 7 tygodni, to nie obowiązują je przepisy dotyczące szczepienia na wściekliznę i kwarantanny

• 2 weeks later...
Posted

JA byłam w Norwegii, ale tam jest jakoś dziwnie jeżeli chodzi o przewóz zwierząt. Ja miałam przypadek znajomych, chcieli przewieść królika. Chociaż nie miał jeszcze 6 tygodni, nie mógł mieć szczepień, a zatrzymali ich i kazali zaszczepić królika i dopiero wtedy można go przewieść. Więc nie wiem ja to będzie z psami.

Posted

Deer - nie spieszy się - rozumiem, że każdy ma swoje zajęcia. Jeśli będziesz miała czas to wtedy poszperaj.

I tak Ci bardzo dziękuję, że zainteresowałaś się sprawą.

Posted

Zosia o co Ci dokładnie chodzi z tymi przepisami chroniąymi zwierząta w Norwegii?Potrzebujesz jakiś konkretnych przepisów?
Lovdata

Pod tym linkiem można znaleść wszystkie przepisy dotyczace zwierząt w Norwegii.

Jeżeli chcesz zgłosić jakieś zwierze które potrzebuje pomocy,najlepiej skontaktować się z
Dyrebeskyttelsen Norge

Napisz w czym problem a będę wiedziała czego konkretnie szukać.

Posted

Konkretnie chodzi mi o to co już wcześniej wyraziłam : jakie są sankcje za zabicie psa ? Jak to reguluje prawo norweskie ?

Chodzi mi o pozbawienie życia psa zdrowego.

Czyli, że np. w Polsce (teoretycznie) czyn taki zagrożony jest maksymalnie karą do dwóch lat więzienia lub karą grzywny.

Czy w Norwegii jest to uregulowane ustawowo ?

Posted

Zabicie przez kogo, sluzby weterynaryjne-przemycanego psa, osobe prywatna w efekcie skatowania, uspienie na prosbe wlasciciela, w efekcie zagryzienia?
Doprecyzuj, bedzie latwiej.

Posted

Konkretnie chodzi o zastrzelenie zdrowego psa przez właściciela, bo ma ich zbyt dużo i na któregoś ten wybór musi paść - na takiego czy takie, które najmniej spełniają jego oczekiwania.

Nie ma mowy o złym traktowaniu zwierząt podczas ich bytowania.

• 1 year later...
Posted

Witam,
przepraszam z góry jeżeli spamuje ale mam pytanie dotyczące właśnie psów w norwegii i uznałam że to dobry temat.
Chciałabym wybrać się ze swoim psem na wystawę do Norwegii - posiadam chip, wszystkie szczepienia i paszport, czy to wystarczy by na granicy nas nie zawrócili ??

z góry dziękuję za odpowiedz

• 1 month later...
Posted

Badania na miano przeciwciał ( u mojego weta ok. 300 zł), wszystkie szczepienia + odrobaczanie przed i max 7 dni po przyjeździe do Norwegii. Nie ma kwarantanny.

Posted

emue napisał(a):
Nie ma kwarantanny.

Kwarantanna = przebywanie psa po szczepieniu p. wściekliźnie (do chwili pobrania krwi i otrzymania wyniku miana przeciwciał) w dotychczasowym kraju. Miano przeciwciał wykonuje akredytowany instytut (w Polsce Puławy). Lekarz tylko pobiera krew i ją wysyła.